Το νέο trend στις σχέσεις είναι ένα έγκλημα στον έρωτα. Μήπως είσαι θύμα του;

Οι άνθρωποι βγαίνουν ραντεβού για πολλούς λόγους. Ένας πρωταρχικός λόγος για πολλούς είναι να συναντήσουν κάποιον στο πλαίσιο ενός ραντεβού και να κάνουν σεξ μαζί του ή μόνο το τελευταίο. Συναντήσεις που θα περιγράφονταν από κωμικά τραγικές, αποδεκτές ή βαρετές. Αυτό που σίγουρα δεν πρέπει όμως να συμβεί, είναι ο ένας να συμπεριφερθεί στον άλλον σαν να ήταν ο έρωτας της ζωής του, να τον κάνει να πιστέψει ότι είναι ο ένας και μοναδικός και στη συνέχεια να εξαφανιστεί, το λεγόμενο «mosting».

Γράφει η ψυχολόγος Ανδριάννα Γεροντή

www.kethesy.gr

«Mosting» είναι να δείχνει κανείς ερωτευμένος και μετά να εξαφανίζεται. Γνωστός εδώ και καιρό είναι ο όρος «ghosting» (φαντομάς), που χαρακτηρίζει τον τύπο εκείνο που εξαφανίζεται μετά από κάποια ραντεβού ή ακόμη και μετά από μερικά μηνύματα. Αλλά το «ghosting» περιγράφει μόνο το γεγονός της μυστηριώδους εξόδου χωρίς καμία εξήγηση. Πολλοί αρθρογράφοι θεωρούν ότι το «mosting» είναι μία υποκατηγορία του «ghosting».

«Mosting»: Έγκλημα προς τον έρωτα και την αγάπη

Το «mosting» είναι πιο περίπλοκο και οδυνηρό συγκριτικά με το «ghosting» επειδή δεν είναι απλά ένα ραντεβού στο οποίο μπορεί το άτομο να μείνει ή να φύγει. Ο τύπος «mosting» δεν κάνει απλά κομπλιμέντα και κολακείες, αλλά δίνει την εντύπωση του παντελώς ερωτοχτυπημένου ενώ δεν είναι, κάνοντας τον άλλον να αισθάνεται ότι η σύνδεσή τους είναι σπάνια. Είναι το χειρότερο έγκλημα προς τον έρωτα και την αγάπη.

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να συμπεριφερθούν χαριτωμένα μόνο και μόνο για να κάνουν σεξ, αλλά λίγοι -μία ομάδα «επαγγελματιών» ψευτών- θα προσποιούνται ότι αναζητούν την πραγματική, τη «μία» αγάπη, βομβαρδίζοντας τον σύντροφό τους με ψευδείς δηλώσεις του τύπου: «Είμαστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον», «Είσαι το άλλο μου μισό».

mosting

Ο τύπος «mosting» θα ενεργεί σαν να είναι ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο επειδή επιτέλους βρήκε τη γυναίκα της ζωής του. Θα χρησιμοποιεί εκφράσεις του τύπου: «Πιστεύω ότι έχεις όλο το πακέτο», «Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι συναντηθήκαμε». Τις φαντασμαγορικές δηλώσεις θα τις κάνει και μετά το σεξ με τη σύντροφό του, αφότου έχουν περάσει τη νύχτα μαζί, ακόμη και το επόμενο πρωί. Ο ίδιος θα υποστηρίζει ότι δεν είναι ο τύπος που αναζητά ευκαιριακό σεξ, κάνοντας έτσι τη συνένωσή τους να μοιάζει ξεχωριστή. Θα επαινεί τη σύντροφό του για την εμφάνισή της, για το πόσο καλή είναι στο κρεβάτι (και φυσικά το πόσο του άρεσε το σεξ μαζί της). Θα κάνει φιλοφρονήσεις για το χαρακτήρα της, το πόσο έξυπνη, αστεία δημιουργική είναι. Πόσο σπάνιο είδος γυναίκας είναι, «πόσο κυρία», επισημαίνοντας ότι όλα αυτά τα εννοεί και δεν τα λέει συχνά.

