Μήνυμα από Βρυξέλλες στην Άγκυρα: Να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο

Την αλληλεγγύη τους τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Κύπρο μετά τα πρόσφατα κρούσματα τουρκικής προκλητικότητας στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και στο Αιγαίο, εξέφρασαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών μελών της ΕΕ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να στέλνει αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα.

Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως μόνο υπ΄ αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να οικοδομήσουμε οποιαδήποτε θετική ατζέντα ξανά στο μέλλον.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα και προς την ΠΓΔΜ λέγοντας ότι ο δρόμος για την ευρωπαϊκή προοπτική και την εμπέδωση της σταθερότητας περνάει από την Αθήνα και αν πιστεύει ότι περνάει από την Άγκυρα κάνει λάθος.

Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσαν τον Ντόναλντ Τουσκ -όπως και τους αρχηγούς των κρατών-μελών της Ε.Ε. που βρέθηκαν στις Βρυξέλλες- για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο αλλά και την κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τουσκ:

«Εκ μέρους όλων των ευρωπαίων ηγετών θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μας στην Κύπρο και την Ελλάδα και να καλέσω επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η δραστηριότητα αντιτίθεται στη δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία και να επανεξετάσουμε το ζήτημα στη Σύνοδο του Μαρτίου, και να δούμε εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου».

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα