Η πρώην του με διαβάλλει και εκείνος την πιστεύει. Πού πάμε χωρίς εμπιστοσύνη;

Ο λόγος που σας γραφώ είναι ένα προβλήματα στη σχέση μου. Ο σύντροφός μου είναι 11 χρόνια μεγαλύτερός μου. Βγήκαμε και οι δύο από σχέσεις και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η μοίρα μάς έφερε μαζί. Ούτε εγώ μπήκα στη 10χρονη σχέση του, ούτε και αυτός στην 4χρονη σχέση μου. Ήταν άπλα δύο σχέσεις που έκαναν τον κύκλο τους και τελείωσαν.

Ήμασταν καλά γι’ αυτούς τους μήνες που ήμασταν μαζί. Ο σύντροφός μου, μου ξεκαθάρισε πως με την προηγούμενη κοπέλα του ήθελε να κρατήσει μια τυπική επαφή. Εγώ μπορεί να ζήλεψα στην αρχή, όμως το δούλεψα μέσα μου και επικεντρώθηκα στο θετικό της υπόθεσης: ότι αυτή του η επιλογή, μου έδειχνε κάτι πολύ ωραίο για τον ίδιο.

Σκεφτόμουν, δηλαδή, ότι πέρασε μαζί της 10 ολόκληρα χρόνια με καλές στιγμές και είναι λογικό να θέλει να είναι καλά και να είναι δίπλα της, να μαθαίνει νέα της, εφόσον ο χωρισμός τους ήρθε πολύ ομαλά, χωρίς καβγάδες και τσακωμούς.

Όλα κυλούσαν ομαλά ανάμεσά μας, μέχρι που η πρώην κοπέλα του, άρχισε να του δημιουργεί τύψεις. Του έλεγε φράσεις όπως «εγώ κλαίω κάθε μέρα για σένα και εσύ κανείς τη ζωή σου», «Έχω να φάω 3 μέρες, έχω χάσει 10 κιλά απ’ όταν χωρίσαμε» και άλλα τέτοια.

Δεν μπήκα ανάμεσα. Εμπιστευόμουν το αγόρι μου και έλεγα πως αν αξίζει αυτό που έχουμε, θα μπορούσαμε να το ξεπεράσουμε. Και έτσι έγινε. Πήρε μόνος του απόφαση να σταματήσει να μιλάει μαζί της, χωρίς να του πω εγώ τίποτα. Της είπε πως η συμπεριφορά της δεν είναι όπως περίμενε και δεν θέλει άλλο επαφή.

Πέρασε ένας μήνας και ο τυφώνας «πρώην» ξαναγύρισε με άγριες διαθέσεις. Πάνω που είχαμε ηρεμήσει με τον σύντροφό μου, κάποια μέρα τον παίρνει τηλέφωνο και του λέει πως δεχόταν τηλεφωνήματα με απόκρυψη και σε ένα απ’ αυτά, μια γυναικεία φωνή της είπε «άφησέ τον ήσυχο».

Εγώ δεν ήμουν, αρά το μυαλό μου πήγε πως ήταν δικό της δημιούργημα. Αυτός όμως την ξέρει λέει 10 χρόνια και δεν πιστεύει πως είναι ψέματα αυτά που λέει. Την πρώτη φόρα δεν έδωσα την ανάλογη σημασία. Πίστεψα πως με ξέρει και δεν θα πιστέψει πως θα έκανα τέτοια ανωριμότητα. Μετά από δυο μέρες, όμως, επέστρεψε και του είπε πως την πήρα τελικά τηλέφωνο και της είπα το όνομά μου και πως θέλω να μιλήσουμε.

Αυτή τη στιγμή εγώ να είμαι ερωτευμένη με έναν άνθρωπο, ο οποίος αφήνει την πρώην του να με διαβάλλει και να λέει ασυναρτησίες εις βάρος μου. Καταλαβαίνω πως μια γυναικά όταν χάνει αυτόν που είναι ερωτευμένη, κάνει παράλογα πράγματα, άλλα αν θέλει να τον διεκδικήσει, ας τον διεκδικήσει αλλιώς και όχι να μπλέκει το δικό μου όνομα. Εγώ γι’ αυτήν δεν ξέρω τίποτα. Δεν ήθελα να μάθω γιατί όσα περισσότερα ξέρουμε, τόσο περισσότερο σκαλίζουμε και ζηλεύουμε. Αυτή, όμως, ξέρει τα πάντα για μένα απ’ όσο φαίνεται και αυτό λειτουργεί κατά μου.

Τι να κάνω; Δεν ξέρω. Τον αγαπώ, άλλα δεν γίνεται κάθε φόρα να πιστεύει όλους τους άλλους εκτός από έμενα; Και μ’ αυτήν επίσης τι να κάνω;

Στο ερώτημα απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Το θετικό στη σχέση σας είναι ότι έχετε επιλέξει να είστε ειλικρινείς ο ένας με τον άλλο και αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να βασιστείτε για να ξεπεράσετε αυτή τη δυσκολία.

Το τι θα κάνει η πρώην σύντροφος, είναι πέρα από το δικό σας έλεγχο. Ούτε εσείς αλλά ούτε και ο σύντροφος σας μπορεί να ελέγξει το τι θα πει ή τι θα κάνει εκείνη. Θα σας πρότεινα να κάνετε λοιπόν μία ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σχετικά με αυτό το θέμα. Μιλήστε του για το πως σας κάνει να νιώθετε αυτή της η παρέμβαση και εξηγήστε του ότι εσείς δεν έχετε επικοινωνήσει μαζί της.

Διερευνήστε το τι αντίκτυπο έχει αυτή της η παρέμβαση σε εκείνον. Δώστε του χώρο έτσι ώστε να μπορέσει να είναι και εκείνος ειλικρινής απέναντι σας. Αν μιλήσετε με ψυχραιμία, θα μπορέσετε να καταλάβετε τι μπορεί να νιώθει εκείνος για την πρώην σύντροφο του.

Δείξτε του πως είστε στο πλευρό του και όχι απέναντι του. Θυμηθείτε πως δεν την προκαλεί εκείνος και πως δεν φέρει ευθύνη για το τι μπορεί να λέει εκείνη για εσάς. Το ότι μοιράζετε μαζί σας το τι του λέει εκείνη δείχνει πως σας θεωρεί σύμμαχο και όχι εχθρό.

Συνεχίστε να είστε σταθερά ειλικρινής απέναντι του και δίπλα του. Εσείς μπορεί να νιώθετε θυμό για τις πράξεις της πρώην του, αλλά εκείνος μπορεί να νιώθει τύψεις. Για αυτό το λόγο χρειάζεται να σας νιώθει δίπλα του, έτσι ώστε να μπορεί να μοιράζεται αυτά που τον δυσκολεύουν.

Φιλικά,

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: facebook.com/dimitraefilopoulou

Σχετικά άρθρα