Ο σύντροφός μου μπαίνει εμπόδιο στα όνειρά μου. Γιατί δεν με καταλαβαίνει;

Πρόσφατα τελείωσα τις σπουδές μου και ενδιαφέρομαι να κάνω μεταπτυχιακό. Δυστυχώς, η οικονομική κατάσταση της οικογένειας μου δεν είναι καλή, οπότε πρέπει εξ ολοκλήρου να στηριχτώ στον εαυτό μου και να δουλέψω παράλληλα. Επειδή κατάγομαι από επαρχία αυτό συνεπάγεται τη μετακόμιση μου σε μια πόλη.

Έχω πολλά χρόνια σοβαρή σχέση. Τα πηγαίνουμε αρκετά καλά και αποφασίσαμε από κοινού να συγκατοικήσουμε στην πόλη όπου βρήκε ο φίλος μου δουλειά. Δυστυχώς, όμως, η πόλη αυτή δεν έχει τις ευκαιρίες που έχει για μένα η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη, τόσο για μεταπτυχιακό όσο και για δουλειά με αποτέλεσμα να μην μπορώ να βρω εργασία και να έχει αναλάβει τα περισσότερα έξοδα ο φίλος μου. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στη σχέση μας και άγχος σε εμένα που δε ξέρω αν το μέλλον μου μπορεί να συμβαδίσει με το μέλλον του.

Επιπλέον, λόγω κάποιων οικογενειακών προβλημάτων αναγκάστηκα να επιστρέψω για ένα διάστημα στο χωριό μου. Εκεί ήρθε σε επικοινωνία μαζί μου μια πρώην σχέση μου. Με αυτόν τον άνθρωπο είχαμε τελειώσει τη σχέση μας με πολύ καλό τρόπο. Υπήρχαν πρακτικοί λόγοι, δηλαδή η απόσταση. Από τότε που είμαι με τον φίλο μου δεν είχα επικοινωνία ποτέ ξανά μαζί του. Μιλήσαμε και ήμουν ξεκάθαρη ότι είμαι σε σχέση, όμως κάτι καβγάδες και η όλη πίεση, που νιώθω τόσο καιρό, με έκανε να συνεχίζω να του μιλάω για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Κατάλαβα ότι υπάρχει κάτι παραπάνω από πλευράς του. Το κακό είναι πως και εγώ ένιωσα κάτι. Τώρα με την επιστροφή μου στην πόλη, που μένει ο φίλος μου, του είπα πως θέλω να σταματήσουμε να μιλάμε. Δεν έχω σκεφτεί στιγμή να χωρίσω από τη σχέση μου. Έχουμε περάσει πολλά όμορφα πράγματα μαζί, και άσχημα, και ξέρω τα συναισθήματα μου γι’ αυτόν. Το γεγονός όμως ότι έχω κάποια σχέδια για τον εαυτό μου που δε καταλαβαίνει και με πιέζει να αρκεστώ σε μια δουλειά μόνο και μόνο για να μένουμε μαζί, αλλά και ότι ένιωσα κάτι όταν μίλησα με τον πρώην μου με τρόμαξε παρόλο που ξέρω ότι δεν είναι σωστό.

Φυσικά, δε σκέφτηκα μια νέα σχέση με τον πρώην μου γιατί σε ρεαλιστικό επίπεδο δε γίνεται και τίποτα ποτέ δε την ευνοούσε. Έχω μπερδευτεί πολύ το τελευταίο διάστημα κυρίως με το ότι πρέπει να βάλω τον εαυτό μου σε μια σειρά και δε μπορώ γιατί επηρεάζομαι από τη κατάσταση που ήδη επικρατεί. Έχω στεναχωρηθεί και γι’ αυτό που έκανα και γι’ αυτά που ένιωσα πολλές τύψεις. Δε ξέρω τι πρέπει να σκεφτώ πρώτα για να μπορέσω να φέρω σε σειρά τις σκέψεις μου και συνάμα τη ζωή μου.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Στο ερώτημα απαντά η κλινική ψυχολόγος Νάσια Σκαμπαρδώνη:

Αγαπητή αναγνώστρια,

είστε μια γυναίκα δραστήρια και δυναμική απ’ όσο μας περιγράφετε, που θέτει στόχους και τους πετυχαίνει παρ’ όλες τις δυσκολίες και θέτει και καινούριους και έχει θέληση να τους πραγματοποιήσει και να προσπαθήσει γι’ αυτούς. Από την άλλη, έχετε και μία σταθερή σχέση και αντιλαμβάνομαι πως και το κομμάτι σχέσης είναι σημαντικό για εσάς και θέλετε να το διατηρήσετε και να το εξελίξετε. Όμως τη δεδομένη στιγμή μας παρουσιάζετε πως αποτελεί εμπόδιο για την προσωπική σας εξέλιξη.

Αυτό που έχω να σας πω συμβουλευτικά είναι πως οι άνθρωποι πρέπει να είναι λειτουργικοί ως μονάδες πρώτα και ευτυχισμένοι ώστε να μπορούν να δώσουν και στη σχέση μ’ έναν άνθρωπο και να καταφέρουν να συμπορευτούν.

Εσείς έχετε αφήσει κατά μέρους τους στόχους σας για να στηρίξετε το κομμάτι σχέση, αφήνοντας πίσω τα θέλω σας, καταπιέζοντας τα με αποτέλεσμα να μην αισθάνεστε δημιουργική όσο θα θέλατε κι όσο έχετε συνηθίσει να είστε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται και πρακτικά προβλήματα, να επηρεάζεται αρνητικά η διάθεσή σας και αυτό ως επακόλουθο φέρνει εντάσεις και στη σχέση.

Μέσα σε αυτή τη φόρτιση που νιώθατε έτυχε να επικοινωνήσετε και με μία πρώην σχέση σας γιατί ακριβώς ήσασταν ευάλωτη και αυτό φαίνεται ότι σας φόβισε ακόμη περισσότερο, σας γέμισε ενοχικά συναισθήματα, σας έκανε να αμφισβητήσετε για λίγο την αξιοπιστία σας στη σχέση και αυτό σας αναστάτωσε περαιτέρω.

Τη δεδομένη στιγμή βρίσκεστε σε ένα κομβικό σημείο στη ζωή σας και θα πρέπει να επιλέξετε εκ πρώτης τι είναι αυτό που θα σας έκανε ευτυχισμένη αυτή τη στιγμή. Θέστε ξανά με ηρεμία το στόχο σας, προσπαθήστε να είναι όσο πιο ρεαλιστικός γίνεται, και αν αυτό σημαίνει ότι θα είστε μακριά από τη σχέση σας συζητήστε το μαζί του και βρείτε λύσεις για το πώς μπορεί  να γίνει αυτό εφικτό. Μιλήστε ανοιχτά για το πώς νιώθετε και τι έχετε ανάγκη και ζητήστε κατανόηση και στήριξη. Μια υγιής σχέση με γερά θεμέλια πλαισιώνεται από κατανόηση, επικοινωνία και βρίσκει πάντα λύσεις αρκεί να υπάρχει θέληση.

Νάσια Σκαμπαρδώνη
Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια
Διαταραχές άγχους
[email protected]
694 – 4606204
Στρατηγού Μακρυγιάννη 36 και 25ης Μαρτίου, Γέρακας, Αθήνα, 153 44

Σχετικά άρθρα