Δεύτερη ευκαιρία στη σχέση: Πώς συνεχίζεις όταν κλονίζεται η εμπιστοσύνη;

Εδώ και κάποιους μήνες είχα ένα έντονο προαίσθημα ότι κάτι συνέβαινε με τον σύντροφο μου και κάποια κοινή μας φίλη στο Facebook. Όσες φορές του ανέφερα την ενόχληση μου για την επικοινωνία τους είτε την αρνιόταν, είτε με αποκαλούσε υστερική.

Πριν κάποιες μέρες ανακάλυψα φράσεις από διαγεγραμμένα μηνύματα, καθόλου αθώα. Αρχικά ρώτησα αυτήν και μου αποκάλυψε ότι πριν 20 χρόνια είχαν μια σύντομη ερωτική σχέση και ότι τα τωρινά μηνύματα της τα έστελνε κάποιες φορές που είχε πιει, αλλά αυτή δεν του έδινε θάρρος.

Ο σύντροφός μου ορκίζεται ότι ήταν ένα χαζό παιχνίδι, ότι με αγαπάει και θέλει μια δεύτερη ευκαιρία. Θέλω να του την δώσω, αλλά φοβάμαι ότι δύσκολα θα τον εμπιστευτώ ξανά…

Στο ερώτημα απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Όλοι έχουν δικαίωμα σε μία δεύτερη ευκαιρία. Εφόσον ο σύντροφος σας παραδέχτηκε πως ήταν ένα παιχνίδι, θα σας πρότεινα να τον συγχωρήσετε και το αφήσετε πίσω σας. Ο κίνδυνος με αυτά τα λάθη στις σχέσεις είναι ότι αφήνουν σημάδια και ραγίζουν την εμπιστοσύνη μας.

Αν θέλετε να δώσετε όντως μία δεύτερη ευκαιρία στη σχέση σας, θα σας έλεγα να δώσετε μία πραγματική ευκαιρία στο σύντροφο σας. Με αυτό εννοώ και να τον συγχωρέσετε αλλά και να τον εμπιστευτείτε εκ νέου. Η έλλειψη εμπιστοσύνης θα φέρει εντάσεις, καβγάδες αλλά και παρερμηνείες. Και αυτό θα φέρει σίγουρα ρήξη στη σχέση. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει το αν θα συμβεί κάτι παρόμοιο ξανά και δυστυχώς μόνο ο καιρός θα το δείξει. Αν όμως υπάρχει αγάπη με τον σύντροφο σας και ειλικρινή μεταμέλεια από πλευράς του, τότε μόνο με την πραγματική συγχώρεση θα προχωρήσετε μπροστά.

Ελπίζω να σας βοήθησα,

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: facebook.com/dimitraefilopoulou

Σχετικά άρθρα