«Είμαι έγκυος και ο σύζυγός μου πιστεύει ότι δεν είναι δικό του. Είμαι απελπισμένη».

Είμαι 11 χρόνια με τον άντρα μου και παντρεμένοι τα δυο τελευταία χρόνια. Το τελευταίο χρόνο ο άντρας μου αντιμετωπίζει το πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας και δεν έχει επισκεφτεί ποτέ γιατρό, όπως τον έχω συμβουλέψει.gunaika-stenaxorimeni-test-egkumosynis

Τον στηρίζω όλον αυτό το καιρό. Οι ερωτικές μας συνευρέσεις είναι σπάνιες, και αυτές όχι ικανοποιητικές. Έτσι, στη σχέση άρχισαν οι γκρίνιες και οι αιτίες διάφορες. Είναι ζηλιάρης παθολογικός, θα μπορούσα να πω.

Το αβάσταχτο πρόβλημα μου αρχίζει τώρα. Από την τελευταία φορά που βρεθήκαμε ερωτικά έμεινα έγκυος. Πέταγα από τη χαρά μου και έτρεξα να του το πω. Η στάση του ήταν πολύ περίεργη. Μετά γύρισε και μου είπε πράγματα που δεν πίστευα ότι τα ακούω. Μου είπε ότι είναι σίγουρος ότι τον έχω απατήσει με συγκεκριμένο άτομο στη δουλειά μου και πολλά άλλα που με κάνανε να νιώσω σκουπίδι και ότι δεν με εκτίμησε ποτέ.

Από όσα είπε είναι όλα της φαντασίας του και τίποτα δεν ισχύει. Είμαι μόνη εντελώς σε μια ξένη χώρα και δεν σταματώ να κλαίω. Έχω πληγωθεί αφάνταστα. Είχαμε και παλιά προβλήματα αλλά αυτό τα απογείωσε όλα.

Το μωρό μου το θέλω όσο τίποτε άλλο στο κόσμο. Δεν ξέρω όμως τι να κάνω με το θέμα. Αν συνεχιστεί η άσχημη ψυχολογική κατάσταση που βρίσκομαι δεν θα είναι καλό για το μωρό μου. Ήδη νιώθω πόνο στη κοιλιά μου. Νιώθω ότι έχω προσβληθεί πολύ σαν γυναίκα και αν μείνω μαζί του θα χάσω την αξιοπρέπεια μου.

Είμαι σίγουρη μετά από καιρό θα κλαίει από πίσω μου ζητώντας συγγνώμη. Πάντα έτσι κάνει. Και εγώ πάντα τον συγχωρώ. Δώστε μου τη γνώμη σας παρακαλώ, τη χρειάζομαι. Είμαι χάλια και δεν μπορώ να σκεφτώ καθαρά.

Στο ερώτημα απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Κατ’ αρχάς συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη!

Ακούγεστε αρκετά προβληματισμένη και με το δίκιο σας. Η περίοδος της εγκυμοσύνης έχει αρκετό άγχος, πόσο μάλλον όταν σας βρίσκει σε μία ήδη δύσκολη κατάσταση. Η μη ικανοποιητική σεξουαλική σχέση μπορεί να προκαλέσει τριβές και άσχημα συναισθήματα, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και στο πως νιώθετε ο ένας απέναντι στον άλλο.

Πάμε να δούμε το θέμα από την πλευρά του συζύγου:

Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα περίπλοκο πρόβλημα το οποίο αγγίζει πολλούς τομείς στη ζωή ενός άντρα. Η σεξουαλική ικανότητα για πολλούς θεωρείται ως μέτρο ανδρισμού. Κατ’ επέκταση, αν κάτι πάει στραβά σε αυτόν τον τομέα, τότε πλήττονται μαζί με την καλή σεξουαλική ζωή, και η αυτοπεποίθηση και η αυτό-εκτίμηση κάποιου. Και όλο αυτό είναι ένα πρόβλημα για το οποίο νιώθει ντροπή και έτσι θεωρεί πως δεν πρέπει να το μοιραστεί ή να ζητήσει βοήθεια γι’ αυτό.

andras-thlimmenos-xaplomenos-sto-krevati

Απ ’ότι περιγράφετε, είναι ένας άνθρωπος που ζηλεύει παθολογικά. Αυτό και μόνο πηγάζει από βαθιά θέματα τόσο με το πως σχετίζεται με εσάς, όσο και με μία ανασφάλεια για το αν είναι αρκετός να σας κρατήσει. Προσθέστε πάνω στην υπάρχουσα ανασφάλεια και το θέμα της στυτικής δυσλειτουργίας, και όπως καταλαβαίνετε ο σύζυγός αυτή την περίοδο πλήττεται αρκετά.

