Πώς ξεπερνιέται η απιστία; «Τον συγχώρεσα, αλλά έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου, θέλω να πονέσει»

Είμαι 8 χρόνια σε μια σχέση. Είμαι διαζευγμένη, με παιδιά. Με απάτησε και τον συγχώρησα εν μέρει, όμως ακόμη το φέρνω στην επιφάνεια όταν τσακωνόμαστε. Αν και έχουν περάσει 2 χρόνια από τότε που έληξε, νιώθω πολλές φορές θυμό.

Με ενοχλούν πράγματα όπως το κινητό του, το οποίο θέλω να το έχει ανοιχτό. Υπάρχουν όμως φορές που το έχει χαμηλό κι αυτό αποτελεί αιτία τσακωμού. Είμαι σίγουρη ότι τελείωσε, αλλά δεν του έχω εμπιστοσύνη. Μου προκαλεί θυμό, ενώ εκείνος προσπαθεί.

Νιώθω ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Εκείνος κάνει σχέδια, εγώ όχι γιατί η οικογένεια του δεν με θέλει στη ζωή του. Στην αρχή δεν είχαν πρόβλημα, αλλά η αδερφή του επεμβαίνει συνεχώς στη σχέση μας.

Αναγκάστηκα να φύγω εξωτερικό και βλεπόμαστε μία φορά το μήνα. Νευριάζω με το παραμικρό, του λέω να φύγει ενώ δεν θέλω, του είπα ότι θέλω να παλέψει για μένα και να  μείνουμε μαζί.

Από την άλλη νιώθω ότι τα κάνει όλα ένεκα της κατάστασης. Τι να κάνω; Έχω εκρήξεις θυμού; Δεν έχουμε ηρεμία από τότε που έγινε αυτό στη σχέση μας. Μέχρι τότε όλα ήταν τέλεια ΓΙΑΤΙ δεν γνώριζα. Με απογοήτευσε, θέλω να πονέσει όπως πόνεσα. Αλλά μετά πάλι, λέω «όχι»…

Στο ερώτημα απαντά η Κοινωνική Λειτουργός – Ψυχοθεραπεύτρια Ανδριανάκη Γωγώ:

Αγαπητή αναγνώστρια, διαβάζοντας αυτά που έχετε γράψει, φαίνεται να είστε πολύ μπερδεμένη με τη συναισθηματική σας κατάσταση. Φαίνεται να είστε σε έναν διαρκή πόλεμο όχι μόνο με τον σύντροφό σας, αλλά με το τι συμβαίνει μέσα σας. Φαντάζομαι πόσο δύσκολο μπορεί να σας είναι…

Κατά γενική ομολογία, όταν σε μια σχέση προκύπτει μια «εξωσυζυγική σχέση», οι συναισθηματικές διακυμάνσεις είναι πολλές και δύσκολές. Ο θυμός και οι ενοχές πρωτοστατούν, έχοντας τον κύριο ρόλο τους σε κάθε προσπάθεια για επικοινωνία. Οι ευθύνες και οι αιτίες που συμβαίνει αυτό είναι πολλές και σε κάθε ζευγάρι διαφέρουν. Όμως όσο πολύπλοκες και αν είναι οι αιτίες, όποια και αν είναι η ρίζα αυτής της συμπεριφοράς, πάντα υπάρχει χώρος για πραγματική, ουσιαστική διερεύνηση αν και εφόσον το ζευγάρι το επιθυμεί. Χρειάζεται το ζευγάρι να έχει στο μυαλό του ότι οι ευθύνες μοιράζονται, δεν είναι αποτέλεσμα του ενός, αλλά και των δύο.

Αυτό ίσως να είναι το πιο δύσκολο κομμάτι αγαπητή αναγνώστρια. Ίσως είναι ένα από τα πιο επίπονα βήματα σε μια σχέση, να βρει τον τρόπο και το κουράγιο να αναλάβει ο κάθε ένας το μερίδιο ευθύνης του και να προβεί σε πραγματικές αλλαγές, αλλαγές που όμως θα είναι προς όφελος της δυάδας σας και σαν «μαζί» και σαν ξεχωριστά άτομα.

