Σχέση: Οι ψυχολογικοί λόγοι που δεν απολαμβάνεις πλέον το σεξ

Είμαι 20 χρονών και είμαι αρκετά ευσυγκίνητη. Κλαίω εύκολα για οτιδήποτε και χωρίς να είναι σοβαρός λόγος. Στην ηλικία των 13 είχα αυτό το πρόβλημα και ήταν πολύ οδυνηρό μπορώ να πω, σαν να είχα κατάθλιψη. Επίσης, έχω κι ένα άλλο πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης με το αγόρι μου δεν το απολαμβάνω και σκέφτομαι τον αδελφό μου ή τη μαμά μου. Να τονίσω όχι ερωτικά. Δεν ξέρω γιατί. Ίσως επειδή, πιο μικρή που ήμουν, δεν ήθελαν αυτή τη σχέση λόγω ηλικίας και με πίεζαν. Τώρα εγκρίνουν τη σχέση μου, ξέρουν και το αγόρι μου. Αλλά τότε δεν είχα θέμα να σκέφτομαι άλλα πράγματα. Τον τελευταίο χρόνο μου συμβαίνει αυτό και προσπαθώ να το αποτρέψω, αλλά δεν γίνεται. Είναι ψυχοσωματικό. Τι μπορώ να κάνω;

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ίρις Κρέμερ:

Θα ήταν επιπόλαιο από μέρους μου να προσπαθήσω να δώσω μία διάγνωση για την ψυχική σου κατάσταση κατά τη διάρκεια της εφηβείας σου και να βγάλω συμπεράσματα αιτιολογώντας το έντονο συναίσθημα σου που εκφραζόταν μέσα από το κλάμα. Ένας άνθρωπος που κλαίει τόσο συχνά μπορεί να έχει από κάποιο οργανικό πρόβλημα (π.χ. ορμονικό) έως να βιώνει μία πολύ έντονη ψυχική κατάσταση από το περιβάλλον του.

Δυστυχώς, αυτά που μας γράφεις δεν επαρκούν ώστε να μπορέσω να δώσω κάποια ερμηνεία. Αυτό που θα κρατήσω, όμως, είναι ότι αν δεν υπήρχε οργανικό αίτιο πίσω από αυτό, κάτι στη ζωή σου, σού δημιουργούσε μεγάλη θλίψη, ή μέσα από το κλάμα προσπαθούσες ίσως να τραβήξεις την προσοχή ενός ή παραπάνω ανθρώπων από το οικογενειακό σου περιβάλλον. Στην παρούσα φάση και με τις πληροφορίες που μας έδωσες, δυστυχώς δεν μπορώ να σε βοηθήσω περαιτέρω για το τι ενδεχομένως συνέβαινε στο παρελθόν ή και το παρόν.

Ας εστιάσουμε λοιπόν στο σήμερα και σε αυτό που σε απασχολεί τώρα στη σχέση σου. Αν καταλαβαίνω σωστά το πρόβλημα που βιώνεις αυτή τη στιγμή είναι ότι ενώ οι δικοί σου άνθρωποι γνωρίζουν και εγκρίνουν τη σχέση σου, τώρα πια, η σχέση σας μοιάζει να έχει επηρεαστεί. Πιο συγκεκριμένα εσύ νιώθεις να είσαι σε μία απόσταση ψυχικά από εκείνον, καθώς κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής σας επαφής, το μυαλό σου κάνει άλλες σκέψεις και δεν ακούγεται να απολαμβάνεις αυτές τις τόσο προσωπικές στιγμές μαζί του, όπως υποθέτω γινόταν στο παρελθόν.