Η ανακοίνωση της εγκυμοσύνης όχι μόνο δεν τον χαροποίησε, αλλά τον έκανε να αισθανθεί περισσότερο άσχημα. Όπως είπαμε νιώθει ήδη ανεπαρκής (σίγουρα ερωτικά) και είναι βέβαιος ότι δεν αποδίδει σεξουαλικά. Οπότε το ότι εσείς μείνατε έγκυος, δεν το βλέπει σαν «απόδειξη» της ικανότητας του, αλλά σαν «πειστήριο» της δικής σας απιστίας. Μέσα του είναι βέβαιος ότι εφόσον δεν είναι ικανοποιητικός στο σεξ, πρώτον δεν μπορεί να γίνει και πατέρας και δεύτερον ότι εσείς ξενοκοιτάτε.

Θα πρέπει οπωσδήποτε να δει έναν γιατρό, όχι τόσο για να λυθεί το θέμα της δυσλειτουργίας, αλλά πρωτίστως για να ελεγχθεί η υγεία του. Καμιά φορά, η στυτική δυσλειτουργία είναι σύμπτωμα ασθενειών όπως για παράδειγμα ο διαβήτης.

Αν δεν υπάρχει σωματική αιτιολογία και το θέμα είναι ψυχολογικό (πράγμα πολύ συχνό), τότε το καλύτερο θα ήταν δει έναν ειδικό ψυχικής υγείας, με τον οποίο θα δουλέψουν πάνω στις βαθύτερες αιτίες. Μέχρι να γίνει αυτό, ο ίδιος μπορεί να μιλήσει με το γιατρό και να συζητήσουν το ενδεχόμενο να πάρει κάποιο φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία.

Όποια και να είναι η αιτία, καλό είναι να γνωρίζετε πως στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει λύση.

Αυτό που σας είπε είναι όντως πολύ βαρύ. Ο λόγος που σας μίλησα τόσο αναλυτικά για το πρόβλημα του συζύγου σας είναι για να σας βοηθήσω να δείτε ότι αυτό που σας είπε ήταν μια έκφραση της δικής του ανασφάλειας και όχι τόσο ένα αληθινό κατηγορώ για εσάς. Είστε μαζί 11 χρόνια, οπότε υποθέτω ότι ξέρει κατά βάθος ότι του είστε πιστή και πως τον αγαπάτε. Ο θυμός που τώρα βγάζει προς το πρόσωπο σας, πιθανόν να κρύβει πολύ πόνο και ίσως ντροπή για τη δική του «ανεπάρκεια».

Εσείς από την πλευρά σας προσπαθήστε να είστε δίπλα του και να του δείχνετε πως τον αγαπάτε και τον σέβεστε σαν άντρα (υποθέτω εκεί είναι που πονάει περισσότερο). Είναι σημαντικό να νιώσει πως ο ανδρισμός δεν μετριέται στο κρεβάτι, αλλά σε άλλου τομείς της σχέσης και της κοινής σας ζωής. Είστε μαζί αρκετά χρόνια, οπότε είμαι σίγουρη πως ξέρετε ακριβώς τι θέλει να ακούσει από εσάς.

Τα υπόλοιπα θέματα που έχετε (ζήλια, έλλειψη εμπιστοσύνης) σαφέστατα και δεν θα λυθούν με μία συγγνώμη. Όμως, αν πραγματικά θέλετε να δημιουργήσετε οικογένεια με τον σύζυγο σας, τότε τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσετε για όλα αυτά τα θέματα. Διαλέξτε μία ήρεμη στιγμή και με πολύ αγάπη και κατανόηση προσπαθήστε να φέρετε στην επιφάνεια αυτά που θεωρείτε εμπόδιο στην ευτυχία σας.

Με τη σειρά σας, εξηγήστε του (ίσως μαζί με το γυναικολόγο σας), ότι τώρα έχει προτεραιότητα το μωρό σας. Έτσι, θα πρέπει να ζείτε σε ένα ήρεμο περιβάλλον, με πολλή αγάπη και τρυφερότητα, και καθαρό από εντάσεις άσκοπες. Πάνω απ’ όλα αυτή τη στιγμή βρίσκεται η δική σας ψυχική ηρεμία!

Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, είμαι στη διάθεση σας.

Σας εύχομαι ολόψυχα μία όμορφη και ανέφελη εγκυμοσύνη!

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: facebook.com/dimitraefilopoulou

Σχετικά άρθρα