Οι γονείς της δε με θέλουν, με θεωρούν προικοθήρα. Τι μπορώ να κάνω;

Είμαι 25 χρονών και είμαι με μια κοπέλα 5μιση χρόνια τώρα. Εκείνη είναι 21 και είμαστε μαζί από τα 16 της σχεδόν. Την κοπέλα την αγαπώ όσο τίποτα άλλο και είμαι παρά πολύ ερωτευμένος μαζί της και συμβαίνει το ίδιο και με εκείνη. Το πρόβλημα είναι οι γονείς της. Δεν με θέλουν με τίποτα. Δεν με μπορούν καθόλου, δεν μας αφήνουν να χαρούμε ούτε λίγο αυτό που έχουμε. Μας δημιουργούν προβλήματα συνεχώς και ειδικά στην κοπέλα, κάνουν ό,τι μπορούν για να είμαστε συνεχώς στενοχωρημένοι. Την περιορίζουν και την εκβιάζουν και δεν την αφήνουν να με βλέπει. Και επειδή εκείνη εξαρτάται οικονομικά απ’ αυτούς, δεν μπορεί να κάνει κάτι.

Την έστειλαν για σπουδές στο εξωτερικό για να φύγει όσο πιο μακριά μου γίνεται και για να χωρίσουμε. Εμείς όμως το παλεύουμε και είμαστε ακόμα μαζί. Τα Χριστούγεννα, που ήρθε για λίγες μέρες Ελλάδα, εκείνοι νόμιζαν πως είχαμε πια τελειώσει. Όταν όμως κατάλαβαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, άρχισαν να την κρατούν στο σπίτι και να μην την αφήνουν να βγει αν δεν πει πού πάει και με ποιον και με βασικότατο ορό να μη με συναντήσει και να μη με δει καθόλου. Εκείνη, όπως είναι φυσικό, δεν μπόρεσε να κάνει κάτι τέτοιο και από τότε δεν την αφήνουν να έρθει στην Ελλάδα. Απειλούν πως αν με ξαναδεί, δεν θα έρθει ούτε για καλοκαίρι και θα μείνει στο εξωτερικό μόνιμα.

Ποια η θέση μας και η δική μου ξεχωριστά; Τι πρέπει να γίνει; Ποια η δική σας γνώμη επί του θέματος; Είναι πραγματικά ό,τι χειρότερο ο άνθρωπος που αγαπάς να είναι στην ίδια πόλη με εσένα και μάλιστα σε κοντινή απόσταση και να μην μπορείς να τον συναντήσεις και να περάσετε όμορφες στιγμές μαζί.

Ο λόγος που επικαλούνται και δεν με θέλουν είναι ότι «θέλω να την παντρευτώ για τα χρήματά της και την περιουσία της που επιβουλεύομαι» κατά τα λεγόμενα τους, καθώς και επειδή δεν έχω τη δική τους οικονομική επιφάνεια οντάς από μικρομεσαία οικογένεια και το ότι δεν έχω σπουδάσει, δεν τέλειωσα τη σχολή μου και δεν έχω μια σταθερή εργασία καθώς εργάζομαι περιστασιακά. Λένε πως δεν έχω πάρει σοβαρά τη ζωή μου και δεν θα καταφέρω να δώσω στην κόρη τους ό,τι της αξίζει. Εγώ όμως έχω βάλει μεγάλους σκοπούς για εμάς με στόχο να τους διαψεύσω. Επίσης την απειλούν λέγοντας πως αν συνεχίσει να είναι μαζί μου δεν πρόκειται να της δώσουν το παραμικρό από τη μεγάλη τους περιουσία. Γενικά φροντίζουν και κάνουν ό,τι μπορούν για να μας χωρίσουν και να μη βλεπόμαστε.

Στο ερώτημα απαντά η Θετική Ψυχολόγος και Life Coach, Δρ Μαρία Φωτιάδου:

Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη σας.

Καταλαβαίνουμε την ένταση που έχει δημιουργηθεί και τα προβλήματα στην σχέση σας. Σας έχουν γνωρίσει από κοντά οι γονείς της κοπέλας; Είχατε ποτέ την ευκαιρία να συνομιλήσετε και να εξηγήσετε τον σκοπό σας και τη σοβαρότητα της σχέσης σας με την κοπέλα; Προφανώς έχουν σχηματίσει μια εικόνα για εσάς και είναι δύσκολο να αλλάξει όταν δεν υπάρχει προσωπική επαφή. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο ίσως να τους αντιμετωπίσετε αυτοπροσώπως, αλλά εφόσον θέλετε να παραμείνετε στη σχέση σας με την κοπέλα, θα ήταν καλό να τους συναντήσετε μαζί της την επόμενη φορά και να εξηγήσετε αυτά που περιγράφετε για τα συναισθήματά σας στους ίδιους.

Η κοπέλα είναι ενήλικη, όταν αναφέρετε ότι την έστειλαν πίσω στο εξωτερικό, ή την απειλούν να μείνει μόνιμα εκεί κλπ δείχνει ότι η κοπέλα είναι υπό πλήρη έλεγχο και δέχεται τη μεταχείριση αυτή και τις εντολές όσο επίπονες κι αν είναι. Είναι μόνο οικονομικός ο λόγος που δέχεται αυτή τη συμπεριφορά από τους γονείς της; Νιώθει ότι έχουν τον έλεγχο και σε άλλα θέματα της ζωής της; Από το κείμενό σας σχηματίζεται η εντύπωση ότι δεν μπορεί να πάρει καμιά πρωτοβουλία για τον εαυτό της ακόμα και όταν αυτό αφορά το μέλλον της και τις σπουδές της ή αν θα βγει από το σπίτι. Πιστεύετε ότι συμβάλλει και η ίδια σε αυτό; Σας έχει δηλώσει ότι θέλει να παραμείνει σε αυτήν τη σχέση;

Είναι πολύ καλό να συζητήσετε μαζί της να κάνετε ένα πλάνο για το μέλλον, αν έχει σκοπό να παραμείνει στο εξωτερικό και να βάλετε κάποιους στόχους κοινούς – αλλά και εσείς ο ίδιος προσωπικούς που να αφορούν την εξέλιξή σας. Καταγράψτε τους στόχους σας και βάλτε τους σε άμεση εφαρμογή, όχι για να αποδείξετε σε κάποιον ότι αξίζετε και ότι μπορείτε να πετύχετε, αλλά κυρίως για τον ίδιο σας τον εαυτό. Όταν αρχίσετε να κάνετε βήματα προς την αλλαγή τότε θα αρχίσουν πολλά θέματα να ξεδιαλύνονται και πηγαίνουν προς το καλύτερο. Ευχαριστούμε.

Σχετικά άρθρα