Το ερωτικό παρελθόν μιας γυναίκας: Μπορεί ένα νούμερο να καθορίζει την αξία ενός ανθρώπου;

Όλα ξεκίνησαν ή άρχισα να τα βλέπω εγώ μέσα από μια σχέση. Έχω αμφιβολίες για το τι άνθρωπος είμαι. Πολλές φορές νιώθω πως δεν αξίζω τίποτα και  πως δεν έχω κανέναν δίπλα μου να με αγαπάει και να με νοιάζεται, γιατί πιθανόν να μην μου αξίζει. Πολλές φορές νιώθω σκουπίδι και όλα αυτά τα συναισθήματα μου τα δημιουργεί ο σύντροφος μου. Με ξεφτιλίζει και πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να του δίνω δίκαιο για τον τρόπο που μου μιλάει.

Είμαστε 2 και κάτι χρόνια μαζί και από την πρώτη βδομάδα με αποκαλεί «π…να» και άλλα λόγια, τέτοιου περιεχομένου και αυτό γιατί έχω αλλάξει αρκετούς συντρόφους. Ξέρει πως δεν είμαι άπιστη σε αυτόν, όμως σημασία έχει το νούμερο και τι θα πει η κοινωνία. Στις αρχές για 7 μήνες δεν κυκλοφορούσαμε μαζί γιατί ντρεπόταν για μένα. Είναι από τους άντρες που όλες τις γυναίκες τις θεωρούν «π…νες».

Ξέρω… θα έπρεπε να είχα φύγει από την πρώτη βδομάδα που με ταπείνωσε, απλά δε μπορώ να πείσω τον εαυτό μου πως δε μου αξίζει να μου μιλάει έτσι ότι και να έχω κάνει. Αρκετές φορές λέω καλά να πάθω για ότι λάθος είχα κάνει στο παρελθόν. Κάθε φορά βέβαια που μου μιλάει έτσι με πιάνουν κρίσεις. Δε μπορώ να πάρω ανάσα, έχω ταχυκαρδία, ανακατοσούρες, πόνο στο στομάχι, δεν μπορώ να σταθώ στα πόδια μου, αλλά ούτε και να μιλήσω και πολλές φορές έχω σκεφτεί τον θάνατο.

Και είναι ακόμα τόσα πολλά αυτά που περνάω….

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ίρις Κρέμερ:

Δεν υπάρχει κανένα νούμερο και καμία λέξη που καθορίζει την ουσία και την υπόσταση οποιουδήποτε ανθρώπου. Είστε ένας άνθρωπος που ανεξαρτήτως αν είστε γυναίκα ή άντρας, το δικαίωμα να σας σέβονται είναι αυταπόδεικτο. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σας κρίνει και κανείς δεν είναι ο απόλυτος κριτής που θα καθορίσει το είδος του ανθρώπου που είστε εσείς ή οποιοσδήποτε γύρω σας. Η ιστορία που έχει να πει ο καθένας είναι μοναδική και δεν ταιριάζουν όλοι με όλους. Ο λόγος που είστε σε αυτή τη σχέση και δεν έχετε αποχωρήσει είναι γιατί δεν πιστεύετε στον εαυτό σας και ίσως κι εσείς η ίδια να νιώθετε άσχημα για το παρελθόν σας, άρα το βρίσκεται πολύ φυσιολογικό κάποιος να σας μιλά με αυτό τον τρόπο καθώς θεωρείτε ότι ο καθένας θα σας μίλαγε με αυτό τον τρόπο, αφού στο μυαλό σας είστε υπόλογη για τις πράξεις σας και δεν αξίζετε τίποτα παραπάνω.

Το παρελθόν σας και οι επιλογές σας έγιναν για κάποιο λόγο και αν αυτό εσάς κάποτε σας έκανε χαρούμενη τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να αισθάνεστε άσχημα για αυτό. Για να γράψατε αυτό το μήνυμα σημαίνει ότι αντιλαμβάνεστε ότι έχετε ανάγκη από στήριξη και βοήθεια από συνανθρώπους σας αλλά, επίσης, ότι έχετε δύναμη μέσα σας για να κάνετε την αλλαγή. Ένας άνθρωπος που αγαπά σημαίνει ότι εκτιμά και σέβεται τον σύντροφο του και θέλει να τον κάνει χαρούμενο και να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του, καθώς επίσης οι αγαπημένοι σύντροφοι προάγουν ο ένας τη βελτίωση του άλλου και την πραγματοποίηση των ονείρων τους. Ο σύντροφος σας δε δείχνει να έχει καμία τέτοια πρόθεση απέναντι σας και δε σας κρύβω ότι αναρωτιέμαι γιατί παραμένει σε αυτή τη σχέση εφόσον έχει αυτή τη γνώμη για εσάς. Για να παραμένει μαζί σας κάτι παίρνει από εσάς, κάτι του προσφέρετε μέσα στη σχέση, είναι βέβαιο ότι δεν σας κάνει το χατίρι.

Είναι καλύτερο να σταματήσετε να κοιτάζετε προς τα πίσω και να σκαλίζετε τα όποια λάθη μπορεί να έχετε κάνει. Το χθες «γράφτηκε» και δεν αλλάζει. Κοιτάξτε το σήμερα και το αύριο. Για να ζητήσετε βοήθεια σημαίνει ότι σας έχει απομείνει αρκετή δύναμη ώστε να επανεκκινήσετε τον εαυτό σας, κοινώς να αρχίσετε τη ζωή σας από την αρχή. Είναι καλύτερο να είστε μόνη σας, κυρία του εαυτού σας και να χτίσετε την προσωπικότητά σας όπως επιθυμείτε και να επανακτήσετε τις δυνάμεις σας, παρά σε μία σχέση που το λιγότερο που κάνει είναι να σας κρατάει στο ίδιο σημείο εδώ και δυόμιση χρόνια.

Αν πάλι νιώθετε ότι σας δένουν πράγματα με τον σύντροφο σας και ο αποχωρισμός για εσάς είναι δύσκολος, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε το να διεκδικήσετε για εσάς μια καλύτερη μεταχείριση και περισσότερο σεβασμό, δηλαδή να επανεξετάσετε τη σχέση σας και να εκφράσετε στον σύντροφό σας την ανάγκη σας να σας αποδεχτεί γι’ αυτό που είστε και να σας αγκαλιάσει αντί να σας απορρίπτει διαρκώς για να δείτε αν μπορείτε να συνεχίσετε αυτή τη σχέση με υγιή τρόπο.

Τα σωματικά συμπτώματα που από μόνη σας πολύ σωστά αναγνωρίσατε και αξιολογήσατε ως κρίσεις πανικού είναι πολύ φυσιολογικό να συμβαίνουν όσο θα συνεχίσετε να ζείτε σε αυτό το περιβάλλον, με αυτή την ατμόσφαιρα. Αν ξεφύγετε από αυτό το πλαίσιο θα μειωθούν έως και θα εξαφανιστούν τελείως οι κρίσεις, καθώς το ερέθισμα τους θα εκλείψει.

Στη διάθεση σας για περεταίρω συμβουλές.

Ίρις Κρέμερ
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
www.lifemade.gr
T.: 2130049125

Σχετικά άρθρα