Πώς η τσάντα που κρατάς μπορεί να κάνει κακό στην υγεία σου;

Ένα από τα καθημερινά αξεσουάρ και πολύ χρήσιμα για μια γυναίκα είναι και η τσάντα της, στην οποία βάζει πολλά απαραίτητα για την καθημερινότητά της πράγματα. Σίγουρα μέσα σε μια γυναικεία τσάντα μπορεί να βρει κανείς κινητό, πορτοφόλι, είδη make-up κλπ. Ακόμα και μια αλλαξιά μπορεί να βρίσκεται στην τσάντα μια γυναίκας.

Όσο όμως χρήσιμη μπορεί να είναι μια γυναικεία τσάντα, τόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει για την υγεία σου, επισημαίνουν οι ειδικοί, κυρίως όταν είναι παραφορτωμένη.

Σου χαλάει την ισορροπία

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, η παραφορτωμένη τσάντα είναι πηγή ζημιών για την πλάτη, τους ώμους, τα χέρια μιας και προκαλεί στο σώμα μεγάλη ανισορροπία, άσχετα με τον τρόπο που τη φοράς.

Από τη φύση μας έχουμε την τάση να «προτιμούμε» μια πλευρά του σώματός μας με αποτέλεσμα η άλλη πολύ συχνά να φαίνεται σαν να γέρνει. Με τη χρήση μια τσάντας με πολλά πράγματα μέσα αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο. Αποτέλεσμα είναι το σώμα σταδιακά να παίρνει μια κλίση, προσπαθώντας να ανταπεξέλθει στο βάρος που του φορτώνεις.

Κακή στάση σώματος

Η διαταραχή στην ισορροπία επιφέρει κακή στάση σώματος. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, το πρόβλημα δεν επικεντρώνεται στην πλάτη ή τους ώμους, αλλά σε ολόκληρο το σώμα, καθώς μπορεί να επηρεαστεί ακόμα και το στήθος σου.

Πόνος στον λαιμό

Στην προσπάθεια του σώματος να εξισορροπήσει το βάρος που ρίχνει η τσάντα στην πλευρά που τη φοράς, επηρεάζεται και ο λαιμός, ένας ακόμα μυς του σώματός σου, που μπαίνει στη διαδικασία να στηρίξει το βάρος που σηκώνεις. Αποτέλεσμα; Σίγουρο πιάσιμο και ίσως και ένα τράβηγμα.

Πονοκέφαλος

Όταν οι μύες των ώμων και του λαιμού συρρικνωθούν στο άκρα, εμφανίζεται ένας συγκεκριμένος πονοκέφαλος. Είναι χαμηλής έντασης και αισθάνεται κάτι σαν πίεση ή σφίξιμο στο επίπεδο του κεφαλιού, συχνά και στα δύο σημεία. Σε αντίθεση με την ημικρανία, αυτός ο πόνος δεν επιδεινώνεται από τις συνήθεις δραστηριότητες, όπως το περπάτημα ή το φως.

Πόνος στην πλάτη

Διάφοροι μυϊκοί πόνοι μπορεί να εμφανιστούν στην πλάτη και τη μέση σου. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι ακόμα κι αυτός της δισκοπάθειας.

Πώς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα

Οι ειδικοί σου δίνουν μερικές απλές συμβουλές για να αποφεύγεις τυχόν προβλήματα από το κουβάλημα μιας τσάντας.

  • Να είναι ελαφρύτερη και μικρότερη
  • Άλλαζε συχνά τον ώμο που την μεταφέρεις
  • Διάλεξε μια τσάντα πλάτης

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Στάση σώματος: «Πώς πρέπει να κάθομαι για να μην πονάει η μέση μου»;

Πόνος στους ώμους: Πού οφείλεται και πώς θα τον αντιμετωπίσεις;

Πόνος στον αυχένα: Πού οφείλεται και πώς θα τον προλάβεις!

 

Σχετικά άρθρα