Αρχική / Σχέσεις / Σχέση με πολύ μεγαλύτερο: Υποτάχτηκα στα «πρέπει» της κοινωνίας αλλά τον θέλω ακόμα
Σχέση με πολύ μεγαλύτερο: Υποτάχτηκα στα «πρέπει» της κοινωνίας αλλά τον θέλω ακόμα thumbnail

Η 28χρονη Ματίνα, αναγνώστρια του boro.gr,

Σχέση με πολύ μεγαλύτερο: Υποτάχτηκα στα «πρέπει» της κοινωνίας αλλά τον θέλω ακόμα

Θα ήθελα να με βοηθήσετε σε κάτι που με απασχολεί καιρό τώρα. Είμαι 28 χρόνων. Στα 25 μου είχα μια σχέση με έναν πολύ μεγαλύτερο μου άνδρα, πολύ γοητευτικό για την ηλικία του. Εκείνος τότε ήταν 48, χωρισμένος με 3 παιδιά μεγάλα και ήμασταν για 2,5 χρονιά μαζί. Στην αρχή ξεκίνησε ως μια σχέση με πνεύμα “όπου πάει”, ερωτευμένοι και οι δυο, έχοντας όμως πάντα στο μυαλό πως κάποια στιγμή θα τελειώσει, καθώς εκείνος δεν ήθελε γάμους και παιδιά αφού τα είχε ήδη κάνει. Το θεώρησα φυσιολογικό τότε. Περνώντας όμως ο καιρός, δεθήκαμε και ερωτευτήκαμε περισσότερο. Πάντα όμως στο μυαλό μου υπήρχε πως δεν θέλει ξανά οικογένεια, αλλά μια σχέση που θα είναι είναι μαζί και θα συζήσουν κλπ, όλα πήγαιναν καλά.


Κάποια στιγμή, όμως, -όπως λέει- και η μητέρα μου λογικεύτηκα και αποφάσισα να χωρίσω, καθώς δεν είχα μέλλον μαζί του, σύμφωνα με την κοινωνία, με τους γονείς, με τους φίλους μου. Προφανώς δεν ήθελα, αλλά ακολούθησα τα “πρέπει” κι έτσι χωρίσαμε. Πάντα είχαμε επαφή και καταλάβαινε τους λόγους της αποχώρησης μου από τη σχέση μας. Πότε όμως δεν έπαψε να με διεκδικεί, να μου λέει πόσο ερωτευμένος είναι και πόσο λάθος έκανε που τελικά τότε δεν προχωρήσαμε ή που δεν μας είχε δώσει τουλάχιστον μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε τη δική μας οικογένεια.


Σήμερα είμαι με ένα παιδί 1 χρόνο σε μία -όπως θα χαρακτηρίζονταν- φυσιολογική σχέση, μα δεν νιώθω τα ίδια συναισθήματα. Είναι πολύ καλός προστατευτικός και με αγαπάει πολύ, αλλά εγώ δεν νιώθω το ίδιο. Πάντα μέσα μου τον συγκρίνω με τον πρώην μου. Λάθος μου, αλλά το κάνω.


Δεν ξέρω τι να κάνω. Να τα παρατήσω όλα και να είμαι με κάποιον που αγαπάω και με αγαπάει και να δεχθώ τις συνέπειες κοινωνικά, οικογενειακά κτλ. ή να συνεχίσω τη ζωή μου με αυτόν -ή με κάποιον άλλον- που θα είναι όμως κοινωνικά αποδεκτό; Έχω σκεφτεί πολλές φορές τον μέλλον μου με τον μεγαλύτερο άνδρα. Ξέρω τις τυπικές δυσκολίες που πρόκειται να συναντήσω (π.χ. ένα παιδί που δεν θα μεγαλώσει με 2 νέους γονείς ή που μπορεί να κοροϊδεύουν οι συμμαθητές του κλπ). Μα πιστέψτε με, έχει τόση ενέργεια μέσα του, που ακόμη κι εγώ, δεν την έχω ψυχικά και σωματικά. Ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα, τι πρέπει τελικά κάποιος να ακολουθήσει; Υπερτερεί πάντα το ένα ή υπάρχει και συνδυασμός; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.


 Στο ερώτημά σας απάντησε η Χρύσα Φερίδου, Ψυχολόγος, ΜSc


Αγαπητή αναγνώστρια,


Αναρωτιέσαι αν πρέπει να μείνεις σε μία σχέση η οποία είναι κοινωνικά αποδεκτή αλλά δε σε καλύπτει συναισθηματικά ή να επιστρέψεις στην προηγούμενη σχέση σου όπου ένιωθες ότι σε κάλυπτε συναισθηματικά αλλά δεν ήταν κοινωνικά αποδεκτή. Αυτό το δίλημμα φαίνεται αρκετά δύσκολο καθώς ο τρόπος που το αντιλαμβάνεσαι είναι σα να υπάρχουν δύο άκρα, η λογική και το συναίσθημα, άσπρο – μαύρο.


Η σχέση με τον σύντροφο που επιλέγουμε είναι σημαντικό να μας καλύπτει συναισθηματικά. Είναι επίσης σημαντικό να νιώθουμε ασφάλεια αλλά και να έχουμε κοινές αξίες και στόχους. Σίγουρα, δεν είναι πάντα εφικτό να ταυτιζόμαστε πλήρως όμως χρειάζεται να υπάρχουν κάποιες από αυτές τις προυποθέσεις σε έναν βαθμό ώστε να μπορούμε να νιώσουμε ικανοποιημένοι μέσα στη σχέση μας.


Αν η σχέση που έχεις τώρα δεν σε καλύπτει σίγουρα χρειάζεται να κάνεις κάτι για αυτό είτε αποφασίσεις να επιστρέψεις στην προηγούμενη σχέση σου είτε όχι.  Είναι σημαντικό να είσαι σε μία σχέση που σε καλύπτει συναισθηματικά. Αν στην τωρινή σου σχέση δεν ισχύει αυτό είναι είναι πιθανό να εξιδανικεύεις την προηγούμενη κατάσταση την οποία βίωνες. Πριν πάρεις την απόφαση όμως να επιστρέψεις στην προηγούμενη σχέση σου χρειάζεται να σκεφτείς αν οι λόγοι που σε έκαναν να χωρίσεις τότε ήταν μόνο η πίεση από τον περίγυρό σου. Αν δεν ήταν μόνο αυτό είναι πιθανό να μπεις σε ένα φαύλο κύκλο που θα σε αφήσει και πάλι ανικανοποίητη. Είναι σημαντικό λοιπον να πάρεις λίγο χρόνο πριν κάνεις το επόμενο βήμα.  Το να σκέφτεσαι ότι οι επιλογές που έχεις είναι λογική ή συναίσθημα, άσπρο-μαύρο δεν σε βοηθάει. Αν δεις την κατάσταση αυτή λοιπόν μέσα από ένα άλλο πρίσμα ίσως δεις και άλλα χρώματα που μπορεί να μειώσουν την συναισθηματική φόρτιση που έχεις και να σε βοηθήσουν στις επιλογές σου.


Χρύσα Φερίδου


Ψυχολόγος, ΜSc


c.feridou@gmail.com


6932729649

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X