Όταν το παρελθόν προκαλεί πρόβλημα στη σχέση: «Τσακωνόμαστε για παλιά γεγονότα. Πώς διορθώνεται;»

Είχαμε χωρίσει οριστικά, αλλά επέστρεψε πίσω στη ζωή μου ξανά, ζητώντας μου να ξαναφτιάξουμε τη σχέση μας όπως στην αρχή. Δυστυχώς υπάρχουν πολλά προβλήματα. Ενώ όλα είναι καλά, στο πουθενά ξεκινάει άγριος τσακωμός και καταλήγει σε σχεδόν χωρισμό. Νιώθω ότι φθείρεται η σχέση μέρα με τη μέρα. Είμαστε και οι 2 αντιδραστικοί και πολλές φορές με μια λέξη καταστρέφονται τα πάντα! Το ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη αγάπη αναμεταξύ μας, αλλά δεν γίνεται να είναι καθημερινό αυτό το πρόβλημα! Θυμόμαστε παλιά γεγονότα, ενώ είπαμε να τα αφήσουμε όλα πίσω, αλλά φυσικά απ’ ό,τι καταλάβετε, δεν το κάναμε! Πώς μπορώ να το αλλάξω αυτό;

Στο ερώτημά σας απαντά η Ντόρα Μίνου, Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Σύμβουλος:

Αγαπητή φίλη,

Μοιάζει να υπάρχουν άλυτα θέματα στη σχέση σας και σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας. Οι τσακωμοί σας, όπως λέτε, φέρνουν στην επιφάνεια και άλυτα ζητήματα από το παρελθόν – “ανοιχτούς λογαριασμούς” – που σίγουρα αναδεικνύουν το συσσωρευμένο σας θυμό γιατί προφανώς οι συγκρούσεις σας δεν είναι εποικοδομητικές και δεν επιλύουν τα προβλήματά σας.

Η ανάγκη λοιπόν στη σχέση σας, είναι να μπορέσετε με αυτό τον τρόπο να καταλάβετε ο ένας τον άλλο, να λύσετε τις διαφορές σας τόσο στο παρόν, όσο και αυτές που προέρχονται από το παρελθόν. Χρειάζεται να μάθετε να ακούτε, να εκφράζετε αυτό που νιώθετε χωρίς να επικρίνετε και να κατηγορείτε ο ένας τον άλλο γιατί το σίγουρο είναι ότι δύο άνθρωποι είναι διαφορετικοί άρα είναι υγιές το να υπάρχουν διαφωνίες. Καλό θα είναι να αποδεχτείτε ο ένας τον άλλο χωρίς την τάση ή την προσδοκία ότι θα αλλάξετε τον σύντροφό σας.

Για να μπορέσει η σχέση σας να βαδίσει σε ένα υγιές πλαίσιο, η πρότασή μου είναι να πάρετε τη βοήθεια ενός ειδικού. Στη θεραπεία ζεύγους θα μπορέσετε να καταλάβετε ο ένας τον άλλο και να αποκτήσετε κάποιες δεξιότητες επικοινωνίας και διαχείρισης συγκρούσεων.

Ντόρα Μίνου
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας
Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Σύμβουλος

Σχετικά άρθρα