Για αρχή, καλό θα ήταν να δείτε με τον σύντροφό σας, τι οδήγησε τη σχέση σας ως εκεί, τι χρειάζεται να κάνετε ώστε να ξεδιαλυθεί το τοπίο και να μην χρειάζεται εσείς η ίδια κάθε φορά να επαναφέρετε τυραννικά στο προσκήνιο την «απιστία», καθώς με αυτόν τον τρόπο τιμωρείτε τον εαυτό σας και τα συναισθήματά σας.

Επίσης, βασικό κομμάτι της σχέσης, είναι να μοιραστείτε μαζί του να συναισθήματά σας για το τι σας συμβαίνει, για πως θα καταφέρετε μαζί να εδραιώστε την εμπιστοσύνη ανάμεσα σας πάλι. Για το πώς θα χτίσετε την ουσιαστική επικοινωνία και όχι το πώς θα αναπτυχθεί πιο έντονα το «κατηγορώ» ανάμεσα σας. Επικοινωνήστε ξεκάθαρα τους φόβους σας, τις σκέψεις σας, το πώς βλέπετε την κατάσταση ανάμεσα σας. Ο θυμός είναι κάποιες φορές πιο εύκολος τρόπος ή πιο έντονος για να εκφραστεί το «μέσα» σας, αλλά αναρωτηθείτε αν τελικά καταλήγετε να λέτε αυτό που πραγματικά βιώνετε.

Πέραν των παραπάνω, όμως, χρειάζεται να δουλέψετε με τον εαυτό σας, και εννοώ να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Είναι κατανοητό και αποδεκτό να έχετε εντάσεις μετά από τις δυσκολίες που περάσατε, να θέλετε να τα εκφράσετε, αλλά ίσως χρειάζεται να δείτε για ποιους βαθύτερους λόγους σας συμβαίνει αυτό, να επιτρέψετε στον εαυτό σας να νιώσει συναισθήματα που ίσως τα φοβάστε, που ίσως τα απωθείτε.

Ίσως να χρειάζεστε τη φωνή ενός ειδικού να σας καθρεφτίσει τη στεναχώρια που βλέπω να περιγράφετε μέσα σας, να σας ανακουφίσει από το βάρος ενός τέτοιου φορτίου. Να έχετε την ανάγκη να εκφραστείτε με έναν άλλον τρόπο, και αυτό θα σας το προσφέρει ένας ειδικός. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι εδώ ζητήσατε μια βοήθεια και μπράβο σας, γιατί αυτό θέλει κουράγιο.

Επομένως φαίνεται να έχετε ανάγκη το μοίρασμα του πόνου σας, φαίνεται η απιστία όχι ως πηγή όλων των κακών, αλλά ως αφορμή για τη δική σας προσωπική ανακάλυψη, την ανακάλυψη του εαυτού σας. Δείτε το, σαν ευκαιρία να μάθετε τον άνθρωπο δίπλα σας και τον τρόπο που σχετίζεστε μαζί του.

Αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που σας κρατάει κοντά του; Τι σας προσφέρει; Τι σας κάνει και επαναφέρετε τη διαδικασία της απιστίας στη σχέση σας. Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που ίσως αν απαντηθούν ή τουλάχιστον αν θελήσετε να τα διερευνήσετε θα σας διευκολύνουν την καθημερινότητα, θα σας απαλύνουν τον θυμό και τις εντάσεις μέσα σας. Χρειάζεται χρόνο και κόπο αλλά ακούγοντας το πόσο επίπονο είναι αυτό που κρύβετε μέσα σας, θα σας ενθαρρύνω σε αυτό τον δρόμο.

Ελπίζω να σας βοήθησα.

Ανδριανάκη Γωγώ
Κοινωνική λειτουργός – ψυχοθεραπεύτρια της Σχεσιακής & Ομαδικής Ψυχοθεραπείας ΙΣΟΨ, Yalom Institute, USA.
MSc clinical & community psychology: university of East London
Τηλ: 6943072669
Mail: [email protected]

Σχετικά άρθρα