Υπουργείο Πολιτισμού: «Κινδυνολογία» τα περί εκποίησης μνημείων

«Οι ιστορικοί τόποι, τα μουσεία και η άυλη κληρονομιά» δεν εκποιούνται, αλλά προστατεύονται. τονίζει σε ανακοίνωσή της η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, απαντώντας στις καταγγελίες για εκποίηση 10.119 ακινήτων και μνημείων του υπουργείου μέσω παραχώρησής τους στο ΤΑΙΠΕΔ. Όπως τονίζει, πρόκειται για κινδυνολογία.

Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο Α’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, η Μυρσίνη Ζορμπά εξέφρασε την εξής απορία: «Πώς συμβαίνει κι ενώ ο νόμος του 2016 (παρ. 4 του άρθρου 196) διασφαλίζει ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε, να κυκλοφορεί σήμερα ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του με μια κινδυνολογική προσέγγιση;»

Τόνισε ότι «η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του ΥΠΠΟ» και συμπλήρωσε:

«Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, ακόμα η άυλη κληρονομιά, δεν παραχωρούνται, δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής, προστατεύονται. Η πολιτιστική κληρονομιά έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά εκ μέρους του κράτους και δεν χωρά καμία συζήτηση».

Από τη δική του πλευρά, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής, επισήμανε ότι «καμία μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει γίνει προς την ΕΤΑΔ».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Έψιλον» χθες, ανέφερε πως «οι μόνες μεταβιβάσεις που έχουν γίνει, είναι εκείνες στις οποίες προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση προς το ΤΑΙΠΕΔ, όπως τα ακίνητα της Πλάκας, αλλά και το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού».

«Χαίρομαι λοιπόν που η αντιπολίτευση συνυπογράφει σήμερα τη χθεσινή μας ανακοίνωση ότι η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας δεν εκχωρείται και δεν αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής. Τόσο η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, όσο και ο νόμος, είναι σαφείς και δεν επιδέχονται άλλης ερμηνείας. Από τις μεταβιβάσεις προς την ΕΤΑΔ εξαιρούνται τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, και τα ακίνητα με μεγάλη περιβαλλοντική αξία».

Και κατέληξε:

«Για αυτήν την κυβέρνηση, η πολιτιστική κληρονομιά είναι και θα παραμείνει αποκλειστικής διαχείρισης του υπουργείου Πολιτισμού. Όσον αφορά στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, αυτές οφείλονται στην κατάρρευση του πολιτικού της αφηγήματος μετά την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια».

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα