Μετά τη γέννηση της κόρης μου πήρα πολλά κιλά. Πώς θα τα χάσω;

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ονομάζομαι Νίνα, είμαι 21 ετών και έχω ήδη μια κόρη. Έχω φτάσει τα 95 κιλά και θεωρώ ότι πρέπει οπωσδήποτε να χάσω 15-20 κιλά. Φοβάμαι για την υγεία μου. Τι θα πρέπει να κάνω;

Στο ερώτημά σας απαντά η Άννα Κόμπου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αρχικά θα ήθελα να σας ευχηθώ να σας ζήσει το παιδάκι σας . Αν καταλαβαίνω σωστά το σωματικό βάρος σας αυξήθηκε  κατά την διάρκεια της κύησης ή και μετά. Σε αυτή την περίπτωση να σας καθησυχάσω κάπως λέγοντάς σας ότι η αύξηση βάρους μέχρι ένα σημείο κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης θεωρείται φυσιολογική. Βεβαίως όταν η περίοδος αυτή ολοκληρωθεί τότε το βάρος σταδιακά θα πρέπει να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση.

Τα κιλά  που αναφέρετε, (αν και δεν έχω περισσότερα  στοιχεία από εσάς όπως π.χ. το ύψος ), φαίνεται υψηλό και προφανώς αυτό σας κάνει δικαίως να δυσανασχετείτε. Εκείνο που θα σας πρότεινα είναι να δείτε την κατάσταση με αισιοδοξία γιατί αρχικά έχετε έναν άσσο στο μανική, το νεαρό της ηλικίας, που σημαίνει ότι ο μεταβολισμός σας ακόμα λειτουργεί στα κόκκινα, οπότε πάρτε θάρρος από αυτό και ξεκινήσετε μία συντονισμένη προσπάθεια.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε μόνη σας είναι να μειώσετε την ποσότητα της τροφής για αρχή,  κατά 30% από αυτό που καταναλώνεται μέχρι τώρα, να κάνετε 5 γεύματα, να μην τρώτε γλυκά, τηγανιτά ή  fast food   γεύματα, να ενυδατώνεστε επαρκώς και να ασκήστε όσο αυτό είναι εφικτό.

Τέλος αν δεν τα καταφέρνετε πολύ εύκολα μόνη σας θα σας συνιστούσα  να  απευθυνθείτε σε κάποιον επιστήμονα διαιτολόγο να σας καθοδηγήσει σωστά έτσι ώστε να φτάσετε στο αναμενόμενο αποτέλεσμα αλλά κυρίως να μην ταλαιπωρήσετε τον οργανισμό σας και την ψυχική σας κατάσταση με λανθασμένες τακτικές.

Άννα Κόμπου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

[email protected]

Advanced Nutrition

Βεντήρη 5, Αθήνα: 210 6980451

Σχετικά άρθρα