Χωρισμός: Με παράτησε αλλά τον θέλω. Πώς θα τον βγάλω απ’ το μυαλό μου;

Πριν δύο μήνες περίπου έληξε η επαφή που είχα με ένα άτομο το οποίο ήμουν πολύ ερωτευμένη. Το τέλος επήλθε όταν μου είπε, τελείως ξαφνικά, πως θέλει να διακόψουμε διότι θέλει να ξεκινήσει κάτι σοβαρό με άλλη κοπέλα. Η αλήθεια είναι πως πληγώθηκα πολύ. Τις πρώτες μέρες ήμουν βυθισμένη σε βαθιά θλίψη. Πάλεψα μέσα μου και επανήλθα.

Αυτό που με απασχολεί όμως είναι η καθημερινή τάση που έχω να ονειροπολώ και να νιώθω πως πάλι αυτό το άτομο είναι μαζί μου… Δεν μου έχει δώσει κανένα σημάδι πως θέλει να τα ξαναβρούμε και εγώ παρ’ όλα αυτά  πιστεύω πως θα είμαστε πάλι μαζί. Κάνω συνεχώς σκέψεις γι’ αυτό. Ίσως να είναι μια φάση άρνησης όμως αρχίζει και με ενοχλεί…

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ίρις Κρέμερ:

Ονομάζετε αυτό που είχατε με τον συγκεκριμένο άνθρωπο με την λέξη «επαφή» και όχι «σχέση». Αν λοιπόν κατανοώ σωστά, υπήρχε μια ερωτική κατάσταση μεταξύ σας που όμως δεν είχε μπει σε πλαίσιο και ήταν αρκετά αόριστη. Μέσα σε μια αόριστη κατάσταση χωρίς όρια και συγκεκριμένα δεδομένα τα πράγματα είναι πολύ ρευστά και μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.

Από τα λόγια σας καταλαβαίνω ότι αυτός ο άνθρωπος δεν έβλεπε τη μεταξύ σας κατάσταση ως μία σχέση, ενώ από την άλλη εσείς το βιώνατε ως μία σχέση που επενδύατε συναισθηματικά. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που πληγωθήκατε. Ο καθένας μας θα στεναχωριόταν και θα πόναγε αν ο άνθρωπος με τον οποίον είναι ερωτευμένος του έλεγε ότι ποθεί κάποιον άλλο και θέλει να ξεκινήσει μία σχέση και να δεσμευτεί μαζί του. Όμως η έλλειψη πλαισίου στη σχέση σας του έδωσε το ελεύθερο να πιστεύει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαγορευτικό από πλευράς σας και ότι δεν θα αλλάξουν πολλά αν αυτό που είχατε έπαυε να υπάρχει. Είναι σημαντικό για τις μελλοντικές σας γνωριμίες να θυμάστε ότι θα πληγωθείτε ξανά αν δεν οριοθετήσετε αυτό που έχετε με κάποιον ώστε και τα δύο μέρη να γνωρίζουν ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να έχει ο ένας τον άλλον στη ζωή του χωρίς στεναχώριες, απογοητεύσεις και συναισθηματικές πληγές. Κοινώς είναι σημαντικό να εντοπίζετε τι θέλετε από τον κάθε άνθρωπο και να το ζητάτε. Κάτι που δεν ειπώθηκε ποτέ, δεν θεωρείται αυτονόητο ότι ισχύει.

Όσο για το πώς νιώθετε στο σήμερα είναι πολύ φυσιολογικό μετά από μία «απώλεια» να υπάρχει άρνηση των γεγονότων, θυμός, απογοήτευση, θλίψη. Θα χρειαστεί κάποιο διάστημα ώστε να μπορέσετε να απεγκλωβιστείτε από αυτά τα βαριά συναισθήματα και να ξαναβρείτε τον εαυτό σας. Αν όμως έχετε επαφή με αυτόν τον άνθρωπο έστω μία στο τόσο (είτε ερωτική, είτε φιλική), τότε αυτό σημαίνει ότι βάζετε τον εαυτό σας σε ένα συνεχές βασανιστήριο, παρατείνοντας το πόνο και τη θλίψη που νιώθετε. Αυτός ο άνθρωπος ήταν πολύ ξεκάθαρος απέναντι σας και ακόμα και αν σας προσκαλέσει ερωτικά δε σημαίνει ότι τα σχέδια του έχουν αλλάξει και ότι σας βλέπει με διαφορετική ματιά απ’ ότι μέχρι τώρα. Ακόμα κι αν έχει σχέση με μία άλλη γυναίκα δεν είναι καθόλου απίθανο να ξαναχτυπήσει την πόρτα σας. Αυτό όμως δε σημαίνει απαραιτήτως ότι θέλει να είστε μαζί, αλλά ότι συνεχίζει την ίδιου τύπου επαφή που είχε μαζί σας το προηγούμενο καιρό χωρίς να υπονοεί ή να θέλει να αλλάξει κάτι.

Πλαισιώστε τον εαυτό σας με καλούς και υποστηρικτικούς φίλους, κάντε πράγματα που σας ευχαριστούν και προτιμότερο είναι να κρατήσετε εμφανείς αποστάσεις από αυτόν τον άνθρωπο, ώστε να κατανοήσει κι εκείνος ότι όπως έκανε μία επιλογή να σας βγάλει από τη ζωή του έτσι αντίστοιχα επιλέγετε να τον βγάλετε κι εσείς εφόσον κατανοείτε και η ίδια ότι δεν σας καλύπτει σε αυτά που πραγματικά αναζητάτε από εκείνον.

Ίρις Κρέμερ
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
www.lifemade.gr
T.: 2130049125

Σχετικά άρθρα