Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό – Ποιοι φεύγουν και ποιοι αναλαμβάνουν ρόλους

Εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο αναμένονται οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα είναι διορθωτικές και θα περιορίζονται σε ορισμένους αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς.

Στόχος του κ. Τσίπρα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η πλήρωση των κενών θέσεων που έχουν προκύψει από τις παραιτήσεις των Παπαδημητρίου και Αντωνοπούλου, αλλά και την παραίτηση του υφυπουργού Παιδείας, Κώστα Ζουράρι.

Όπως όμως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η μοναδική διοικητική θέση που μένει επί της ουσίας κενή αυτήν τη στιγμή, είναι η θέση του κ. Παπαδημητρίου, αφού η θέση των αναπληρωτών υπουργών και των υφυπουργών δεν κενώνονται, διότι είναι προσωποπαγείς. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει καμία υποχρέωση εκ μέρους του πρωθυπουργού, να πληρώσει καμία από αυτές τις θέσεις.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται οι ανακοινώσεις να περιλαμβάνουν και … εκπλήξεις, πέρα από την αντικατάσταση της Λυδίας Κονιόρδου στο υπουργείο Πολιτισμού.

Επικρατέστερος αντικαταστάτης του Δημήτρη Παπαδημητρίου φαίνεται να είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, η αξιολόγηση του οποίου κρίνεται ιδιαιτέρως θετική με τη θέση του αναπληρωτή να αναλαμβάνει ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Δημήτρης Λιάκος. Για τη θέση του υπουργού Οικονομίας έχουν πέσει στο τραπέζι το όνομα του κ. Παππά και του κ. Πιτσιόρλα.

Τα καθήκοντα της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας ενδέχεται να αναλάβει η Έφη Αχτσιόγλου.

Στο υπουργείο Πολιτισμού τα σενάρια θέλουν να μετακινείται ο Νίκος Φίλης ή ο Δημήτρης Σεβαστάκης σε μια συμβολική κίνηση γεφύρωσης του κόμματος με την κυβέρνηση.

Στη θέση του κ. Ζουράρι οι πληροφορίες θέλουν να μετακινείται και πάλι στέλεχος των ΑΝΕΛ, με επικρατέστερο υποψήφιο τον κ. Παπαχριστόπουλο.

Για την αντικατάσταση του Γιάννη Μουζάλα, η οποία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, έχουν ακουστεί τα ονόματα των κ.κ. Βίτσα και Μπαλάφα, χωρίς ωστόσο να θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή η μετακίνησή τους στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Για τη συγκεκριμένη θέση στον ευαίσθητο τομέα του προσφυγικού, ο πρωθυπουργός είναι πιθανό να εισπράξει αρκετά «όχι» μέχρι να καταλήξει στο σωστό πρόσωπο.

Στελέχη της κυβέρνησης πάντως επισημαίνουν πως ο πρωθυπουργός ακούει τις εισηγήσεις των συνεργατών του, όμως η τελική απόφαση για τις ανακοινώσεις και τον χρόνο που αυτές θα γίνουν είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι δεν πρόκειται να είναι ένας αδιάφορος ανασχηματισμός, αλλά ένα «ανακάτεμα της τράπουλας» ικανό να αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης και να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα των τελευταίων ημερών.

Τι έχει συμβεί με το επίδομα ενοικίου

Την πρόθεσή του να επιστρέψει το νόμιμο επίδομα ενοικίου που έλαβε από το Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο του 2015 εξέφρασε ο πρώην υπουργός Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος δήλωσε ότι εφόσον ένας νόμος κρίνεται ακατάλληλος στην εφαρμογή του, η κυβέρνηση οφείλει να τον διορθώσει ή να τον καταργήσει.

Κατηγορηματικά διέψευσε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, την πληροφορία ότι έκανε χρήση επιδότησης ενοικίου.

Ο πρώην υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Σγουρίδης για τον οποίο επίσης εγκρίθηκαν πληρωμές είπε ότι τα μόνα χρήματα που έχει πάρει είναι 350 ευρώ, προσκομίζοντας αποδείξεις για δωμάτιο το οποίο ενοικίαζε προς 50 ευρώ το μήνα επί επτά μήνες.

Με πληροφορίες από cnn.gr και ΕΡΤ

Σχετικά άρθρα