Πρόβλημα δέσμευσης: Πώς θα αναγνωρίσετε έναν άνδρα με φοβία στις σχέσεις;

Βρίσκομαι σε μια κατάσταση που δεν ξέρω τι να κάνω. Ήμουν με ένα παιδί 30 ετών τον τελευταίο ένα μηνά και έχουμε χωρίσει εδώ και μια εβδομάδα περίπου. Η απόφαση ήταν δική του. Το θέμα είναι πως ενώ στην αρχή ήταν όλα τελεία. Με γνώρισε και στους γονείς του. Μετά ξεκίνησε να έχει μια απόμακρη συμπεριφορά. Πίστευα ότι απλά ήταν κουρασμένος επειδή δουλεύει όλη μέρα (έχει δική του επιχείρηση μαζί με τον πατερά του και έχουν ανοιχτεί αρκετά σε θέμα χρημάτων). Τον ρωτούσα συνεχεία αν έχει συμβεί κάτι απλά μου έλεγε πως του έτυχαν όλα μαζί και ότι ήταν πολύ πιεσμένος και δεν είχε χρόνο και μου ζητούσε να μην τον χωρίσω. Είχαμε φτάσει σε σημείο που δεν με έπαιρνε καν τηλέφωνο. Μιλάμε για αδιαφορία,  όμως όταν και αν βρισκόμασταν ήταν όλα καλά.

Είχα απλά βεβαιωθεί ότι δεν υπήρχε κάποιο άλλο πρόσωπο γιατί τον τσέκαρα πολλές φορές μάλιστα πήγα ένα βράδυ σπίτι του απροειδοποίητα. Η στάση του αύτη όμως συνεχιζόταν παρόλο που κάθε φόρα μου ζητούσε συγγνώμη και εγώ αναγκαζόμουν να τον πιέζω περισσότερο στο να καταλάβει τι θέλει.

Κάναμε μια συζήτηση. Από τη μια μου ζήτησε χρόνο και από την άλλη μου είπε να κάνουμε άλλη μια προσπάθεια, γιατί είπε ότι έχω όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της γυναικάς που θέλει να έχει δίπλα του. Συνέχιζε όμως να με αποφεύγει και μετά από 2-3 μέρες τελειώσαμε. Μου είπε μάλιστα ότι δεν έχει λόγο και ότι του αρέσω, άλλα δεν του βγαίνει η σχέση. Τον έβλεπα όμως στενοχωρημένο που μου τα έλεγε αυτά.

Ξέχασα να σας πω ότι καμία του σχέση δεν ήταν πάνω από 4-5 μήνες,  γιατί πάντα βαριόταν και δεν μπορούσε τις γκρίνιες. Εγώ θέλω να τα βρούμε. Αρχικά πιστεύω ότι κάτι άλλο γίνεται. Δεν γίνεται να μου ζητεί συγγνώμη και να μου λέει ότι δεν θέλει να είναι έτσι μαζί μου και ότι θα διορθωθεί και μετά από 2 μέρες να με παρατάει. Ήμουν πιεστική και εγώ. Λέτε να φταίει αυτό; Δεν ξέρω τι να κάνω. Να αφήσω λίγο τον χρόνο να περάσει; Έχω και 2 ρούχα του και λέω να το χρησιμοποιήσω σαν αφορμή να περάσω από το μαγαζί του να του τα αφήσω. Άλλα τι πρέπει να πω όταν τον δω και γενικά τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνω;

H απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας:

Αγαπητή αναγνώστρια,

προφανώς ο πρώην σύντροφός σας έχει θέματα δέσμευσης και επικοινωνίας. Είναι 30 χρονών και οι σχέσεις του μας λέτε ότι διαρκούν όχι πάνω από 4-5 μήνες γιατί «βαριόταν και δεν μπορούσε τις γκρίνιες». Φαίνεται ότι αποφεύγει τις σχέσεις ιδίως στο σημείο που αρχίζει να δένεται με τις κοπέλες. Χωρίς προσωπική του προσπάθεια να αντιμετωπίσει αυτό το σοβαρό θέμα δεν μπορεί εννοείται καμία σχέση του να προχωρήσει.

Εσείς από την άλλη φαίνεται να παραβλέπετε την συμπεριφορά του και να επιμένετε να τα ξαναβρείτε. Ίσως χρειάζεται να διερευνήσετε τους βαθύτερους λόγους που σας κάνουν να θέλετε μια τέτοια σχέση.

 

Γεωργία Πουλημενέα

Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχολόγος υγείας

mentalcare.gr

Σχετικά άρθρα