Δεν πιστεύω στο για πάντα. Μήπως δεν ξέρω να αγαπώ;

Ήθελα να σας ρωτήσω αν είναι φυσιολογικό στην ηλικία μου να μην μπορώ να σκεφτώ τη σχέση μου με κάποιον να κρατάει για πάντα.

Είμαι σε μια σχέση με ένα άτομο που αγαπάω και εκτιμάω βαθύτατα. Εκείνος είναι σε θέση να δει ένα μέλλον μέσα από αυτή την σχέση, αλλά εγώ όχι. Θεωρώ πως είμαι πολύ μικρή για να σκέφτομαι το μέλλον με κάποιον από τώρα αλλά αυτό μου δημιούργησε πρόβλημα στη σχέση μου. Από την μία αγχώνομαι με τη σκέψη ότι ίσως να μην τον αγαπάω αρκετά για να μπορώ να σκεφτώ ένα μέλλον μαζί του. Η σκέψη αυτή με θλίβει γιατί δεν θέλω να τον πληγώνω αλλά και να πληγώνομαι με την σκέψη ότι ενδέχεται να μην τον αγαπάω.

Ξέρω πως όλοι λένε πως αν αγαπάς κάποιον το ξέρεις στα σίγουρα, δεν αμφιβάλλεις και ονειρεύεσαι ένα μέλλον μαζί του, αλλά σκεφτόμουν ότι αυτό μπορεί να είναι το στερεότυπο για τις σχέσεις και πως δεν είναι ανάγκη να κάνεις μια σχέση με την προοπτική πως για πάντα θα είστε μαζί και θα παντρευτείτε. Φοβάμαι πως είναι επιφανειακό ίσως αυτό που λέω …

Αλλά από την άλλη, θεωρώ πως είναι φυσιολογικό να αγαπάς κάποιον και να μην είναι αναγκαστικό πως θα είστε μαζί για πάντα. Όμως αν με ρωτούσαν για το μέλλον μου πως το σκέφτομαι, ναι σκέφτομαι πως θα είναι με κάποιον έναν άγνωστο Χ που ακόμα δεν μπορώ να προσδιορίσω με σιγουριά. Δεν ξέρω λοιπόν τι να κάνω με την τωρινή μου σχέση, να μείνω μαζί του, αφού περνάω καλά και με γεμίζει και τον νοιάζομαι τόσο πολύ, και όπου βγάλει ή είναι εγωιστικό εκ μέρους μου να κάνω με κάποιον μια σχέση με την οποία δεν μπορώ να σκεφτώ ένα μέλλον ;

 

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος, Μίρκα Πλέσσα:

 

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν μπορεί να απαντήσει για εμάς σε τέτοια ερωτήματα καθώς κανείς δεν ξέρει καλύτερα από εμάς τους ίδιους τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Επίσης, το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων το πώς θα εξελιχθούν οι επιλογές μας, η αβεβαιότητα δηλαδή που τις συνοδεύει, είναι και ο λόγος που οι αποφάσεις αυτές μας γεμίζουν άγχος και αμφιβολίες.

Στο ερώτημά σας η απάντηση δεν μπορεί να είναι ναι ή όχι, κάνετε αυτό ή το αντίθετο. Θα σας πω όμως ότι είναι «ok» και ειδικά όσο πιο νέοι είμαστε να μην ξέρουμε για την εξέλιξη μιας σχέσης, παρότι έχουμε δυνατά και ουσιαστικά συναισθήματα για αυτήν, καθώς πράγματι μεγαλώνοντας γνωρίζουμε όλο και καλύτερα τον εαυτό μας, το πώς θέλουμε να ζούμε τη ζωή μας και τι μας αρέσει.

Όλες οι σχέσεις άλλωστε σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα κι αν είμαστε με τον ίδιο άνθρωπο, βρίσκονται σε ένα συνεχές γίγνεσθαι και κατά καιρούς χρειάζεται να τις επαναπροσδιορίζουμε και να τις επανεπιλέγουμε ή όχι. Κάποια από τα πράγματα που μπορείτε να έχετε σας πυξίδα για να βρίσκεστε σε μία σχέση, είναι το αν νιώθετε καλά μέσα σε αυτήν συναισθηματικά και αν ο άνθρωπος που είστε μαζί του, σέβεται και μπορεί να ακολουθήσει τον τρόπο που θέλετε να ζείτε και εσείς τον δικό του.

Μίρκα Πλέσσα

Ψυχολόγος Msc και Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

www.mirkaplessa.com

Δαιδάλου 16, Ηλιούπολη, Αθήνα

6977745989

Σχετικά άρθρα