Χώρισα από έναν ελεγκτικό άνθρωπο που με καταπίεζε. Γιατί τώρα μισώ τον εαυτό μου;

Μόλις βγήκα από μια σχέση 2,5 χρόνων που νιώθω ότι μου άφησε άπειρα κατάλοιπα στην ψυχή μου. Όπως λέει και μια φίλη μου, μου τάραξε όλο μου το είναι. Ήμουν πολύ δοσμένη σε αυτόν και ήταν και μικρότερος κιόλας. Έκανα ό,τι μου ζήταγε, με είχε κάνει να φοβάμαι να κοιτάξω άνθρωπο, ήλεγχε τα ρούχα μου, το κινητό μου, τα πράγματα μου όλα. Με ζήλευε υπερβολικά πολύ, με είχε ξεκόψει απ’ όλους. Να σημειώσω πως ό,τι περιόριζε σε εμένα, ο ίδιος είχε την “μαγκιά” να το κάνει. Δεν με άφηνε να βγαίνω με κανέναν παρά μόνο μ’ αυτόν. Είχα κλειστεί πολύ στον εαυτό μου, παρουσίαζα εκρήξεις θυμού και λύπης που δεν μπορούσα να ελέγξω, όμως αλήθεια δεν με ένοιαζε αρκεί να ήμουν κοντά του. Ανέχτηκα και του συγχώρεσα πολλά, μάθαινα κατά καιρούς ψέματα, πράγματα που μου κρύβε, μυστικές εξόδους με φίλους με κλειστό κινητό κτλ, ερωτικές συνομιλίες με άλλες κοπέλες και αυτό φούντωνε περισσότερο όταν έφυγε φαντάρος στην Κύπρο. Εγώ τον περίμενα και αυτός κάθε φορά ανακάλυπτα και κάτι καινούριο. Αλλά τον αγαπούσα.

Δεν του χα δώσει το παραμικρό δικαίωμα ώσπου ένας φίλος μου, ΤΟΛΜΗΣΕ να μου στείλει χρόνια πολλά και είπαμε δυο κουβέντες. Αυτό ήταν. Με χώρισε. Είμαστε χωρισμένοι. Εγώ είμαι ψυχολογικά χάλια, κλαίω, τον παρακαλάω. Αυτός ανένδοτος. Δεν θέλει να με βλέπει λέει και ότι είμαι σαν όλες τις άλλες. Δεν κοιμάμαι, δεν τρώω, κλαίω συνεχεία, έχω παραιτηθεί τελείως και όλα αυτά γιατί; Για ένα μήνυμα; Με έχει κάνει κουρέλι, αμφισβητώ τα πάντα, δεν αγαπώ τον εαυτό μου. Μια φορά μάλιστα μου είχε πει πως αν χωρίσουμε «ποιος θα γυρίσει να ασχοληθεί μαζί σου;» Και τώρα πλέον μισώ τον εαυτό μου. Κοιτώ γυναίκες γύρω μου και συγκρίνομαι, λέω «γιατί να θέλει έμενα όταν υπάρχουν τόσες;»

Με μισώ για αυτό που είμαι. Νιώθω βάρος σε όλους, τρέμω την μοναξιά. Εγώ δεν ήμουν έτσι. Με τρομάζει ο εαυτός μου. Είχα φτάσει σε σημείο να λέω να βάλω ένα τέλος να ηρεμήσω. Νιώθω πως όλοι με λυπούνται πως ποτέ κανένας δεν θα με θέλει. Εγώ δεν ήμουν έτσι. Έχω κάνει και άλλες σχέσεις και πάντα ήμουν με χαμόγελο, αγαπούσα τον εαυτό μου, αυτοσαρκαζόμουν, πάντα είχα όρεξη για ζωή, για φίλους. Και τώρα είμαι ένα ράκος και ξέρω ότι δεν φταίει ο χωρισμός. Έχω περάσει και άλλους. Και όμως ακόμα τον θέλω στη ζωή μου και οι καθημερινές του απορρίψεις, με ρίχνουν ακόμα περισσότερο κάτω… Έχω χάσει 5 κιλά σε 3 εβδομάδες. Κάθε φορά που μιλάω σε άνθρωπο που με νοιάζεται, νιώθω πως τον πνίγω… Γιατί μου συμβαίνει αυτό;

Στο ερώτημά σας απαντά η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/Ψυχολόγος Αγγελική Καβαλλιεράτου:

Στον τρόπο σας ακούγεται η μεγάλη σας ανησυχία και δυσκολία την οποία βιώνατε και βιώνετε. Όλη η διάρκεια της σχέσης, ακούγεται περισσότερο σαν έλεγχος δύναμης και εξουσίας από τον πρώην σύντροφό σας και χειρισμός του από μέρους του, παρά μια ισότιμη σχέση με ισορροπία, κατανόηση και όλα όσα θα χαρακτήριζαν μια υγιή σχέση. Για τους δικούς του λόγους, ο πρώην σύντροφός σας επέλεξε να σας ελέγχει, και να προσπαθεί να σας χειριστεί μέσω της αυστηρότητας και των περιορισμών του. Αυτό αφενός είναι μια αρκετά δυσάρεστη εμπειρία, αφετέρου είναι κάτι που το δεχτήκατε και το βιώνατε για 2,5 χρόνια. Με κάποιο τρόπο, αν και τραυματικό, έγινε βίωμά σας και σας έκανε απαραίτητο έναν άνθρωπο ο οποίος κρατούσε στα «χέρια» του οτιδήποτε δικό σας και κάθε σας επιλογή.

Αναφέρετε πως “φοβόσασταν”. Αυτό δεν είναι ένα συναίσθημα που πρέπει να βιώνει κανείς σε μια υγιή σχέση και πρέπει να σας βάλει σε σκέψεις γιατί το επιτρέψατε. Ακούγεται μια αρκετά δυσλειτουργική σχέση που άφησε τραύματα και ανοιχτές πληγές. Αυτό που πρέπει να δείτε είναι αν μπορείτε να γίνετε ο άνθρωπος που ήσασταν κάποτε: Με ισορροπία, αυτοέλεγχο, ηρεμία, χαρά και να αγαπήσετε ξανά τον εαυτό σας.

Είναι σημαντικό να δείτε εσείς τι κάνατε σε αυτή τη σχέση, γιατί την επιλέξατε, γιατί μείνατε παρά τις δυσκολίες της και γιατί δεχτήκατε να βιώνετε τόσο τραυματικές συμπεριφορές.

Θα πρέπει να ενθαρρυνθείτε και να δουλέψετε την αυτοεκτίμησή σας, προκειμένου να διαχειριστείτε τα συναισθήματα που βιώνετε και να επαναφέρετε τα θετικά στοιχεία του εαυτού σας ώστε να προχωρήσετε με διαφορετικό τρόπο και να μην επαναλάβετε λάθη του παρελθόντος.

Σε μια τέτοια δύσκολη κατάσταση θα ήταν πολύ βοηθητικό για εσάς να επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας και κάποιον ψυχολόγο, εφόσον πάρετε την απόφαση να δείτε περισσότερο τον εαυτό σας και να τον βοηθήσετε.

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
BSc Ψυχολόγος
MSc Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος
6983433267
[email protected]
www.aggelikikavallieratou.com

Σχετικά άρθρα