Εκείνη με τη σειρά της, θα του λέει ότι είναι ένας «αληθινός τζέντλεμαν». Θα θεωρεί ότι δεν είναι δυνατό να τα εννοεί όλα αυτά τόσο νωρίς, αλλά ενώ δεν αναζητά κάτι ρομαντικό και της φαίνεται ασυνήθιστη η συμπεριφορά του, εν τέλει τα λόγια του θα την κάνουν να πιστέψει ότι όντως η συνάντησή τους δεν ήταν τυχαία, αλλά ιδιαίτερη. Η κατάληξη; Δε θα τον ξαναδεί ποτέ! Θα μείνει μόνη να αναρωτιέται γιατί έκανε όλη αυτή την προσπάθεια, τι συνέβη και ο σύντροφός της έφυγε χωρίς καμία εξήγηση.

Η ανάγκη των τύπων «mosting» να ξετυλίγουν μία σειρά υποσχέσεων από την πρώτη φορά που συναντούν μια γυναίκα, οφείλεται σε πληθώρα αιτιών. Αισθάνονται ότι υπάρχει μία ισχυρή χημεία μεταξύ τους, προβάλλουν μία φαντασίωση άνευ ορίων στη γυναίκα, μπορεί να είναι μόνοι και απελπισμένοι ή άπειροι. Παρόμοια χαρακτηριστικά πιθανώς φέρουν και οι σύντροφοι τους οποίους προσεγγίζουν. Οι άνθρωποι που είναι πιο έμπειροι στα ραντεβού και στις σχέσεις είναι πιθανότερο να μη δώσουν μεγάλη σημασία σε μία πολλά υποσχόμενη προοπτική ή να μην απογοητευτούν ιδιαίτερα αν μια σύνδεση δεν εξελιχθεί. Ο λόγος για τον οποίο εξαφανίζονται οι τύποι «mosting» είναι ότι εκείνη την ώρα της σύνδεσης, έβλεπαν απλά τη στιγμή και δε σκέφτονταν πιο διεξοδικά.

Μετά από ένα ωραίο ραντεβού δεν επιδιώκουν ξανά επαφή, επιστρέφουν στις εφαρμογές γνωριμιών (π.χ. Tinder) ή κάνουν πίσω όταν η σχέση αρχίζει να γίνεται αληθινή. Η σύντροφός του τύπου «mosting», πιστεύει ότι εκείνος προχωρά πολύ γρήγορα, δίνοντας την εντύπωση ότι εννοεί όλα όσα λέει και δε θα φύγει ποτέ, όπως ένα κουτάβι. Στην πραγματικότητα όμως, εκείνος πράττει ακριβώς αντίθετα. Το μόνο που κάνει είναι να περάσει μία σειρά από νύχτες μαζί της, σαν να ήταν ο σύντροφός της, αλλά ποτέ δε θέλει να γίνει ο σύντροφός της.

mosting

Πώς η παιδική ηλικία διαμορφώνει τους τύπους δεσμού και ποιοι υιοθετούν την τακτική του «mosting»

Ο τρόπος που συμπεριφέρεται κανείς στις ερωτικές σχέσεις, επηρεάζεται και από βαθύτερα γνωστικά κοινωνικά σχήματα περί το σχετίζεσθαι, βασισμένα στο ύφος σύναψης δεσμού, τα οποία ενεργοποιούνται στις σχέσεις του, καθοδηγώντας τη συμπεριφορά του. Το ύφος σύναψης δεσμού εδραιώθηκε στην παιδική ηλικία και σχετίζεται με τον τρόπο που οι άνθρωποι συνάπτουν ερωτικές σχέσεις κατά την ενήλική ζωή, τη στάση τους προς την οικειότητα και την εγγύτητα. Από τους τύπους δεσμού, τα άτομα με αποφευκτικό ύφος σύναψης δεσμού (απορριπτικός, φοβικός τύπος), πιθανώς να υιοθετήσουν την τακτική του «mosting». Μία μέθοδος, που επιτρέπει στον άνδρα/γυναίκα να έρθει κοντά με κάποιον και παράλληλα να μείνει μακριά.

Άτομα που τους αρέσει το σεξ, αλλά δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τον σύντροφό τους και η δυσκολία αυτή εκφράζεται με δύο τρόπους:

  1. Δείχνουν φοβισμένοι στο κάλεσμα για πλησίασμα (φοβικός τύπος) ή
  2. δείχνουν απόμακροι (απορριπτικός τύπος), ενώ κρατούν αποστάσεις και απορρίπτουν την οικειότητα.

