Ψυχολογικά προβλήματα στη σχέση: «Αρνήθηκα να πάω σε ειδικό και έχασα τον άντρα της ζωής μου»!

Εδώ και 5 σχεδόν χρόνια μένω στη Γερμανία με τα 3 μου παιδιά. Είμαι χωρισμένη εδώ και 4 χρόνια.

Πριν ένα χρόνο γνώρισα έναν άντρα ο οποίος παράτησε τα πάντα στην Ελλάδα: δουλειά, γονείς, φίλους για να έρθει να μείνουμε εδώ μαζί. Είναι ένας πολύ ευγενικός, χαρούμενος άνθρωπος, κάτι που ήθελα στη ζωή μου. Ήταν τρυφερός και με αγαπούσε, όπως έλεγε.

Το μόνο πρόβλημα στη σχέση μας ήταν ότι εγώ δεν ήμουν καλά και έπρεπε κατά τα λεγόμενα του να πάω σε ψυχολόγο για να μου βγάλει αυτά που έχω στο κεφάλι μου! Μου έλεγε ότι έχω κατάθλιψη και  επιθετικότητα, την οποία την έβγαζα όταν έπινα λίγο παραπάνω.

Το θέμα είναι ότι έφυγε πριν 14 μέρες και με κατηγορεί ότι εγώ φταίω για ό,τι έγινε: πως έφυγε και αισθάνεται ελεύθερος από έμενα, ότι πέρασε μαύρα μαζί μου όλο αυτό το διάστημα και ότι μόνο 1% περνούσε καλά μαζί μου. Αγαπάει πολύ την ψυχική του ηρεμία και ότι εγώ πήγα να την «βιάσω» έναν χρόνο που ήμασταν μαζί!

Όταν ήταν εδώ, όμως, μαζί μου, δεν μου τα είπε ποτέ αυτά! Μου έδειχνε κάθε μέρα ότι περνούσε πολύ ωραία μαζί μου και μου το έλεγε! Το θέμα είναι ότι δεν μπορώ να το διαχειριστώ όλο αυτό και με πλήγωσε τόσο πολύ. Είναι δύσκολο εδώ που είμαι να βρω έναν Έλληνα ψυχολόγο και τα γερμανικά δεν τα γνωρίζω και τόσο καλά ώστε να πάω σε Γερμανό ψυχολόγο.

Κάναμε τόσα όνειρα μαζί που μου έχει φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή μου αυτή η κατάσταση.

Στο ερώτημα απαντά η κλινική ψυχολόγος Νάσια Σκαμπαρδώνη:

Αγαπητή αναγνώστρια,

μας μιλήσατε για τη σχέση σας μ’ αυτόν τον άνθρωπο και ουσιαστικά ο προβληματισμός σας είναι γιατί έφυγε ο σύντροφός σας και έληξε τη σχέση ή γιατί σας κατηγορεί γι’ αυτό;

Δείχνετε έκπληκτη για το χωρισμό και απορείτε γιατί δεν σας προειδοποίησε πιο πριν. Από την άλλη μας αναφέρετε πως  στο παρελθόν σας έλεγε επανειλημμένως να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό και να  «βγάλετε αυτά που έχετε στο κεφάλι σας», που σημαίνει πως σας απασχολούν κάποια άλυτα θέματα, και επίσης σας έλεγε πως παραφέρεστε μετά τη χρήση αλκοόλ. Συνεπώς, είχε κάνει με τον τρόπο του γνωστή σε εσάς τη δυσφορία του και σας εξήγησε τί τον ενοχλεί στη σχέση σας.

Θα ήθελα λοιπόν, να θυμηθείτε τι ακριβώς γινόταν σε αυτές τις περιπτώσεις, πόσο συχνές ήταν οι συγκρούσεις και αν λάβατε ποτέ υπόψιν σας αυτά που σας έλεγε. Κάποιες φορές όταν κάτι μας πληγώνει ή όταν νιώθουμε ενοχικά για κάποιο γεγονός μπορεί να έχουμε επιλεκτική μνήμη και να μην θέλουμε να θυμόμαστε τα  ακριβή γεγονότα.

Αυτό που αντιλαμβάνομαι εγώ, είναι πως ο σύντροφός σας εξέφρασε με διακριτικό τρόπο στην αρχή τα προβλήματα της σχέσης, και στο τέλος εφόσον μπήκε και ο θυμός στη μέση, τα αρνητικά στο μυαλό του διογκώθηκαν και τα εξέφρασε πιο έντονα ενδεχομένως.

Σκεφτείτε πού ήταν το δικό σας μερίδιο ευθύνης, σκεφτείτε αν αυτά που ανέφερε ο ίδιος τα αναγνωρίζετε και εσείς ως προβλήματα και μπορείτε να κάνετε μία προσπάθεια να επικοινωνήσετε για μια ειλικρινή κουβέντα μεταξύ σας αν το επιθυμεί και ο ίδιος, χωρίς «κατηγορώ», με διάθεση να αποδεχτείτε αυτά που σας χωρίζουν και αν υπάρχει περιθώριο να τα λύσετε.

Τέλος, όσον αφορά την επίσκεψή σας σε ειδικό, να το κάνετε αυτό το βήμα αν θεωρείτε και εσείς ότι υπάρχουν κάποια κομμάτια που πρέπει να δουλέψετε και όχι επειδή σας το πρότεινε εκείνος με την ελπίδα ότι έτσι θα τον ξανακερδίσετε. Αυτό το βήμα θα πρέπει να το κάνετε μετά από δική σας καθαρά συνειδητοποιημένη απόφαση. Αν το αποφασίσετε, μπορείτε να κάνετε συνεδρίες με Έλληνα ειδικό μέσω Skype, το οποίο αποτελεί ενδεδειγμένη μέθοδο πλέον σε περιπτώσεις από απόσταση.

Νάσια Σκαμπαρδώνη
Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια
Διαταραχές άγχους
[email protected]
694 – 4606204
Στρατηγού Μακρυγιάννη 36 και 25ης Μαρτίου, Γέρακας, Αθήνα, 153 44

Σχετικά άρθρα