Συνεχίζεται ο εμπορικός πόλεμος: Ο Τραμπ επιβάλει στην Κίνα δασμούς δεκάδων δισ. δολαρίων

«Χτύπημα» στο Πεκίνο με την επιβολή δασμών και άλλων κυρώσεων σε μία σειρά εισαγόμενων κινέζικων προϊόντων θα υπογράψει σε προεδρικό υπόμνημα το απόγευμα ο Ντόναλντ Τραμπ με τους φόβους για έναν ευρύτερο εμπορικό πόλεμο να εντείνονται.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οικός, στοχοθετείται η «οικονομική επιθετικότητα της Κίνας» και σκοπός είναι η να παταχθεί η κλοπή αμερικανικής τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας για την οποία κατηγορεί η αμερικανική κυβέρνηση το Πεκίνο.

Για την «πέτρα του σκανδάλου», την Κίνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε προαναγγείλει ότι το εμπορικό έλλειμμα ύψους 375 δισ. με αυτήν πρέπει να μειωθεί, όταν είχε κάνει πράξη την προηγούμενη απειλή του για δασμούς 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο.

Η αμερικανική προεδρία δεν έδωσε λεπτομέρειες για το μέγεθος και τους στόχους των νέων δασμών, αλλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για μέτρα από 30 μέχρι 50 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν πως δασμοί να επιβληθούν σε προϊόντα 100 κατηγοριών, πλήττοντας τον τομέα της τεχνολογίας, κινέζικες βιομηχανίες που παράγουν από παπούτσια και ρούχα μέχρι ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, αλλά και κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ.

Προηγήθηκαν αμερικανικές έρευνες που έγιναν βάσει του άρθρου 301 του νόμου περί Εμπορίου του 1974 και διαπίστωσαν ότι υπήρξε κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και εξαναγκασμός αμερικανικών εταιρειών να παραδώσουν την πνευματική τους ιδιοκτησία σε κινεζικές καθώς και εξαγορές αμερικανικών επιχειρήσεων από κινεζικές για να αποκτήσουν την τεχνολογία τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις για το κόστος των προϊόντων που αποτελούν αντικείμενο παραποιήσεων και απομιμήσεων, του πειρατικού λογισμικού και της κλοπής εμπορικών μυστικών φτάνει μέχρι τα 600 δισεκ. δολάρια, κατά μία μελέτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί επίσης να επιδιώξουν να υποβάλουν καταγγελίες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, όπως σημείωσαν Αμερικανοί υπάλληλοι στον τομέα του εμπορίου.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ καταθέτοντας σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων αρμόδια για οικονομικά θέματα υποστήριξε ότι ένας από τους σκοπούς των νέων μέτρων είναι να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις των δασμών για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

Ο Λάιτχαϊζερ παραδέχθηκε ότι η Κίνα ενδέχεται να ανταποδώσει παίρνοντας μέτρα εναντίον αμερικανικών αγροδιατροφικών προϊόντων, και πρόσθεσε πως εάν συμβεί αυτό, η Ουάσινγκτον θα επιβάλλει «αντίμετρα».

Σημείωσε πως «κανένας δεν κερδίζει σε έναν εμπορικό πόλεμο», κάνοντας μια τοποθέτηση διαμετρικά αντίθετη από τη θέση του Αμερικανού προέδρου, που διαβεβαιώνει πως οι εμπορικοί πόλεμοι είναι «καλοί» και θα αποδειχθεί «εύκολο» οι ΗΠΑ να «κερδίσουν».

Με αντίποινα προειδοποιεί η Κίνα

Η Κίνα έχει δηλώσει ότι δεν θα υπάρξει νικητής από κανένα εμπορικό πόλεμο, αλλά έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, βάζοντας στο στόχαστρο τα αγροδιατροφικά εξαγόμενα αμερικανικά προϊόντα

Την Τρίτη από το βήμα του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιανγκ, δήλωσε πως ελπίζει οι δύο πλευρές να παραμείνουν «ήρεμες», αλλά να περιορίσουν οι ΗΠΑ τους περιορισμούς στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα.

«Η Κίνα δεν θέλει να εμπλακεί σε εμπορικό πόλεμο με κανέναν. Αλλά αν οποιοσδήποτε μας αναγκάσει να εμπλακούμε σε έναν, ούτε θα φοβηθούμε, ούτε θα κρυφτούμε», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ.

«Εάν, τελικά, οι ΗΠΑ αναλάβουν δράσεις που πλήττουν τα συμφέροντα της Κίνας, τότε η Κίνα θα αναγκαστεί να λάβει αποφασιστικά και απαραίτητα μέτρα για να απαντήσει ώστε να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά της», συμπλήρωσε.

Κατά πληροφορίες το Πεκίνο θα στοχοθετήσει τα σπέρματα σόγιας, ένα προϊόν που εισφέρει στην αμερικανική οικονομία τζίρο 14 δισ. δολαρίων τον χρόνο.

Οι Βρυξέλλες έχουν αντιδράσει στην απειλή των δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο εξαγγέλλοντας ότι θα βάλει στο δικό της στόχαστρο προϊόντα που θα πονέσουν τους Ρεπουμπλικάνους, για παράδειγμα τις μοτοσικλέτες Harley-Davidson, που παράγονται στο Ουισκόνσιν, την Πολιτεία του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν.

Ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, εάν ξεσπάσει, θα έχει σοβαρές συνέπειες, εξασθενίζοντας το δολάριο, ωθώντας σε πτώση το χρηματιστήριο και άλλα νομίσματα, από το μεξικανικό πέσο ως το αυστραλιανό δολάριο, σύμφωνα με αναλυτές της τράπεζας Morgan Stanley.

Η επαπειλούμενη κλιμάκωση, εάν τα δύο μέρη δεν δείξουν αυτοσυγκράτηση κι αρχίσουν να επιβάλλουν το ένα στο άλλο δασμούς ευρέος φάσματος σε διάφορα προϊόντα, ενδέχεται να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα, να αυξήσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και πιθανόν να ωθήσει το Πεκίνο να πάρει νέα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα