Σχέσεις: Πώς γίνεται ξαφνικά όλα να άλλαξαν και να μην με θέλεις πια;

Έχουν προκύψει εδώ και κάποιο διάστημα προβλήματα με τον εδώ και 2 χρόνια σύντροφο μου. Η σχέση μας ήταν υγιής, υπήρχε επικοινωνία και πολλή αγάπη. Σχεδιάζαμε και πράγματα για το μέλλον. Μέναμε στον Βύρωνα. Η δουλειά του είναι κάποιες μέρες στην περιοχή της Ελευσίνας, όπου ζει η μητέρα του με τον πάτριο του. Σε μια συζήτηση αν θέλαμε να βρούμε σπίτι εκεί ήμασταν θετικοί και το πήραμε με κέφι, οπότε η δεύτερη δουλειά ήταν απαραίτητη.

Το θέμα όμως είναι πως ενώ μιλάγαμε είτε με μηνύματα είτε στο τηλέφωνο εκείνος ερχόταν μονό όταν είχε ρεπό. Η δικαιολογία του ήταν πως δεν είχε χρήματα για βενζίνη για να έρχεται πιο συχνά.

Άρχισε να με κατηγορεί ότι δεν ενδιαφέρομαι και θεωρούσε ότι είμαι άνθρωπος δίχως όνειρα διότι δεν είχα ακόμα ξεκινήσει την πρακτική μου στην κομμωτική. Εκείνος ναυτικός όταν θα έλειπε ήθελε κάποιον να φροντίζει το σπίτι το δικό μας.

Έτσι ξεκίνησαν τα προβλήματα ξαφνικά έγινε απαιτητικός άρχισε να με πιέζει καθώς γνώριζε από την αρχή τι άνθρωπος είμαι και τον είχα στηρίξει, συμπαρασταθεί, και έκανα αρκετά υπομονή όταν έπρεπε να φύγει. Μου είπε λοιπόν πως εάν δεν αλλάξω τρόπο σκέψης και σαν άνθρωπος θα με αφήσει. Του εξήγησα κάποια πράγματα χάρηκε και όλα καλά μέχρι την ημέρα των γενεθλίων μου.

Τις προάλλες απολύθηκε από την δεύτερη δουλειά και του είπα να γυρίσει σπίτι στο Βύρωνα για να βρει εκεί. Η απάντηση δεν ήταν αρνητική ούτε θετική, όμως άρχισε πάλι να αναφέρει τα προβλήματα που έχουμε και δεν έχουν λυθεί και αν δεν συνετιστώ τότε πάμε για το τέλος.

Εγώ είχα καλή διάθεση να αλλάξω άλλα εκείνος είναι κολλημένος στην μητέρα του και δεν θέλει να κάνει κάποια αλλαγή. Σήμερα του ανέφερα την πρακτική και το ενδεχόμενο να έρθει στον Βύρωνα και μου απάντησε πως δεν ξέρει ακόμα, δεν ξέρει πια τι να πει. Τον αν δεν θέλει και το μετάνιωσε και μου είπε «θα δούμε. Πρέπει να βρεθούμε». Του ζήτησα να με πάρει τηλέφωνο άλλα δεν μπορούσε λόγω  του ότι ήταν για καφέ με συναδέλφους και θα με  έπαιρνε μετά, όμως τελικά δεν πήρε.

Έχω στεναχωρηθεί πολύ ξέροντας ότι από τότε που έφυγε από δίπλα μου άλλαξε και δεν μου φέρεται καλά. Μια ήταν γλυκός την άλλη κάτι διαφορετικό. Θεωρώ εγωιστικό να θέλει να με αλλάξει και αυτός να μην κάνει τίποτα. Έχω πέσει σε μελαγχολία ξέροντας πως κάποτε ήμασταν αλλιώς και τώρα γίνεται χαμός. Δεν ξέρω να χειριστώ εύκολα την όλη κατάσταση γιατί έχει γίνει χειριστικός με τον τρόπο του. Ευχαριστώ.

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Ειρήνη Χατζησωτηράκη:

Φαίνεται ότι ο σύντροφος σας έχει αλλάξει συμπεριφορά αλλά από αυτά που μου περιγράφετε δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος που έχει γίνει αυτή η αλλαγή, αντίθετα εκφράζονται κάποιες δικαιολογίες οι οποίες αφορούν τη δική σας «συμμόρφωση». Δεν μου είναι όμως ξεκάθαρο ότι όντως είναι έτσι και για εσάς ή η συμπεριφορά του έχει αλλάξει με αφορμή κάποιον εξωτερικό παράγοντα, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνει μια ξεκάθαρη συζήτηση για το ποιες προτεραιότητες έχει ο καθένας από εσάς και τι είναι αυτό που έχετε σαν στόχο στο μέλλον, είναι ένας κοινός στόχος ή τελικά αυτά που θέλετε να ακολουθήσετε έχουν διαφορετική πορεία.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της συζήτησης είναι σημαντικό να είναι ξεκάθαρο για εσάς τι γίνεται μέσα στη σχέση για να ξέρετε πως να προχωρήσετε και όχι να συμβιβάζεστε με δικαιολογίες που σας κρατάνε πίσω και που δεν σας δίνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα.

Ειρήνη Χατζησωτηράκη
Ψυχολόγος-Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
Θεραπεία ζεύγους-οικογένειας
Τηλ. επικοινωνίας: 6973548377
https://www.facebook.com/eirinixatzisotirakipsychotherapy

Σχετικά άρθρα