Επικοινωνία στη σχέση: «Μήπως βαρέθηκε και μου μιλάει λιγότερο;»

Έχω σχέση με ένα αγόρι εδώ και έναν χρόνο. Η επικοινωνία μας ήταν πολύ. Ενδιαφερόταν για μένα, αν είμαι καλά, αν μου λείπει κάτι. Ακόμα ενδιαφέρεται, αν είμαι καλά, αν μου λείπει κάτι και πάντα είναι μπροστά στα θέλω μου. Απλά η επικοινωνία μας μειώθηκε. Φυσικά είναι καθημερινή. Απλά δεν είναι όπως ήταν. Αυτό συμβαίνει γιατί έτσι εξελίσσονται οι σχέσεις ή έχει αρχίσει λίγο να βαριέται;

Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Δεν μπορώ να καταλάβω από την ερώτηση σου αν η σχέση είναι από απόσταση. Αναφέρεσαι στην επικοινωνία σας, αλλά δεν μου δίνεις να καταλάβω το είδος της. Σου απαντώ υποθέτοντας ότι αναφέρεσαι σε επικοινωνία μέσω τηλεφώνου ή μηνυμάτων.

Είναι φυσικό σε μία σχέση να υπάρξει μείωση στον όγκο της επικοινωνίας κατά το πέρασμα του χρόνου.

Είναι χαρακτηριστικό του πρώτου καιρού μίας σχέσης το να μιλάμε συνέχεια στο κινητό, αφενός γιατί μας λείπει πιο εύκολα ο νέος μας έρωτας και αφ’ ετέρου για να καλύπτουμε την ανασφάλεια εκείνης της περιόδου («με θέλει;», «με σκέφτεται;», «μήπως δεν με θέλει αρκετά;»). Όσο περνάει ο καιρός, ο πρώτος έρωτας φεύγει και δίνει τη σκυτάλη σε μια πιο ήρεμη μορφή αγάπης. Αυτή με τη σειρά της, δεν έχει τόσο έντονη ανάγκη από επιβεβαίωση (συνήθως).

Δεν μπορώ να γνωρίζω στη δική σου περίπτωση τι συμβαίνει. Αν η μόνη αλλαγή βρίσκεται στον όγκο της επικοινωνίας και όχι στην ποιότητα της, τότε υποθέτω πως δεν υπάρχει κάποιο θέμα.

Αν η σχέση είναι καλή, αλλά παρόλα αυτά αισθάνεσαι την ανάγκη της συνεχούς επικοινωνίας και αισθάνεσαι δυσφορία όταν υπάρχει κενό έστω και ωρών, τότε ίσως να είναι ώρα να εξετάσεις πόσο ασφαλής νιώθεις μέσα στη σχέση. Κάνε μία αναδρομή και σε παλαιότερες σχέσεις και προσπάθησε να θυμηθείς αν ένιωθες ασφάλεια ή αν υπήρχε μία διαρκής ερώτηση/απορία για το αν ο σύντροφος σου ένιωθε πράγματα για εσένα. Αν διαπιστώσεις πως όντως είχες πάντα ανασφάλεια, ακόμα και χωρίς λόγο, τότε θα σου πρότεινα να το δουλέψεις γιατί είναι ένα θέμα που μπορεί να σε ταλαιπωρήσει στο μέλλον.

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: facebook.com/dimitraefilopoulou

Σχετικά άρθρα