Σχέσεις: Πόσο σημαντικό είναι να θαυμάζεις το σύντροφο σου;

Εξαιτίας μίας δυσθυμίας που με βασανίζει χρόνια ξεκίνησα συνεδρίες με ψυχολόγο. Μέσα από τη συζήτηση βγήκε ότι δεν θαυμάζω τον σύντροφό μου στα επαγγελματικά του, δεν νιώθω ότι έχει κύρος (δεν είναι φυσικά απαραίτητο να βγαίνει αυτό από τη δουλεία του λέει, αλλά από τις απαντήσεις μου αυτό καταλαβαίνει, ότι δεν τον νιώθω άντρα με κύρος). Θεωρεί μάλιστα ότι τον βλέπω κατώτερο μου γενικότερα, συμπέρασμα που προφανώς βγήκε μέσα από τη κουβέντα.

Η ψυχολόγος υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να υφίσταται μία σχέση με κάποιον που δεν πιστεύουμε ότι μας αξίζει. Αν και εγώ του βρίσκω πολλά άλλα καλά. Με ρώτησε για παράδειγμα, «Αγόρασες ποτέ κάτι μαϊμού; Σου αρέσει, το χρησιμοποιήσεις, αλλά είναι μαϊμού»… Εγώ δεν το είχα έτσι στο μυαλό μου, δεν ένιωθα δηλαδή ότι είναι κατώτερος μου.

Είμαι πολύ χάλια μετά από κάθε συνεδρία, νιώθω σαν παιδάκι που το μαλώνουν γιατί δεν παίρνει τη σωστή απόφαση να χωρίσει. Τελικά, ο θαυμασμός είναι το Α και το Ω; Μήπως να αλλάξω ψυχολόγο, αν είναι να γίνομαι χάλια κάθε φορά μετά; Έτσι κάνουν οι θεραπευτές;

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Φρόσω Φωτεινάκη:

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα ταξίδι ανακάλυψης του εαυτού, μια διαδρομή κατά την οποία ο θεραπευτής μας βοηθά να φωτίσουμε το μέσα μας και να ανακαλύψουμε τον πραγματικό μας εαυτό, τα θέλω μας, τις επιθυμίες μας, τον δρόμο προς την ευδαιμονία.

Στο μήνυμά σας αναφέρετε πως απευθυνθήκατε σε ειδικό εξαιτίας της δυσθυμίας που σας ταλαιπωρεί, μιας συναισθηματικής κατάστασης κατά την οποία το άτομο βιώνει μακρόχρονο καταθλιπτικό συναίσθημα και δυσκολεύεται να εστιάσει στα θετικά ερεθίσματα τριγύρω του. Είναι ενδεχομένως φυσικό επόμενο λοιπόν, το να μην βιώνετε θαυμασμό για τον σύντροφό σας, όταν δεν βιώνετε θαυμασμό για τον ίδιο σας τον εαυτό και για τη ζωή γενικότερα. Στο μήνυμά σας αναφέρετε πως στον σύντροφό σας εντοπίζετε πολλά καλά στοιχεία, όμως η ψυχολόγος σάς είπε πως δεν τον θαυμάζετε, πως τον βλέπετε ως κατώτερο και πως δεν μπορεί έτσι να σταθεί μια σχέση.

Αρχικά, θα σας πρότεινα να συζητήσετε με την ψυχολόγο σας αν πράγματι αυτά που έχετε ακούσει είναι αυτά που έχει σκεφτεί και μοιραστεί μαζί σας. Συμβαίνει καμιά φορά, στο πλαίσιο της ψυχοθεραπευτικής σχέσης, όπως και στο πλαίσιο κάθε σχέσης, να υπάρχουν σημεία που χρειάζονται περαιτέρω συζήτηση και διαλεύκανση. Ακούγοντας το πώς νιώθετε με όσα ακούσατε, εκτιμώ πως πρόκειται για μία τέτοια περίπτωση.

Εάν τώρα η ψυχολόγος σας επιμείνει πως εκείνη ξέρει καλύτερα από εσάς, πως πρέπει να χωρίσετε παρότι δεν το επιθυμείτε και σας μαλώνει (!) επειδή δεν πράτετε σύμφωνα με τα δικά της πιστεύω, τότε θα ήταν χρήσιμο να της εξηγήσετε πως δεν εισπράττετε σεβασμό προς το συναίσθημά σας και πως όσα σας λέει δεν «κουμπώνουν» με όσα νιώθετε στην ψυχή σας. Διότι το βέβαιο είναι, πως όταν φέρνουμε μια σωστή διαπίστωση μπροστά στον θεραπευόμενο μας, αυτή κουμπώνει μέσα του και νιώθουμε από κοινού την μαγεία της θεραπευτικής αποκάλυψης.

Ο θεραπευτής δεν γνωρίζει καλύτερα από τον θεραπευόμενο τι νιώθει, οφείλει να σέβεται το συναίσθημά του, να προσφέρει απλόχερα την ουδέτερη ματιά του σε όσα ακούει δίχως να κατευθύνει, παραμένοντας κοντά στον θεραπευόμενο στο μοναδικό μονοπάτι της ανακάλυψης του εαυτού. Χωρίς βιασύνη, χωρίς πίεση, χωρίς μάλωμα μα με την άνευ όρων αποδοχή που πρεσβεύει το ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο.

Φρόσω Φωτεινάκη
MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Τ: 211 1845239 Κ: 6981015684
http://efrosynifotinaki.gr
facebook.com/Φρόσω Φωτεινάκη Συμβουλευτική Ψυχολόγος MBACP

Σχετικά άρθρα