Πρόταση μομφής ΝΔ: Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση

Σε πολιτική αρένα μετατρέπεται η Βουλή μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Ν.Δ. Τα προεόρτια της σύγκρουσης έγιναν χθες, με τον Αλέξη Τσίπρα να προειδοποιεί ότι για το θέμα του Μακεδονικού θα μιλήσει με «ονόματα και διευθύνσεις». «Καλοδεχούμενη» χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας ο πρωθυπουργός. Δημόσια τοποθέτηση αναμένεται να κάνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Θερμό πολιτικό 48ωρο ξετυλίγεται από χθες το απόγευμα στη Βουλή, οπότε και ξεκίνησε η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία εναντίον της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας έλλειψη νομιμοποίησης στην υπογραφή της συμφωνίας για το Μακεδονικό. Στο μεταξύ, δημόσια τοποθέτηση αναμένεται να κάνει ο Κώστας Καραμανλής όμως παραμένει άγνωστος ο τρόπος που θα επιλέξει ο πρώην πρωθυπουργός να τοποθετηθεί.

Η πρόταση της Ν.Δ. κατατέθηκε αμέσως μετά τη συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα που αφορούν στην τελευταία αξιολόγηση του μνημονιακού προγράμματος.

Η σχετική συζήτηση ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης και -όπως αποφάσισε η διάσκεψη των προέδρων- θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, ως τις 2 μετά το μεσημέρι. Η απόφαση αυτή της Διάσκεψης των Προέδρων αφήνει το περιθώριο σε περίπτωση που ο κατάλογος των ομιλητών εξαντληθεί νωρίτερα, η συζήτηση να ολοκληρωθεί νωρίτερα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το «ως τις 2.00 μμ έχει τη σημασία του».

Με την επιλογή αυτή, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κλιμακώνει την αντίδρασή του για τη συμφωνία, επενδύοντας στο ακροατήριο που τάσσεται κατά της παραμονής της λέξης «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ. Επίσης, επιχειρεί να δοκιμάσει τη σχέση Τσίπρα – Καμμένου, με αφορμή τη διαφωνία του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου στο εν λόγω ζήτημα. Επίσης ισχυρίζεται ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει την κυβερνητική νομιμοποίηση, ενώ ο Κυρ. Σαμαράς στοχεύει στο ίδιο «πατριωτικό» ακροατήριο με τον Π. Καμμένο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι -σύμφωνα με πληροφορίες- το ΚΚΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τη διαδικασία της συζήτησης, με τον γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα να αναμένεται πως θα ανακοινώσει την οποία απόφαση, κατά τη διάρκεια της δικής του ομιλίας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έστειλε ήδη ένα μήνυμα το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να γίνει συμπλήρωμα κανενός κόμματος, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της Ν.Δ. «Δεν θα γίνουμε ουρά εμείς στις υποκριτικές σας επιδιώξεις. Δεν θα σας διευκολύνουμε σε αυτό το επικίνδυνο και αδιέξοδο παιχνίδι για το λαό», είπε χαρακτηριστικά από τη Βουλή.

Σημειώνεται ότι πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο εάν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία τoυ συνόλου των βουλευτών.

«Θλιβερό φερέφωνο»

Με σκληρά λόγια μίλησε ο Αλ. Τσίπρας εναντίον του Κυρ. Μητσοτάκη, κατά τη η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα για την τέταρτη αξιολόγηση. Ο πρωθυπουργός αποκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «θλιβερό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά».

Σχολιάζοντας την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για το «Μακεδονικό» ο πρωθυπουργός την χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» προσθέτοντας ότι «αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την εφεύρουμε διότι δίνει την ευκαιρία να τα πούμε όλα».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά πως έχει μεγάλες ευθύνες για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και συμπλήρωσε ότι «είχε το θράσος να σηκώσει τη σημαία τού υπερπατριωτισμού και παριστάνει τον θεματοφύλακα αξιών του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ επιτέθηκε λυσσαλέα και στους δύο την εποχή που ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη και τους ζήτησε να αποχωρήσουν από την πολιτική ζωή του τόπου».