Τα αποφευκτικά άτομα έχουν την πλέον αχαλίνωτη σεξουαλική δραστηριότητα, που περιλαμβάνει ευκαιριακό σεξ χωρίς εγγύτητα, όπως άλλωστε οι τύποι «mosting». Άτομα που έχουν πλάσει στη φαντασία τους την ιδανική σχέση και όταν γνωρίσουν κάποιον που δεν αγγίζει την τελειότητα, τον «ξεφορτώνονται».

Από μικρή ηλικία, τα άτομα με αποφευκτικό ύφος σύναψης δεσμού, έμαθαν να μην έχουν ανάγκη την υποστήριξη των άλλων και να στηρίζονται αποκλειστικά στον εαυτό τους. Ο απορριπτικός τύπος δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην ανεξαρτησία. Είναι αυτάρκης σε σημείο υπεροψίας. Δίνει πολύ συχνά την εντύπωση ότι είναι ερωτευμένος και ενθουσιάζεται με κάθε νέα σχέση, κάνοντας δηλώσεις (π.χ. «Είσαι πραγματικά τόσο διαφορετική από τις άλλες») και δίνοντας υποσχέσεις χωρίς να το πολυσκεφτεί. Στη συνέχεια όμως, κάτι συμβαίνει, ο ενθουσιασμός εξαφανίζεται και τα παίρνει όλα πίσω. Δε νιώθει άνετα με την εγγύτητα και αισθάνεται νευρικότητα στην απόπειρα της συντρόφου του να τον πλησιάσει περισσότερο.

Ο απορριπτικός τύπος τείνει να υποβαθμίζει τη σημασία που έχουν οι σχέσεις για τον ίδιο. Αρέσκεται στο περιστασιακό σεξ ώστε να αποφύγει τις συναισθηματικές πλευρές των μακροχρόνιων σχέσεων. Πιθανώς να προσδοκά μια αίσθηση επιτεύγματος και να καυχιέται για τις σεξουαλικές του εμπειρίες στον περίγυρό του. Υιοθετεί τη στρατηγική του «mosting», κάνοντας πίσω όταν η σχέση ξεκινήσει να αποκτά «αληθινές βάσεις». Θα αυτό-σαμποτάρει τη σχέση, ψάχνοντας ελαττώματα στον άλλο και δικαιολογίες (με την πιο κλασική αυτή του «κακού timing») ώστε να απεμπλακεί και να φύγει χωρίς καμία εξήγηση. Μπαίνει και βγαίνει σε σχέσεις σχεδόν σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Θεωρεί ότι η στάση που επιδεικνύει, είναι ένας «κανονικός» τρόπος που αφορά την αλληλεπίδραση συντρόφων, χωρίς να υποκινείται από εσκεμμένες προθέσεις.

Ο φοβικός τύπος επιθυμεί την αγάπη, την εγγύτητα, αλλά είναι πεπεισμένος ότι κανείς δεν μπορεί να του προσφέρει αυτά που αποζητά. Δε θεωρεί ότι μπορεί πραγματικά να τον πλησιάσει κάποιος. Έτσι αποφεύγει την εγγύτητα και την οικειότητα, τόσο συναισθηματικά όσο και φυσικά. Θεωρεί ότι δεν τον αγαπούν και δεν υπάρχει τρόπος να του αλλάξει κάποιος γνώμη. Δε νιώθει ποτέ πραγματική ασφάλεια σε μία σχέση, ακόμα και όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Έτσι αναβιώνει το δικό του προσωπικό δράμα που δε συνάδει με τη δεδομένη κατάσταση. Ο μόνος τρόπος να ηρεμήσει είναι να λήξει τη σχέση. Συχνά παρουσιάζει την ανάγκη να εγκαταλείψει όσους αγαπά ,όταν η σχέση βαίνει καλώς, επειδή αυτό φαντάζει λιγότερο επώδυνο από το να αφήσει κάποιον να γίνει σημαντικός και να ανησυχεί μόνιμα ότι μπορεί να τον χάσει. Συνεπώς τερματίζει όλες τις σχέσεις του ώστε να αποφύγει την τελική απογοήτευση.

