Τα 9 σημάδια που δείχνουν ότι αυτή η σχέση σας έχει τελειώσει

Ο χωρισμός, ειδικά σε μία μακροχρόνια σχέση, είναι ένα δύσκολο και επώδυνο βήμα, το οποίο μπορεί οι σύντροφοί να αποφεύγουν ακόμη και να σκεφτούν. Δεν είστε πια ερωτευμένοι, αλλά φοβάστε και τη μοναξιά. Δεν μπορείτε να ανεχτείτε τον άλλον, αλλά τον έχετε συνηθίσει. Μπορεί να μην τολμάτε καν να αρθρώσετε τη φράση «έχουμε τελιώσει», αλλά η καθημερινότητά σας τα λέει όλα…

Δείτε ποια είναι τα 9 σημάδια που φανερώνουν ότι η σχέση σας έφθασε στο τέλος της:

1. Το να επικοινωνήσετε και να συζητήσετε είναι πλέον αδύνατο

Το να κάνετε μία πολιτισμένη συζήτηση έχει γίνει πια άπιαστο όνειρο. Από τη στιγμή που θα ξεστομίσετε την πρώτη σας κουβέντα, ο σύντροφός σας λαμβάνει  θέση άμυνας. Κάθε συζήτηση γίνεται ένας αγώνας για το ποιος θα φωνάξει περισσότερο ή ένας διαγωνισμός για το ποιος θα θυμηθεί τα περισσότερα λάθη του παρελθόντος. Μία άλλη περίπτωση είναι να αισθάνεστε ότι μιλάτε σε έναν τοίχο, ο οποίος δεν πρόκειται ποτέ να αντιδράσει σε όσα λέτε. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άντρες ακολουθούν περισσότερο αυτή την τακτική, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άγνωστη γυναίκες.

2. Ο σύντροφός σας ψάχνει πατνού το λάθος σας και μόλις το βρει ξεκινά την επίθεση

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να γίνει μία διάκριση ανάμεσα στο παράπονο και την κριτική ή την ευθεία επίθεση στην προσωπικότητα του άλλου ατόμου. Αν για παράδειγμα το πρόβλημα είναι το ποσό των χρημάτων που σπαταλά ο ένας από τους δύο συντρόφους, η σωστή προσέγγιση είναι: «Με ανησυχούν τα οικονομικά μας, πιστεύω ότι θα πρέπει να μειώσουμε κάπως αυτά που ξοδεύουμε». Η λάθος προσέγγιση είναι: «Ξοδεύεις τόσα πολλά χρήματα, όπως συνήθως βέβαια. Πότε θα πάψεις να είσαι τόσο ανεύθυνη και εγωίστρια». Σε αυτή την περίπτωση η συζήτηση δεν εστιάζεται στο πρόβλημα αλλά στην προσωπικότητα του συντρόφου, η οποία απαξιώνεται εντελώς.

3. Θα επιθυμούσατε να είστε αόρατοι για να μην σας βλέπει ο σύντροφός σας

Μπορεί να πιστεύετε ότι με αυτή την τακτική διατηρείτε την ηρεμία, αλλά ουσιαστικά απλά κρύβετε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και συντηρείτε μία αρρωστημένη κατάσταση. Η αποφυγή των συγκρούσεων είναι μία τακτική με χρονικό όριο και δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον. Συνήθως δε υιοθετείτε από άτομα που μεγάλωσαν σε τοξικές οικογένειες και έμαθαν να κρύβουν και να καταπιέζουν τα συναισθήματά τους, όμως αυτή η τακτική δεν λύνει κανένα πρόβλημα.

4. Ό,τι παλιά σας φαινόταν χαριτωμένο τώρα σας ενοχλεί

Μετά την κριτική έρχεται η περιφρόνηση. Μία λεπτή γραμμή χωρίζει άλλωστε αυτές τις δύο τόσο οδυνηρές καταστάσεις. Η περιφρόνηση και ένα αίσθημα «αηδίας» είναι εκείνο το σημείο που όλα όσα κάνει ο σύντροφός μας, οι συνήθειές του, οι ρουτίνες του, απλά μας ερεθίζουν το νευρικό σύστημα. Το πώς τρώει, το πώς μασάει, το πώς κάθεται στον καναπέ, το πώς φτερνίζεται, όλα. Όλα εκείνα που μπορεί παλιά να τα βρίσκατε χαριτωμένα τώρα απλά δεν μπορείτε να τα ανεχτείτε. Η περιφρόνηση κάνει σχεδόν αδύνατο το να θυμηθείτε γιατί αγαπήσατε κάποτε αυτό το άτομο.

5. Η λεκτική κακοποίηση έχει γίνει συνήθεια

Όταν η λεκτική κακοποίηση μπαίνει από την πόρτα, ο σεβασμός και ο πολιτισμός βγαίνει από το παράθυρο. Πολλοί ενήλικες, ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν μεγαλώσει σε οικογένειες όπου υπήρχε λεκτική κακοποίηση, δεν μπορούν να δουν καν το πρόβλημα. Κολλούν δε στη λογική ότι τα λόγια είναι λόγια, και κανείς δεν πέθανε από μία κουβέντα. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα λόγια πονάνε και δεν ξεχνιούνται ποτέ.

6. Ο σύντροφός σας δε είναι πλέον το στήριγμά σας στα δύσκολα

Αυτό μπορεί να συμβεί σταδιακά χωρίς να το καταλάβετε, ειδικά αν είστε γυναίκα και έχετε φίλες με τις οποίες μοιράζεστε τα προβλήματά σας. Ωστόσο, είναι άκρως ενδεικτικό του ότι υπάρχει πρόβλημα και δείχνει πώς ακριβώς αισθάνεστε για τον σύντροφό σας. Δεν τον εμπιστεύεστε πια; Φοβάστε ότι το μόνο που θα κάνει είναι να σας κατακρίνει; Όποια κι αν είναι η αιτία δείχνει έναν ισχυρό κλονισμό στη σχέση.

7. Φέρεστε και σκέφτεστε ως single

Ο σύντροφός σας δεν βρίσκεται μέσα στα μελλοντικά σας σχέδια και όνειρα. Δεν έχετε πια κοινούς στόχους και η ζωή σας θα μπορούσε μία χαρά να προχωρήσει και χωρίς εκείνον ή εκείνη στο κάδρο.

8. Δεν κοιτιέστε στα μάτια και δεν ακουμπάτε ο ένας τον άλλον

Αυτό έχει να κάνει και με το κεφάλαιο σεξ, αλλά και με το ότι αισθάνεστε ότι  δεν σας συνδέει τίποτα πια με το σύντροφό σας. Μπορείτε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που του πιάσατε τα χέρια ή τον αγκαλιάσατε; Μήπως αποφεύγετε ο ένας τον άλλον ή μήπως κάνετε σεξ μόνο και μόνο για να μην έχετε φασαρίες;

9. Δεν είστε πια ο εαυτός σας

Όταν πλέον αισθανθείτε ότι έχετε χάσει τον εαυτό σας μέσα ση σχέση σας, τότε μιλάμε για ένα σημείο που δεν έχει επιστροφή και μία σχέση τελειωμένη.

Με πληροφορίες από το PsychologyToday

Σχετικά άρθρα