Η ομορφιά δεν είναι το παν, όταν κατέχεις την τέχνη της γοητείας…

«Τι είναι αυτό που σε τράβηξε σε εκείνον»; Είναι μία ερώτηση που ακούμε τόσο συχνά, καθώς αυτό που μπορεί να ασκήσει γοητεία σε εμάς δεν πάντα εμφανές ή ορατό με την πρώτη ματιά. Σχετικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ομορφιά μπορεί να είναι κάτι επιφανειακό αλλά, αλλά η γοητεία είναι κάτι πολύ βαθύτερο – και με πολύ μεγαλύτερη διάρκεια. Το ρομαντικά συναισθήματα δεν μπορούν να γεννηθούν μόνο από της εξωτερική εμφάνιση. Είναι φυσικά σημαντική, αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι αυτό που υπάρχει από κάτω…

Η ομορφιά είναι επιφανειακή, αλλά η γοητεία είναι κάτι βαθύτερο

Όπως το θέτουν απλά η ερευνητές Viren Swami και Adrian Furnham στο βιβλίο τους «The Psychology of Physical Attraction», οι άνθρωποι εξισώνουν την ομορφιά με το «καλό». Η έρευνα έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι είμαστε πιο θετικά προδιατεθειμένοι απέναντι σε όμορφα άτομα, σε σύγκριση με τα λιγότερο εμφανίσιμα. Οι άνθρωποι υποθέτουν ότι οι εξωτερικά όμορφοι «άλλοι» έχουν μία σειρά από προτερήματα σε διάφορα επίπεδα. Είναι για παράδειγμα άξιοι εμπιστοσύνης ή πιο έξυπνοι.

Ωστόσο, μπορεί οι άνθρωποι να υποθέτουν όλα αυτά τα καλά πράγματα για τους όμορφους ανθρώπους αλλά εκείνα δεν επιβεβαιώνεται με κανέναν τρόπο. Πρόκειται για στερεότυπα χωρίς καμία ρεαλιστική βάση.

Το θετικό είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν, σε ένα δεύτερο επίπεδο, να επιλέγουν συντρόφους με κριτήρια που δεν μπορούν να βασιστούν μόνο στην όραση…

Ζωή, Αγάπη, Χαμόγελο: Η γοητεία του χιούμορ

Η καλή αίσθηση του χιούμορ δημιουργεί πάντα προσδοκίες ότι έχουμε βρει έναν καλό σύντροφο, καθώς οι εύθυμοι άνθρωποι είναι φυσικά πιο γοητευτικοί. Οι Elizabeth McGee και  Mark Shevlin, στη μελέτη τους «Η επίδραση του χιούμορ στη διαπροσωπική γοητεία και την επιλογή συντρόφου» ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι με καλή αίσθηση του χιούμορ θεωρούνται πιο γοητευτικοί αλλά και κατάλληλοι για μία μακροχρόνια σχέση σε σύγκριση με τους πιο «σοβαρούς».

Πες μου μία ιστορία…

Έχει τύχει σε όλους μας να βρεθούμε σε μία κοινωνική περίσταση όπου θα παρατηρήσουμε ότι κάποιος έχει τραβήξει πάνω του όλη την προσοχή, καθώς αφηγείται με δραματικό (θεατρικό) τρόπο μία ιστορία. Είναι μία ικανότητα που κάνει τους ανθρώπους πιο ελκυστικούς.

Για τους άνδρες, η ικανότητα αυτή μπορεί να ενισχύσει τη γοητεία τους και να τους δώσει τη θέση του καταλληλότερου συντρόφου για μία μακροχρόνια σχέση. Ουσιαστικά, αυτή η ικανότητα σε έναν άνδρα συνδέεται με το υψηλότερο στάτους.

Με πληροφορίες από το PsychologyToday

Σχετικά άρθρα