Ο άνδρας μου μιλά κρυφά με μία άλλη γυναίκα για τα προβλήματά μας. Νιώθω προδομένη.

Είμαι παντρεμένη με 2 παιδάκια. Ο σύζυγος είναι 35 ετών.  Τον έπιασα να μιλάει κρυφά με μία συνάδελφο για 10 μήνες, την περίοδο που ήμουν έγκυος στο 2ο  παιδί μου.

Εκείνος και εκείνη υποστηρίζουν ότι απλά μιλούσαν. Εκείνη ήξερε τα πάντα για την καθημερινότητα μας. Ο άντρας μου είπε ότι μιλούσαν φιλικά και ως εκεί. Εκείνη μου είπε ότι της έλεγε πως τον πιέζω πολύ, ότι είμαι πολύ ζηλιάρα και γενικά συζητούσαν τα προβλήματα του γάμου μας.

Είμαστε μαζί. Αλλά πως πραγματικά θα μάθω εάν κάνανε κάτι ερωτικό; Γιατί βρήκε μία τρίτη ο σύζυγος μου να συμβουλευτεί και δεν μίλησε απευθείας σε εμένα. Είμαι απελπισμένη με τα 2 παιδιά. Τον αγαπάω τον άντρα μου σαν τρελή. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς εκείνον. Ενώ παράλληλα δεν μπορώ να ζω κάθε μέρα μη ξέροντας τι συνέβη με τους 2 τους.

Στο ερώτημά σας απαντά η Φρόσω Φωτεινάκη, MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Μέσα από το μήνυμά σας, κατανοούμε απόλυτα το σοκ, τη θλίψη και την ανησυχία σας, συναισθήματα απολύτως φυσιολογικά και επακόλουθα της ανακάλυψης ενός ψέματος μέσα στη σχέση. Είναι σαφές πως μια κρυφή επικοινωνία που μάλιστα εμπεριέχει τόσες πληροφορίες για την κοινή σας ζωή, ενεργοποιεί ένα βαθύ αίσθημα προδοσίας, μια ουσιαστική απογοήτευση και βέβαια πολλά ερωτήματα.

Τα δύο βασικά ερωτήματα που θέτετε εσείς, είναι αφενός πώς θα μάθετε εάν προχώρησε ερωτικά με την συγκεκριμένη γυναίκα, αφετέρου για ποιο λόγο προτίμησε να μοιράζεται μαζί της τα σοβαρά ζητήματα της σχέσης σας, αντί να τα επικοινωνήσει σε εσάς. Και τα δύο ερωτήματα, ο μόνος που μπορεί να σας τα απαντήσει είναι ο σύζυγός σας. Εκείνος θα σας επιτρέψει να γνωρίζετε μέχρι που έφτασε η επικοινωνία με την συνάδελφό του, αλλά και για τα κίνητρα που τον ώθησαν σε αυτή την μακρόχρονη αλληλεπίδραση μαζί της.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν δεν έχει υπάρχει μια σεξουαλική απιστία, η επένδυση χρόνου και ενέργειας έξω από τη σχέση σας, με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο και σε βάθος μηνών, σαφέστατα αναδεικνύει προβλήματα της σχέσης που χρειάζεται μαζί να κοιτάξετε με ωριμότητα και υπευθυνότητα.

Ο σύζυγός σας ανέφερε πως μιλούσαν φιλικά και ως εκεί, φυσικά είναι περίεργο να διατηρεί μια αγνή, φιλική σχέση για την οποία εσείς δεν είχατε ιδέα και παράλληλα να μοιράζεται με αυτή την φίλη τα παράπονά του από εσάς. Είναι πολύ σημαντικό να εκφράσετε σε εκείνον το πώς έχετε αισθανθεί με όσα συνέβησαν αλλά και να αρπάξετε αυτή την ευκαιρία για να δείτε και πάλι μαζί το «συμβόλαιο» της σχέσης σας.

Είναι πράγματι οκ για εσάς να υπάρχουν φίλες για τις οποίες δε γνωρίζετε τίποτε; Είναι αποδεκτό το να μην συζητάτε μαζί τα σοβαρά θέματα της σχέσης σας, ώστε να επιχειρήσετε να βρείτε λύσεις, αλλά να γίνονται αντικείμενο συζητήσεων με άλλους; Αυτά τα θέματα χρειάζεται να ξεκαθαριστούν και η συνέχεια της σχέσης σας να γίνει σε νέες βάσεις.

Μπορείτε ακόμη να ρωτήσετε τον σύζυγό σας εάν είναι ευχαριστημένος από την σχέση σας. Εάν αισθάνεται πως επικοινωνείτε αποτελεσματικά, εάν ικανοποιείται σεξουαλικά, εάν περνάει καλά μαζί σας κοινωνικά και φυσικά αν νιώθει πως λειτουργείτε καλά συνολικά σαν οικογένεια. Φυσικά, τα ίδια ερωτήματα χρειάζεται να κάνετε στον εαυτό σας και να μοιραστείτε μαζί του τις σκέψεις σας, ώστε να μπορέσετε μαζί να φέρετε τις απαραίτητες αλλαγές στη σχέση, βαδίζοντας σε έναν βαθύτερο δεσμό.

Οι σχέσεις που πετυχαίνουν, είναι αυτές για τις οποίες οι σύντροφοι προσπαθούμε πολύ. Και κάθε κρίση στη σχέση μας, μπορεί να λειτουργήσει σαν μια ευκαιρία επαναπροσδιορισμού και επανατοποθέτησης μέσα στη σχέση. Φυσικά, σε περίπτωση που νιώθετε πως μαζί δεν μπορείτε να λειτουργήσετε και πάλι με σεβασμό και εμπιστοσύνη, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε ειδικό σε θέματα σχέσεων για να λάβετε την κατάλληλη καθοδήγηση.

Φρόσω Φωτεινάκη
MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Τ: 211 1845239 Κ: 6981015684
http://efrosynifotinaki.gr
facebook.com/Φρόσω Φωτεινάκη Συμβουλευτική Ψυχολόγος MBACP

Σχετικά άρθρα