Όταν συζητάω για το μέλλον της σχέσης, αυτός θυμώνει. Μήπως δε με θέλει πια;

Είμαι 24 χρόνων και είμαι με κάποιον 3,5 χρόνια. Γνωριστήκαμε στην Κρήτη εκεί δηλαδή που σπουδάζαμε. Ήμασταν από διαφορετικές πόλεις. Όταν τα φτιάξαμε μείναμε μαζί όσο ήμασταν Κρήτη και έπειτα ήρθε η γνωριμία με τους δικούς του γονείς και το αντίστροφο. Εκείνος έφυγε από την Κρήτη μετά από πολύ καιρό και αποφάσισε να γυρίσει στο πατρικό του. Εγώ παρέμεινα Κρήτη διότι δεν είχα τελειώσει τη σχολή μου. Όλο αυτό το διάστημα, η σχέση μας συνεχίστηκε κανονικά: πηγαινοερχόμασταν και οι δυο, μιλούσαμε για αρραβώνες, γάμους και λοιπά. Εγώ τελείωσα από την σχολή μου και γύρισα στο πατρικό μου. Πλέον δουλεύω. Εκείνος τελείωσε το φανταρικό του και τώρα κάνει πρακτική στην πόλη του. Μένει με τους δικούς του και ασχολείται με τα χωράφια, μιας και είναι αγρότης. Η σχέση μας είναι πλέον από απόσταση και βλεπόμαστε από κοντά κάθε 15 μέρες. Από τον προηγούμενο χρόνο μου είχε πει πως όταν θα τελείωνε από φαντάρος, θα με ζητούσε από τους γονείς μου και γενικά να κάνω υπομονή για να φτιαχτούν κάποια πράγματα. Όμως, πλέον, έχει πάψει να μιλά για αυτό και όταν κάνω συζήτηση, τσαντίζεται και λέει ότι το έχουμε συζητήσει και έχουμε εκκρεμότητες πολλές.

Στην τελευταία μας συζήτηση, του πρότεινα η ίδια να μαζέψουμε κάποια λεφτά για να μείνουμε μαζί και να μην είμαστε πλέον μακριά. Η απάντηση του ήταν θετική. Εκείνος ισχυρίζεται συνεχώς -όταν ανοίγω την συζήτηση- ότι “πώς θα ξεκινήσουμε χωρίς καθόλου λεφτά;” και νευριάζει. Και ότι φαίνεται πως εγώ μόνο το θέλω και αυτός όχι. Έχω κάνει συζήτηση μαζί του και του είπα πως πια δεν με ευχαριστεί να είμαστε έτσι μακριά και κάθε 15 να βρισκόμαστε. Απλά έχω κάποιες σκέψεις μήπως μετάνιωσε για όλα αυτά που μου έλεγε, ή επειδή είναι η πρώτη μας σχέση και των δυο, δεν θέλει να με πληγώσει λέγοντας μου ότι δεν με θέλει ή θέλει κάποια άλλη. Θα ήθελα τη συμβουλή σας παρακαλώ.

Στο ερώτημα απαντά ο Eυάγγελος Κουσιάδης/ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής – Συγγραφέας ΒSc MBPsS Rsci / www.kousiadis.gr / [email protected]:

Αγαπητή φίλη,

ο φίλος σας, ίσως να διακατέχεται από δισταγμούς και ανασφάλειες, όχι επειδή δε σας θέλει, αλλά, πιθανόν, επειδή η εξέλιξη της σχέσης σας σε ένα πιο σοβαρό και δεσμευτικό επίπεδο, πέρα από το “ανέμελο” της φοιτητικής περιόδου, να του δημιουργεί τον φόβο των όποιων ευθυνών, στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί μέσα από τον ρόλο του ενήλικα άνδρα πλέον, του ψυχολογικά ενήλικα -όχι απλά του βιολογικά ενήλικα.

Η “ενηλικίωση”, να ξέρετε, φοβίζει πολλούς άνδρες. Σημαντικό στοιχείο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ποιότητα της σεξουαλικής επαφής ανάμεσα στο ζευγάρι: οι άντρες που είναι φοβικοί και ανασφαλείς στα θέματα των σχέσεων, εμφανίζουν σεξουαλικές δυσλειτουργίες, με κυριότερες τη διαταραχή στύσης και την πρόωρη εκσπερμάτιση.

Ίσως, να ήταν καλό, να τον προσεγγίσετε με μία ειλικρινή και ζεστή διάθεση, να του συζητήσετε τους προβληματισμούς σας και να τον ενθαρρύνετε κι εκείνον να σας μιλήσει ανοιχτά για τους δικούς του προβληματισμούς, που σίγουρα έχει.

Η σωστή επικοινωνία ανάμεσα σε ένα ζευγάρι μπορεί να λύσει πολλά και να βοηθήσει τη σχέση όσο δε φαντάζεστε. Επιπλέον, αφουγκραστείτε -με τη γυναικεία σας διαίσθηση- και το κομμάτι της σεξουαλικής σας ζωής με τον σύντροφό σας, το οποίο, επαναλαμβάνω, είναι πολύ σημαντικό και εμπεριέχει πολλά μηνύματα για την κατεύθυνση της σχέσης.

Σχετικά άρθρα