Ο φοβικός τύπος μπορεί να προσεγγίσει μία γυναίκα για μία ευκαιριακή συνεύρεση, αφού αποφεύγει την οικειότητα. Ίσως αρχικά ακολουθήσει τη στρατηγική του «mosting» για να μη δεχθεί την άρνησή της στο κάλεσμά του να κοιμηθεί μαζί του, φοβούμενος την απόρριψη. Στη συνέχεια, η σύντροφος του θα νοιώσει μπερδεμένη και εξαπατημένη. Το πιθανότερο είναι ότι δεν της άφησε περιθώρια να αισθανθεί διαφορετικά, αφού στην αρχή φάνηκε να πηγαίνει με τα σχέδια της. Δε γνωρίζει πώς να μειώνει τις προσδοκίες και να είναι ευθύς με την αμφιθυμική του φύση. Ο ίδιος πιθανώς να μην αντιληφθεί ότι η συμπεριφορά του την πόνεσε.

mosting

Αξίζει να σημειωθεί ότι πίσω από το «mosting» συχνά κρύβεται ένα άτομο δειλό, που δεν τολμά να αποσαφηνίσει τις ακριβείς προθέσεις του πλησιάσματός του, ότι δηλαδή η πραγματική του επιθυμία είναι μία ευκαιριακή σύνδεση χωρίς περαιτέρω εμπλοκή. Η προσπάθεια που καταβάλλουν για το «mosting» είναι απειροελάχιστη μπροστά στην απολαβή που «κερδίζουν», το σεξ. Αυτοί οι τύποι ξέρουν ότι η κολακεία είναι ένας εύκολος τρόπος να προσελκύσει κανείς το ενδιαφέρον. Συνήθως θέλουν να έχουν μία ευκαιριακή συνεύρεση, αλλά δεν έχουν τη δύναμη να το εκφράσουν εκ των προτέρων. Πιστεύουν πως αν το κάνουν, πολλές γυναίκες δε θα κοιμόντουσαν μαζί τους.

Εδώ εντοπίζεται το πιο απογοητευτικό σημείο στην εποχή των εφαρμογών γνωριμίας, αφού πολλοί τύποι «mosting» ανιχνεύουν τις συντρόφους τους μέσω αυτών των πρακτικών. Υπάρχουν πολλές γυναίκες εκεί έξω που θα έβγαιναν με ένα άνδρα για περιστασιακό σεξ χωρίς να χρειαστεί να τις κολακεύσει για το πόσο ξεχωριστές είναι. Επομένως, αν ορισμένοι τύποι ακολουθούν τη στρατηγική «mosting» μόνο για να επιτύχουν το σεξ, αναλώνουν πολλή προσπάθεια σε γυναίκες που πιθανώς να είναι απολύτως πρόθυμες να κοιμηθούν μαζί τους επειδή απλά τους θεωρούν σέξι.

Τι πρέπει να κάνεις όταν βρεθεί απέναντι από έναν τύπο «mosting»

Όσο για το άτομο στο πρόσωπο του οποίου ο τύπος «mosting» βρίσκει τη «μοναδική του αγάπη», ενδείκνυται να κρατά ορισμένες αποστάσεις και επιφυλάξεις στην αρχή. Ο καθένας μπορεί να είναι γοητευτικός, ωστόσο υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στον άνδρα/γυναίκα που γοητεύει και σε εκείνον που κάνει ακραίες δηλώσεις περί σπάνιου και μοναδικού έρωτα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η υπερβολική κολακεία από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις, δεν είναι θετική ένδειξη ανεξαρτήτως του πόσο καλά είναι το σεξ ή η χημεία. Υπάρχουν εξ αρχής κάποια σημάδια, που το άτομο επιλέγει να αγνοήσει. Είναι σχεδόν μια ψεύτικη αίσθηση οικειότητας που οι άνθρωποι θέλουν να πιστεύουν, κλείνοντας τα μάτια στις ενδείξεις για το αντίθετο. Πιθανώς αυτά τα πρώτα σημάδια να αποσαφηνίσουν τις πραγματικές προθέσεις του τύπου «mosting», ώστε η σύντροφος να μη βρεθεί προ εκπλήξεως στη συνέχεια.

Εάν η πραγματική επιθυμία του ατόμου είναι μία συνεύρεση, ενδείκνυται να αποσαφηνίζει εξ αρχής την πρόθεσή του στον έτερο σύντροφο. Εκείνος  πρέπει να ξέρει τις προθέσεις του, ώστε να κάνει μία συνειδητή επιλογή, να προχωρήσει ή όχι μαζί του. Πιθανώς ο πρώην τύπος «mosting» να εκπλαγεί με το πόσο η σύντροφός του θα εκτιμήσει την ειλικρίνειά του!

Σχετικά άρθρα