Πότε ένα άτομο θα κάνει απιστία; Τα σημάδια που πρέπει να προσέξεις

Η απιστία σχετίζεται κυρίως με την ερωτική επαφή και την αναζήτηση νέων εμπειριών για το άτομο που θα απιστήσει.

Δείχνει να είναι ένα φαινόμενο αρκετά συχνό, είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε ότι το ποια άτομα θα απιστήσουν έχει να κάνει με την προσωπικότητα του κάθε ατόμου.

Πολλά άτομα και να τους έχει περάσει από το μυαλό, λόγω αυξημένης ηθικής δεν μπαίνουν ποτέ σε αυτή τη διαδικασία, άλλα πάλι λόγω διαφόρων ανασφαλειών είτε προσωπικών, είτε που ανακινούνται μέσα από τη σχέση, το βρίσκουν ως μια διέξοδο.

Επιπλέον, άτομα πολύ κοινωνικά λόγω εργασίας ή κοινωνικότητας που επιπλέον χρησιμοποιούν πολύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ πιο πιθανόν να δεχτούν έντονες προκλήσεις και να απιστήσουν.

Ποιοι απατούν;

Μια περίπτωση όπου το άτομο θα οδηγηθεί στο να απιστήσει είναι το γεγονός ότι αισθάνεται πως παραμελείται από τη σχέση του.

Επιπλέον, δίπλα σε έναν σύντροφο ο οποίος ασχολείται με δικά του θέματα και λείπει διαρκώς ή δουλεύει πολλές ώρες, είναι πιθανό το άλλο άτομο να οδηγηθεί σε απιστία.

Ο λόγος της απιστίας κρύβεται κυρίως σε βαθύτερες ανασφάλειες, όπως το γεγονός ότι δεν είναι πλέον σημαντικός και αρεστός από τον σύντροφό του. Μια άλλη περίπτωση προσωπικής ανασφάλειας που οδηγεί στην απιστία, είναι η δυσκολία του ατόμου να δεσμευτεί σε ένα βαθύτερο συναισθηματικό επίπεδο με τον σύντροφό του και καταφεύγει σε είμαι εύκολη διέξοδο προκειμένου να μην αντιμετωπίσει τη δυσκολία. Σε μια άλλη περίπτωση μπορεί να λειτουργήσει ως προσωπική επιβεβαίωση ότι «είμαι αρεστός ή ποθητός».

Προδοσία

Πίσω από κάθε απιστία, κρύβεται κάτι ακόμη πιο βαθύ, η προδοσία, κάτι που πληγώνει τους συντρόφους περισσότερο από την ιδέα της ερωτικής επαφής. Αυτό συμβαίνει διότι μαζί με το ενδιαφέρον για ένα τρίτο πρόσωπο, έρχεται η ακύρωση για τον σύντροφό. Έτσι το άτομο που έχει απατηθεί, νιώθει πως εκτός από την ερωτική και προσωπική τους σχέση, διαλύθηκε και η ουσία της σχέσης, αυτή που συνδέεται με την εμπιστοσύνη, την αγάπη, το ενδιαφέρον για τον άλλον.

Κάτι που κάνει την πράξη ακόμη πιο δύσκολη για το ζευγάρι, είναι πως σηματοδοτεί μια κρίση στη σχέση, με την απιστία να λειτουργεί ως «καμπανάκι» για να δείξει ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να δουν και οι δυο και κυρίως να αντιμετωπίσουν.

Το πώς όμως θα διαχειριστεί το κάθε μέλος μια τέτοια πράξη εγκαθίσταται καθαρά στην προσωπικότητα και τα βιώματα του καθενός.

Η σχέση μετά την απιστία

Σε μια τέτοια κρίση στη σχέση, όπως είναι η απιστία, το κάθε άτομο θα εξελιχθεί στηριζόμενο στις κινήσεις και τις επιλογές του συντρόφου.

Αρχικά, ο σύντροφος που έχει απιστήσει, έχει αποδειχτεί ότι βιώνει πολύ έντονο στρες λόγω των ενοχών των πράξεών του. Επιπλέον, το κατά πόσο θα θελήσει να είναι ειλικρινής με τον σύντροφό του εξαρτάται πάλι από την προσωπικότητά του.

Το ίδιο θα βιώσει και ο σύντροφος που έχει απατηθεί.  Ο οποίος θα αισθανθεί μεγάλη προδοσία, έλλειψη εμπιστοσύνης και θα κλονιστεί η ίδια και η σχέση μέσα από μια τέτοια ανακάλυψη. Τον απατημένο θα πολιορκούν σκέψεις πως η σχέση καταστράφηκε και πως διαλύονται όλα.

Σίγουρα η σχέση μετά από ένα τέτοιο γεγονός θα έχει κλονιστεί σε μεγάλο ή μικρό βαθμό.

Έπειτα από τον θυμό, τις εντάσεις και την αμφισβήτηση, είναι στη διαθεσιμότητα του ζευγαριού πώς θα το διαχειριστούν και πώς θα το αντιμετωπίσουν. Εάν θα το αφήσουν ή θα το αξιοποιήσουν ώστε να δουν τι γίνεται μέσα στη σχέση τους και τι οδήγησε σε μια τέτοια κρίση.

Σίγουρα χρειάζεται ο σύντροφος που έχει απιστήσει να δείξει νέες συμπεριφορές στη σχέση του, πιο πολύ εστιασμένες στο μεταξύ τους και με περισσότερη προσπάθεια για το «μαζί».

Από την άλλη, είναι σημαντικό και ο σύντροφος που βίωσε την απιστία να δείξει θετική διάθεση για τις προσπάθειες του συντρόφου για αλλαγή και εστίαση στη σχέση τους. Τέλος, χρειάζεται προσπάθεια και για να αφήσουν πίσω το παρελθόν και να μην επιστρέφουν εκεί και στην κρίση που βίωσαν.

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
BSc Ψυχολόγος
MSc Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος
6983433267
[email protected]
www.aggelikikavallieratou.com

Σχετικά άρθρα