«Ένας φίλος μου έχει προβλήματα στον γάμο του… Πώς να τον βοηθήσω;»

Έχω έναν φίλο, δύο χρόνια μεγαλύτερο, και έχει προβλήματα με τον γάμο του. Είναι παντρεμένος εδώ και 17 χρόνια, έχουν ένα παιδί στην εφηβεία και μέσα στο σπίτι υπάρχουν συνέχεια τσακωμοί. Εγώ είμαι χωρισμένη και τα παιδιά μου είναι στο εξωτερικό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αισθανόμαστε άνετα μεταξύ μας και να έρχεται στο σπίτι μου για να μιλάμε όταν δεν είναι καλά. Να τονίσω πως αυτό γίνεται μετά τους τσακωμούς, δηλαδή δεν είναι η πηγή των καβγάδων μεταξύ τους ο χρόνος που περνάμε μαζί.

Η γυναίκα του όλο τον μειώνει

Αυτό που βλέπω εγώ είναι πως δεν υπάρχει καμία εκτίμηση από τη γυναίκα του. Όλο τον μειώνει και τον φέρνει σε δύσκολη θέση. Ακόμα και τώρα που με την πανδημία είναι δύσκολα οικονομικά μιας και εκείνος έχει επιχείρηση και δύσκολο τα βγάζει πέρα. Όπως καταλαβαίνετε είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση και εκείνος πιστεύει πως είναι καλύτερα να μείνουν μαζί για το παιδί.

Μα οι καταστάσεις είναι καθημερινά απίστευτες. Και εγώ και ένας άλλος κοινός μας φίλος, «φωνάζουμε» να χωρίσει για το δικό του καλό και εμείς θα τον στηρίξουμε… Πώς θα τον κάνουμε να δει το καλό του; Όχι να χωρίσει απαραίτητα, αλλά να υπερασπιστεί τον εαυτό του…

Στο ερώτημά σας απαντά η Ψυχολόγος Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

Είναι σημαντικό που είστε δίπλα του και τον στηρίζετε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάει. Οποιοδήποτε πρόβλημα και αν αντιμετωπίζει ένα άτομο, μικρό ή μεγάλο, η ύπαρξη ενός υποστηρικτικού δικτύου, που γνωρίζει ότι μπορεί να εκφραστεί αυθεντικά και χωρίς κριτική, είναι ένα βασικό κομμάτι για να διαχειριστεί μια δυσκολία.

Ο καθένας χρειάζεται τον δικό του ρυθμό για να συνειδητοποιήσει τι του συμβαίνει πραγματικά και από ποια σημεία του εαυτού του προκύπτουν. Οπότε είναι ένα πρώτο βήμα να αναγνωρίσει τη δύσκολη αυτή περίοδο και σε σημεία σε σχέση με τον εαυτό του, η λήψη αποφάσεων δεν είναι τόσο εύκολη, λόγω της υπερανάλυσης που υπάρχει. Εκεί υπάρχει μια πλευρά που μπορείτε να προσπαθήσετε να τον βοηθήσετε σε αυτό.

Το «κλειδί» είναι στη σκέψη

Συνήθως, λόγω της ανάγκης να λυθεί ένα πρόβλημα, υπάρχουν υπερβολικές σκέψεις, οι οποίες καθορίζουν το άτομο και το ελέγχουν, κάνοντας το αδύναμο να ανταπεξέλθει. Το «κλειδί» είναι να γίνεται με αποδοτικό τρόπο η σκέψη. Δώστε το περιθώριο να εκφράσει τα συναισθήματα του και όσα βιώνει. Όταν τα συναισθήματα γίνονται συγκεκριμένα, τότε μπορεί να τα εκφράσει και να διαχειριστεί την κατάσταση.

Συνήθως, η εστίαση γίνεται σε καταστάσεις ή γεγονότα και όχι το πώς αισθάνεται το ίδιο το άτομο, αλλά προτεραιότητα έχει ο άλλος πως αντιδρά. Έτσι, δεν πρέπει να παρασύρεται το άτομο από το φόβο να εκδηλωθεί κάθε αρνητικό συναίσθημα, καθώς έτσι δε λύνεται το πρόβλημα αλλά εντείνεται.

Όλο αυτό είναι μια διαδικασία που αξίζει την προσπάθεια

Τέλος, κατανοώ ότι ο χωρισμός δεν είναι εύκολος, αλλά είναι πιο τραυματικό για τα παιδιά ένα περιβάλλον με εντάσεις και η καθημερινή κακή σχέση των γονέων, παρά ο ίδιος ο χωρισμός. Η υπεράσπιση του εαυτού είναι αποτέλεσμα της οριοθέτησης.

Ένα άτομο που δεν έχει μάθει να θέτει όρια, θα δυσκολευτεί σε αυτό, αν δεν το εξασκήσει και δεν το προσπαθήσει. Είναι μια διαδικασία που αξίζει την προσπάθεια, ειδάλλως πορεύεται με βάση τους άλλους ή τις καταστάσεις και χάνει τα θέλω του και τις επιθυμίες του.

Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή
BSc Ψυχολόγος , MSc
Λεωφόρος Μεσογείων 78Α, Αθήνα, 11527
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6979099277
[email protected]
Instagram: psychologist.pavletsi.stefani.alexandra
Facebook: psychologist_pavletsi.stefani
alexandrapavletsi.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Είμαι 41, μου έταζε γάμο και τώρα εξαφανίστηκε αλλά τον αγαπάω… Τι να κάνω;»

«Είμαι 63 και έχω νέα σχέση μα νιώθω ότι δεν αξίζω! Τι να κάνω;»

Σχετικά άρθρα