Οι πιθανές απαντήσεις στην έλλειψη συγκέντρωσης και απόλαυσης της σεξουαλικής σας επαφής μπορεί να κρύβονται σε διαφορετικούς λόγους. Θα σταθώ αρχικά στην περίοδο που η οικογένεια σου δεν ενέκρινε την σχέση σου. Οι αντιλήψεις και οι πεποιθήσεις που έχει το περιβάλλον μας και ειδικά η οικογένειά μας, που συνήθως είναι και οι πιο κοντινοί μας άνθρωποι, είναι αρκετά δυνατές ώστε να φωλιάσουν στο μυαλό μας και στις σκέψεις μας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα κι όταν τώρα πια αυτές οι απόψεις δεν είναι ίδιες. Ένα λοιπόν πιθανό σενάριο γι’ αυτό που νιώθεις είναι η δυσκολία σου να πειστείς πραγματικά ότι οι δικοί σου άνθρωποι τώρα πια εγκρίνουν αυτή τη σχέση και με κάποιες ενδεχομένως δικές σου αμφιβολίες για τη σχέση αυτή, να σε κάνουν να νιώθεις ότι δεν είναι σωστό και ότι η επιλογή σου στα δικά τους μάτια μοιάζει ακόμα λάθος. Νιώθοντας ενοχές είναι δύσκολο κανείς να απολαύσει πραγματικά το σεξ και να αφεθεί στη στιγμή. Είναι σημαντικό να σκεφτείς εσύ πώς νιώθεις γι’ αυτόν τον άνθρωπο και εφόσον τώρα πια είσαι απελευθερωμένη από όποια ενοχή μπορεί να σου δημιουργήθηκε, να χαλαρώσεις και να το χαρείς.

Η δεύτερη πιθανή απάντηση είναι η χρονιότητα της σχέσης. Μία σχέση που ξεκίνησε στα 15 σου χρόνια και έχει κρατήσει 5 χρόνια, είναι πολύ πιθανόν να είναι μία σχέση που δε σε γεμίζει και δε σου ταιριάζει πια. Η επιλογή των 15 ετών δεν είναι απαραιτήτως η ίδια με των 20 ετών, ακόμα κι αν ο σύντροφός σου είναι μεγαλύτερος ηλικιακά από εσένα. Οι ανάγκες και οι επιθυμίες ενός ανθρώπου είναι άλλες σε κάθε ηλικία και σε κάθε διαφορετική φάση ζωής. Τότε ήσουν μαθήτρια και έφηβη, τώρα είσαι ενήλικη και σε μία άλλη φάση ζωής. Οι αλλαγές από την εφηβεία έως και τη δεκαετία που διανύεις αυτή τη στιγμή, μπορεί να είναι ραγδαίες στην προσωπικότητα ενός ανθρώπου. Αν ο σύντροφός σου δεν είναι ο άνθρωπος που σε εμπνέει ή σε κάνει να περνάς όμορφα και νιώθεις ότι έχεις άλλα πράγματα ανάγκη από μία σχέση, ή ακόμα και το να μείνεις μόνη σου για κάποιο διάστημα, τότε είναι πολύ φυσιολογικό να μην μπορείς να συγκεντρωθείς και να απολαύσεις τη σεξουαλική επαφή μαζί του.

Ένας ακόμα λόγος που μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι η χαμηλή συναισθηματική ποιότητα της σχέσης σας. Αν η σχέση σου με το αγόρι σου δεν είναι καλή, δηλαδή σε στεναχωρεί, ή περνάτε μια κρίση, ή σε παραμελεί/αδιαφορεί, ή μεταξύ σας για διάφορους λόγους δεν υπάρχει καλή επικοινωνία, μπορεί αυτό να φέρει και σεξουαλική απόσταση και να μειώσει τη δική σου επιθυμία, αλλά και την ηδονή. Αυτό μπορεί πάλι με τη σειρά του να σε οδηγεί στο να σκέφτεσαι την οικογένειά σου που παλιότερα δεν ενέκριναν τη σχέση σου και να σκέφτεσαι ότι ίσως είχαν δίκιο.

Σε καμία περίπτωση μέσα σε λίγες γραμμές δεν μπορώ να σε βοηθήσω και να σε κατανοήσω. Αν όμως κάτι από τα παραπάνω σε προβλημάτισε ή/και ταυτίστηκες, τότε ίσως έχεις μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι μπορεί να σου συμβαίνει. Στη διάθεση σου για περαιτέρω πληροφορίες.

Ίρις Κρέμερ
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
www.lifemade.gr
T.: 2130049125

Σχετικά άρθρα