Από το πολύ άγχος δεν τρώω καθόλου. Τι να κάνω; thumbnail

Η αναγνώστριά μας

Από το πολύ άγχος δεν τρώω καθόλου. Τι να κάνω;

Η αναγνώστριά μας ρωτά:


Είμαι 21 χρονών και τα τελευταία χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου να έχω μόνιμα άγχος. Έχω φτάσει τα 43 κιλά, λόγω πίεσης και άγχους από τη δουλειά, με αποτέλεσμα να μην έχω δύναμη για το οτιδήποτε.  Όταν αγχώνομαι δεν τρώω, όταν είμαι υπερβολικά χαρούμενη δεν τρώω, όταν κάποιος με πιέζει να φάω δεν θα φάω. Όταν ξεκινάει η σεζόν, αγχώνομαι ότι θα χάσω κιλά και τρώω για να μην καταρρεύσω. Δεν υπάρχει χρόνος και φοβάμαι ότι αν συνεχιστεί αυτό θα καταλήξω στο νοσοκομείο. Θα ήθελα μια συμβουλή.


Απαντά η Στέλλα αργυρίου, εκπαιδευτικός ψυχολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Nutrimed


Είναι σύνηθες τα συναισθήματά μας να αντικατοπτρίζονται στη διατροφική μας συμπεριφορά. Αυτό συμβαίνει γιατί το φαγητό είναι ένας άμεσος, σχετικά φτηνός και εύκολος τρόπος να εκτονωθούμε, μιας και στις μέρες μας δεν έχουμε πια άλλα μέσα να "ξεσπάσουμε", όπως π.χ. ένα ταξίδι. Σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης και του αυξημένου χρόνου που περνάμε στο σπίτι, είναι πιο συχνό φαινόμενο το να "βγάζουμε" τα συναισθήματά μας στο φαγητό. Στις "μικρές" στενοχώριες, που μας προκαλούν άγχος συνήθως το ρίχνουμε στο φαγητό, ενώ στις μεγάλες, η όρεξη μας κόβεται.


Φροντίστε, λοιπόν, για αρχή να επισκεφτείτε έναν επιστήμονα διαιτολόγο, ο οποίος θα σας κατευθύνει για το πώς να τρώτε. Είναι σημαντικό να τρέφεστε συστηματικά, ώστε να βρείτε τις ισορροπίες σας. Στη συνέχεια, καλό είναι να συμβουλευτείτε και έναν ψυχολόγο.


Για να μιλήσουμε για περιπτώσεις ανορεξίας ή βουλιμίας, τα συμπτώματα πρέπει να διαρκούν πάνω από 6 μήνες


Φωτογραφία εξωφύλλου: https://www.healthtap.com 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X