Τα σημάδια που δείχνουν πρόβλημα στη σχέση: «Εξαφανίζεται, δεν μου μιλάει, κοιτάει άλλες γυναίκες…»

Έχω την υποψία ότι ο σύντροφός μου είναι ναρκισσιστής. Είναι εγωπαθής, ο κύκλος των φίλων και των γνωστών του είναι μόνο από υψηλές κοινωνικές τάξεις, είναι επιτυχημένος επαγγελματικά, μιλάει με φίλους μου για μένα χωρίς να το ξέρω, ό,τι θέλει να γνωρίζω το λέει στη μητέρα μου, δεν μιλάει για τον εαυτό του παρόλο που τον ρωτάω και άλλες περίεργες συμπεριφορές. Από την άλλη είναι δοτικός και ευγενικός. Χάνεται, όμως, για μεγάλα διαστήματα και λέει ότι οφείλεται στη δική μου συμπεριφορά. Επίσης όταν είμαστε σε κάποιο χώρο, κοιτάει και άλλες γυναίκες. Τι άποψη έχετε; Σήμερα μου είπε ότι δεν μπορεί άλλο γιατί του δημιουργώ ανασφάλεια.

Στο ερώτημα απαντά η Χριστίνα Μπούφαλη-Μπαβέλλα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια:

Καλησπέρα σας,

Απ’ όσα διαβάζω, η άποψή μου είναι ότι η σχέση που περιγράφετε, είναι αρκετά δυσλειτουργική και νομίζω ότι εκεί είναι και το κύριο θέμα το οποίο εμφανίζεται με διάφορους τρόπους μεταξύ σας.

Και τι εννοώ; Εννοώ ότι σε μια ενήλικη σχέση, οι σύντροφοι συζητάνε μεταξύ τους, δεν εμπλέκουν άλλους ανθρώπους στη σχέση τους, δεν εξαφανίζονται, ούτε λείπουν για μεγάλα διαστήματα, γιατί ακριβώς εκεί δημιουργείται το «κενό» στη σχέση και κανένας από τους δυο συντρόφους δεν είναι ασφαλής και ευτυχισμένος. Η συμπεριφορά που περιγράφετε, θα έλεγα ότι είναι σαφώς μπερδεμένη και ο σύντροφός σας, σας στέλνει μη ξεκάθαρα μηνύματα για το τι θέλει. Δεν μπορώ να απαντήσω έτσι απλά εάν ανήκουν σε κάποια διαταραχή προσωπικότητας όσα αναφέρετε, καθώς θα ήταν ιδιαίτερα βιαστικό συμπέρασμα και ενδεχομένως και λανθασμένο.

Αυτό που νομίζω ότι έχει σημασία είναι να δείτε εσείς εάν θέλετε να είστε με αυτόν τον άνθρωπο και τι σημαίνει για εσάς αυτή η σχέση. Σας κάνει ευτυχισμένη και ασφαλής ή σας δημιουργεί άλλα συναισθήματα; Έχει σημασία να ξέρετε εσείς τι θέλετε και τι επιθυμείτε από μία σχέση και μετέπειτα, να το επικοινωνήσετε και στον άνθρωπο με τον οποίο σχετίζεσθε.

Με εκτίμηση,

Χριστίνα Μπούφαλη-Μπαβέλλα
MSc, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
[email protected]

 

Σχετικά άρθρα