«Αν ήταν να κάνω δουλειές, έμενα μόνος μου» – Πώς να αντιμετωπίσεις τον άνδρα-σουλτάνο;

Είμαστε παντρεμένοι 8 χρόνια. Μαζί είμαστε 13, και έχουμε 2 παιδιά, 7 και 5 ετών. Έχουμε δική μας δουλεία και δουλεύουμε μαζί. Εδώ και ένα χρόνο περίπου νιώθω αποξένωση.

Στη δουλειά μου φωνάζει.  Ό,τι και να γίνει φταίω, δε φταίω.  Όχι μπροστά στο κόσμο. Στο σπίτι δεν με βοηθά καθόλου λέγοντας μου ότι αν ήταν να κάνει δουλείες θα έμενε μόνος του. Δεν βοηθούσε ποτέ αλλά πια έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Δεν μπορώ να τα κάνω όλα και στο σπίτι και με τα παιδιά και στη δουλειά. Κάθε βράδυ βγαίνει με τους φίλους του, ενώ εγώ πρέπει να κάτσω με τα παιδιά στο σπίτι. Έχω κουραστεί.

Από την άλλη σκέφτομαι τα παιδιά, δεν θέλω να τ’ αποχωρίζομαι και δεν θέλω να μεγαλώσουν με χωρισμένους γονείς. Όλο αυτό μου έχει δημιουργήσει, όπως μου είπε μια φίλη συναισθηματική διατροφή. Βουλιμία. Ξεσπάω εκεί. Νιώθω λυπημένη, στενοχωρημένη…

Στο ερώτημα απαντά η Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχολόγος Υγείας Γεωργία Πουλημενέα:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Κατανοώ την ψυχολογική σας κούραση καθώς νιώθετε ότι προσφέρετε ενώ δεν φαίνεται να λαμβάνετε τρυφερότητα και ενδιαφέρον. Θα χρειαστεί να επαναδιαπραγματευτείτε κάποια θέματα στη σχέση σας. Συζητώντας με τον σύζυγό σας θα πρέπει να του πείτε ειλικρινά πως νιώθετε παραμελημένη από τον ίδιο και πως χρειάζεστε χρόνο για τον εαυτό σας εκτός σπιτιού για παράδειγμα να βγείτε για ένα καφέ με μια φίλη σας κτλ. Η λύση δεν είναι σε πρώτο επίπεδο τουλάχιστον ο χωρισμός αλλά η επικοινωνία με τον σύζυγο που φαίνεται ότι έχει διαταραχθεί. Θα πρότεινα και ως ζευγάρι να ξεκινήσετε να κάνετε εξόδους μαζί εκτός δουλειάς, για να έχετε από κοινού ποιοτικό χρόνο.

Ο γάμος δεν αποτελεί λύση για να μας κάνει κάποιος το νοικοκυριό ή για να μας συντηρεί. Ο γάμος αποτελεί συνέχεια μιας σχέσης με αγάπη και ενδιαφέρον. Χρειάζεται και οι δύο σύντροφοι να συνεισφέρουν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο εντός και εκτός σπιτιού και να γίνεται δίκαιη κατανομή εργασιών.

Με καλή διάθεση και προσπάθεια και από τις δύο πλευρές πιστεύω ότι μπορείτε να ρθείτε κοντά πάλι με τον σύζυγό σας.

Πουλημενέα Γεωργία
Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχολόγος Υγείας
www.mentalcare.gr
facebook.com/mentalcare.gr
6978798298 / [email protected]

Σχετικά άρθρα