Τον αγαπώ αλλά μου βγάζει τον χειρότερό μου εαυτό. Τι φταίει;  

Είμαι χωρισμένη και έχω ένα παιδάκι. Έχω σχέση 1,5 χρόνο και πήραμε την απόφαση από κοινού πριν από ένα 5μηνο, διότι δεν είχα άλλη λύση, να έρθουμε Γερμανία και όταν τα κατάφερνα (όχι περισσότερο από 1 χρόνο) θα έφερνα και το παιδί μου εδώ. Όμως ο άνθρωπος με τον οποίο είμαι μαζί μου έβγαλε έναν άλλο εαυτό που δεν ήξερα. Έγινα κακιά μαζί του. Ζήλια, γκρίνια, καυγάδες, σε βαθμό που να αρπαζόμαστε στα χέρια. Ο άνθρωπος αυτός στην ουσία δεν μου έκανε κανένα κακό. Μου θυμίζει όμως σε πολλά τον μπαμπά μου, ο οποίος πέθανε από ναρκωτικά όταν ήμουν 14. Τον βρήκα η ίδια μέσα στο μπάνιο πεθαμένο.

Αυτόν τον άνθρωπο τον αγαπώ πολύ, αλλά γυρνάω στην Ελλάδα γιατί του κάνω κακό. Τον αγαπάω τόσο πολύ και βλέπω ότι με αγαπάει. Γίνονται πολύ ακραία πράγματα όταν μαλώνουμε και όλα ξεκινούν από εμένα. Το ξέρω ότι είναι λάθος και ότι αυτά που λέω εναντίον του δεν ισχύουν, αλλά εκείνη τη στιγμή δεν σκέφτομαι τίποτα.

Τα φταίει; Η παιδική μου ηλικία; Το ότι μου λείπει αφάνταστα το παιδί μου; Γιατί μου βγήκε αυτό στον συγκεκριμένο άνθρωπο; Δώστε μου μία λύση παρακαλώ.

Στο ερώτημα απαντά η κλινική ψυχολόγος Νάσια Σκαμπαρδώνη:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Αντιλαμβάνομαι πως βρίσκεστε σε μία σύγχυση γιατί δεν μπορείτε να εξηγήσετε τι ακριβώς σας συμβαίνει και γιατί σας συμβαίνει, και αυτό όλο σας προκαλεί αναστάτωση. Μας εξηγήσατε πως είστε με αυτόν τον άνθρωπο 1,5 χρόνο σε σχέση και αναρωτιέμαι σας έβγαλε αυτόν τον άλλο εαυτό από μέσα σας ξαφνικά ή εξ’ αρχής νιώθατε έτσι μαζί του; Αν αυτές οι εντάσεις ξέσπασαν ξαφνικά τότε προσπαθήστε να θυμηθείτε αν συνέβη κάτι τον τελευταίο καιρό που σας το πυροδότησε αυτό.

Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να μην υπήρξε κάτι συγκεκριμένο αλλά να χτίζεται σιγά σιγά ο θυμός μέσα σας από συμβάντα που μπορεί να σας δυσαρεστούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα και κατέληξαν να αναδυθούν στην επιφάνεια με το που συγκατοικήσατε και μετακομίσατε στη Γερμανία. Αυτό το γεγονός ήταν μια μεγάλη αλλαγή και για τους δύο και οι αλλαγές πάντα συνοδεύονται από περισσότερες ή διαφορετικές ευθύνες άρα και από άγχος.

Επιπλέον επιβαρυντικό σε αυτό ήταν ότι ήσασταν αναγκασμένη να είστε μακρυά απ’ το παιδί σας, που την κάνει αμέσως περισσότερο ψυχοπιεστική περίοδο για σας. Είναι σημαντικό λοιπόν, να δείτε κατά πόσο αυτά έπαιξαν το ρόλο τους στην αλλαγή της συμπεριφοράς σας.

Μας περιγράφετε επίσης, ανεξέλεγκτες καταστάσεις βίας και αυτό δείχνει πως κι οι δύο δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τις διαφορές πλέον μεταξύ σας, συνεπώς μην ενοχοποιείτε αποκλειστικά τον εαυτό σας διότι κι οι δύο φέρετε μερίδιο ευθύνης σε αυτό.

Το άλλο κομμάτι που αφορά την παιδική σας ηλικία, αντιλαμβάνομαι πως είναι πολύ σημαντικό και βιώσατε κάποια σκληρά και δυσάρεστα γεγονότα που αν δεν τα έχετε δουλέψει με κάποιον ειδικό έχουν και αυτά αφήσει τα δικά τους κατάλοιπα.

Ανακεφαλαιώνοντας, το να απομακρυνθείτε απ’ το πεδίο συγκρούσεων και από μία σχέση που δυσφορείτε αποτελεί την πλέον λυτρωτική άρα και πιο αποτελεσματική κίνηση αυτή τη στιγμή, από την άλλη σας συμβουλεύω πριν μπείτε σε μία σχέση να δείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να ασχοληθείτε ουσιαστικά με θέματα δικά σας, να τα διαχειριστείτε και να τα αποδεχτείτε ώστε να μπορέσετε να συμπορευτείτε με έναν άνθρωπο στο μέλλον σε μία υγιή σχέση.

Νάσια Σκαμπαρδώνη
Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια
Διαταραχές άγχους
[email protected]
694 – 4606204
Στρατηγού Μακρυγιάννη 36 και 25ης Μαρτίου, Γέρακας, Αθήνα, 153 44

Σχετικά άρθρα