Προσωπική εξομολόγηση: «Είχα σχέση με χωρισμένο, αλλά η πρώην γυναίκα και τα παιδιά του έγιναν εμπόδιο»

Βρίσκομαι εδώ κι έναν χρόνο σε σχέση με κάποιον χωρισμένο με δυο παιδιά, 20 και 17 ετών… Λόγω της δουλειάς του, απομακρύνθηκε από την πόλη του και τα περισσότερα Σαββατοκύριακα, τα περνούσαμε μαζί, στην πόλη μου. Πριν μισό χρόνο περίπου, ο μικρός του σταμάτησε να έχει επαφές μαζί του προφανώς γιατί ένιωσε παραμελημένος. Και δικαίως πιστεύω…

Τον προέτρεπα εδώ και καιρό να έρθει σε επαφή μαζί του για να συζητήσουν και να μην απομακρύνεται, ενώ αυτός δικαιολογούνταν πως έτσι έκαναν πάντα… Τον άφηναν μόνο.

Μετά από επανειλημμένες, άκαρπες προσπάθειες κι επειδή κι εγώ ως χωρισμένη είχα κάποια εμπειρία στα θέματα αυτά, του είπα να επικοινωνήσει με την πρώην σύζυγο και να της ζητήσει να κάνουν μια οικογενειακή συνάντηση. Η συνάντηση έγινε αμέσως σχεδόν παρουσία των παιδιών, σε ένα καφέ της πόλης τους. Βραδύ, κι ενώ τα παιδιά αποχώρησαν σε κάποια λογική ώρα, αυτός συνέχισε το ξενύχτι μαζί της, πίνοντας. Φυσικά εγώ έγινα έξαλλη και μαλώσαμε. Από τη συνάντηση και μετά, η συμπεριφορά του άλλαξε απέναντι μου. Μου έδειχνε πως μάλλον θέλει να το διαλύσουμε γιατί ένιωθε ένοχες ότι παραμελεί τα παιδιά του λόγω της σχέσης μας και λόγω οικονομικών. Κι εγώ φυσικά ήμουν το εμπόδιο.



Προσπάθησα να τον πείσω να πάρει τον χρόνο του, να αφοσιωθεί όσο θέλει στα παιδιά του για να τα πλησιάσει ξανά και ο χρόνος θα δείξει αν μπορεί να γίνει συνδυασμός της σχέσης μας και της προσέγγισης των παιδιών του. Εδώ να πω ότι η σχέση μας κυλούσε τέλεια και ήταν απόλυτα ευτυχισμένος μέχρι πριν γίνει αυτό. Φυσικά πάντα του έλεγα να αφιερώνει χρόνο στα παιδιά του και ότι θα το ήθελα πολύ να με αποδεχτούν κάποτε ως σύντροφο τού πάτερα τους. Όχι ανταγωνιστικά.

Η συμπεριφορά του άλλαξε απέναντι μου. Έγινε αρνητικός και παράλληλα σκληρός. «Πρέπει να αφοσιωθώ στα παιδιά μου και αυτά δεν σε θέλουν. Να τα σκοτώσω;» Ενώ πριν με είχαν γνωρίσει και νομίζω και αποδεχτεί… Έψαχνε αφορμές για να μου φορτώνει ενοχές, ενοχλούνταν τα παιδιά αν κατά διάρκεια της συνάντησης έστελνα κάποιο διακριτικό μήνυμα.

Μετά από μια ασήμαντη αφορμή, μου είπε ότι δεν με θέλει στη ζωή του και με χώρισε… Έμαθα από κοινή γνωστή πως ενώ ήταν με τα παιδιά του έξω συνάντησε την πρώην του και αυτός της ζήτησε να βγουν οικογενειακώς, αλλά αυτή αρνήθηκε. Την επομένη μέρα με πήρε τηλέφωνο, λέγοντας μου ότι του λείπω και με θέλει στη ζωή του. Χάρηκα αρχικά, αλλά σήμερα που έμαθα ότι προσπάθησε να πλησιάσει την πρώην, επιβεβαιώθηκαν όλες μου οι υποψίες από εκείνο το βραδύ που τα έπιναν μαζί… Και με βάση την περίεργη συμπεριφορά του και τις αποστάσεις που δημιουργούσε εσκεμμένα. Μήπως κρίνω λάθος;

Στο ερώτημα απαντά η Χριστίνα Μπούφαλη-Μπαβέλλα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια:

Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι κάτι άλλαξε από τη μεριά του συντρόφου σας, με όλα όσα περιγράφετε. Δεν μπορώ, όμως, να πω με σιγουριά τον λόγο για τον οποίο έγινε. Πιθανόν να έχει να κάνει με όσα αναφέρετε για την πρώην γυναίκα του, πιθανόν και όχι.

Όπως και να έχει, εφόσον έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη σας, θα πρέπει να το συζητήσετε μαζί του και να μοιραστείτε τις σκέψεις σας, ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία ανάμεσά σας. Καλύτερα να τον ρωτήσετε για τη συμπεριφορά του και να συζητήσετε με ηρεμία.

Χριστίνα Μπούφαλη-Μπαβέλλα
MSc, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
[email protected]

Σχετικά άρθρα