Κατηγόρησε, παράλληλα, τον πρόεδρο της ΝΔ για θεσμικές ακροβασίες και κατέληξε σημειώνοντας με νόημα «Θα αναμετρηθούμε με την ιστορία και με τις ευθύνες μας, μόνο που εσείς θα αναμετρηθείτε και με την οικογενειακή σας πολιτική ιστορία και φοβάμαι ότι θα βγείτε εντυπωσιακά ελλιποβαρής».

«Ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί…»

Ο κ. Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας την απόφασή του για πρόταση δυσπιστίας κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, προκάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τη μετατρέψει σε πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.

Αιτιολογώντας την απόφασή του, ο αρχηγός της Ν.Δ. είπε μεταξύ άλλων: «Τα εθνικά θέματα αφορούν κυρίως την αδιαπραγμάτευτη υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας. Η κυβέρνηση χωρίς κοινοβουλευτική νομιμοποίηση κάνει επικίνδυνους χειρισμούς όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στα εθνικά θέματα. Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία και να δεσμεύσει τη χώρα σε ένα πλαίσιο που θα δημιουργεί τετελεσμένα. Ο συνδυασμός οικονομικών και εθνικών θεμάτων δεν είναι τυχαίος, είναι συνειδητή επιλογή για να αποστρέψετε την προσοχή από τα θέματα της οικονομίας…».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Έρχεται η στιγμή που πρέπει να πεις το μεγάλο “ναι” ή το μεγάλο “όχι”. Άκουσα τον κ. Τσίπρα να έχει το θράσος να πλέξει το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή, εκεί όπου ο Καραμανλής είπε “όχι” εσείς σήμερα λέτε “ναι”. Και τότε ασκήθηκαν πιέσεις. Η συμφωνία δημιουργεί τετελεσμένα που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμα. Είναι μία κακή συμφωνία. Η αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας που συνιστούν τον πυρήνα του αλυτρωτισμού αποτελούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση»

«Αλλά ακόμη και γι’ αυτό είπατε ψέματα», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το Sverna Macedonija στο οποίο είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός δεν υπάρχει στη συμφωνία. «Με τη συμφωνία το κράτος παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό, ο λαός του όχι».

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Μπορείτε να μου πείτε γιατί οι πολίτες θα λέγονται Μακεδόνες και θα μιλούν τη μακεδονική;»

«Δική μου προτεραιότητα και της παράταξης που ηγούμαι είναι να συμβάλω στην ενότητα του ελληνικού λαού. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Την ίδια ώρα καταγράφεται μία δεδηλωμένη διάσταση μέσα στην κυβέρνηση αφού ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί. Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει μία συμφωνία στις Πρέσπες την Κυριακή, χωρίς να έχει διαπιστώσει αν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς να έχει την ομόθυμη στήριξη του υπουργικού του συμβουλίου. Όλα αυτά είναι πρωτοφανή.

»Είμαι υποχρεωμένος να εξαντλήσω κάθε δυνατότητα που μου παρέχει το Σύνταγμα για να αποτρέψω αυτή την εξέλιξη. Ο κ. Τσίπρας παρότι του το ζήτησα αρνήθηκε να ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής για να υπογράψει τη συμφωνία. Ο λόγος είναι για να συνεχίσει να παίζει το ανήθικο θέατρο με τον Πάνο Καμμένο. Οφείλω να προσπαθήσω να αποτρέψω αυτό τον θεσμικό εκτροχιασμό και την υποθήκευση του μέλλοντος της πατρίδας. Καθώς δεν διαθέτει τη λαϊκή εξουσιοδότηση και την πολιτική νομιμοποίηση, η Ν.Δ. καταθέτει πρόταση δυσπιστίας».

Πηγή: efsyn.gr

 

Σχετικά άρθρα