Πώς γίνεται να τον αγαπώ μετά απ’ όσα έκανε; Μήπως είμαι θύμα;

Γυναίκα 56 ετών πριν 5 χρόνια είχε σχέση για 5 μήνες με άνδρα νεότερο της κατά 6 χρόνια. Έμενε Κρήτη και αυτός Αθήνα. Πήγαινε στην Αθήνα και τον έβρισκε. Χώρισε τον άνδρα της για εκείνον και  τελικά αυτός την εγκατέλειψε. Τον κυνηγούσε και την μπλόκαρε στο Facebook και άλλαξε τηλεφωνικό αριθμό. Για κάποιον λόγο την ξεμπλόκαρε πριν 1 χρόνο κι αυτή ήλπιζε πως θα είναι μαζί. Έτυχε και ήρθε Αθήνα 2 φορές. Αυτή περίμενε πως θα βρεθούν, αλλά την έγραψε. Τον αγαπά ακόμα. Πώς γίνεται αυτό μετά απ’ όσα της έχει κάνει, δηλαδή να τον αγαπάει ακόμα; Μήπως είναι θύμα;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Γεωργία Καλτσίδου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

μοιάζει η γυναίκα της ιστορίας που περιγράφετε να επένδυσε πολύ σε αυτή τη σχέση, να έκανε σημαντικές αλλαγές για να είναι  με τον συγκεκριμένο άνθρωπο και, ίσως, να «θυσίασε» και δικές της προσωπικές ανάγκες για να καταφέρει να είναι μαζί του. Μοιάζει να είχε και να συνεχίζει να έχει προσδοκίες από τον άνδρα της ιστορίας, ωστόσο αναρωτιέμαι αν ήταν, και είναι, ρεαλιστικές, αν δηλαδή εκείνος έδειξε με κάποιον τρόπο τη δέσμευση του προς τη σχέση αυτή ή αν είχε εκφράσει προς εκείνη τα συναισθήματα και τα μελλοντικά του σχέδια.

Φαίνεται σαν να είχε πάρει το ρόλο του «κυνηγού» σε αυτή τη σχέση και, ίσως, αυτό να αποτελεί ένα μοτίβο που την ακολουθεί στη ζωή της. Εσείς αναρωτιέστε αν είναι το θύμα σε αυτή τη σχέση, καθώς τον αγαπάει ακόμη παρά το γεγονός ότι από τη δική του μεριά δεν έλαβε κάποια ανταπόκριση.

Είναι κάπως οξύμωρο και για ‘μένα το να συνεχίζει να περιμένει από τον συγκεκριμένο άνθρωπο να αλλάξει στάση απέναντι της, χωρίς να της έχει δείξει κάποια διάθεση για τη σχέση.

Πολλές φορές πίσω από αυτή την «αγάπη» προς το συγκεκριμένο άνδρα, ίσως να υπάρχει ένας ρόλος που παίρνει συχνά στις σχέσεις της και μέσα από μία ψυχοθεραπευτική σχέση να καταφέρει να βάλει στο κέντρο τον δικό της εαυτό και να κατευθυνθεί στη δική της φροντίδα και αγάπη προς τον ίδιο της το εαυτό.

Ελπίζω να σας βοήθησα.

 

Γεωργία Καλτσίδου
Ψυχολόγος
Ειδίκευση στην Κλινική & Κοινωνική Ψυχολογία Εξαρτήσεων & Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων
[email protected]
697-3502573

Σχετικά άρθρα