narcissist

4 σημάδια ότι βγαίνεις με έναν νάρκισσο

Όταν τον συναντήσεις μπορεί να νιώσεις ότι αυτή είναι η τυχερή σου μέρα… Ότι όλα όσα σου χρώσταγε η ζωή στα δίνει με τη μία. Γοητευτικός, έξυπνος, σαγηνευτικός και πάνω απ’ όλα τρελά ερωτευμένος μαζί σου. Ο ναρκισσιστής έχει την ικανότητα να γοητεύσει την κάθε γυναίκα. Στα πρώτα βήματα μίας σχέσης όλα κυλούν σαν αισθηματική ταινία, τα προβλήματα ξεκινούν όταν πλέον πιστέψει ότι έχει πετύχει αυτό που θέλει. Αν και εσύ βρίσκεσαι σε μία σχέση και αρχίζεις να υποψιάζεσαι ότι ο φαινομενικά καταπληκτικός σύντροφός σου, τελικά δεν είναι και τόσο καταπληκτικός, καλό θα είναι να αρχίσεις να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου και να προσπαθήσεις να σχηματίσεις μία αντικειμενική εικόνα γι’ αυτόν. Μπορείς επίσης να ζητήσεις την άποψη ενός φίλου που ξέρεις ότι σε αγαπά και θέλει το καλό σου.

Για να σε βοηθήσουμε σου δίνουμε παρακάτω 4 βασικά σημάδια που θα πρέπει να σε βάλουν σε σκέψεις:

Προειδοποιητικό σημάδι # 1: Νιώθεις ότι τα δώρα που παίρνεις είναι αντάλλαγμα για την αγάπη σου;

Αν παρατηρείς ότι ο άνθρωπος με τον οποίο είσαι μαζί βάζει συνεχώς τις ανάγκες του πάνω από τις δικές σου, τότε πολύ πιθανόν να έχεις πέσει θύμα ενός νάρκισσου. Αν όταν μιλάει εστιάζει περισσότερο σε εσάς τους δύο ως «ζευγάρι» και όχι σε εσένα ως άτομο, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ναρκισσιστικών τάσεων. Οι ναρκισσιστές τείνουν να βλέπουν τους ανθρώπους ως «αντικείμενα» και συχνά αφήνουν τους συντρόφους τους να αισθάνονται περισσότερο σαν «αξεσουάρ», παρά ως άτομα με ανάγκες και συναισθήματα. Η ερώτηση που θα πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου είναι αν ο σύντροφός σού προσφέρει δώρα για να σε κάνει να αισθανθείς όμορφα ή για να «αγοράσει» την αγάπη σου; Αυτή είναι μία εύκολη ερώτηση που θα πρέπει να απαντήσεις, αν και οι περισσότεροι αποφεύγουμε να κρίνουμε τη γενναιοδωρία του συντρόφου μας.

Προειδοποιητικό σημάδι # 2: Αισθάνεσαι ένοχη για αυτό που είσαι;

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τον εαυτό μας με διάφορους τρόπους. Δεχόμαστε, ωστόσο, ότι δεν είμαστε τέλειοι και δεν περιμένουμε και οι άλλοι να είναι τέλειοι. Οι ναρκισσιστές, ωστόσο, πιστεύουν ότι ξέρουν χωρίς πέρα από κάθε αμφισβήτηση ποιο είναι το καλύτερο για τον εαυτό τους και τους άλλους. Έτσι, αν βρεθείς σε μία σχέση που ο σύντροφός σου προσπαθεί να σε πείσει ότι ξέρει καλύτερα από εσένα τι θα σε έκανε ευτυχισμένη ή θα σε βοηθούσε να γίνεις «καλύτερη», μπορείς να θεωρήσεις αυτή τη συμπεριφορά ως προειδοποιητικό σημάδι. Ο σκοπός πίσω από αυτές τις παραινέσεις είναι να αντλήσει ο ίδιος κάποιο όφελος από την αλλαγή σου και όχι η δική σου εξέλιξη.

Προειδοποιητικό σήμα # 3: Νιώθεις σαν αξεσουάρ και όχι σαν ισότιμος σύντροφος;

Ένα ακόμα προειδοποιητικό σημάδι είναι όταν ο σύντροφός σου ανησυχεί περισσότερο για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι για εσάς σαν ζευγάρι, και όχι τι σκέφτεσαι εσύ ως άτομο. Οι ναρκισσιστές δεν χρειάζονται ακριβώς συντρόφους, αλλά περισσότερο «αξεσουάρ» που θα συμπληρώνουν αρμονικά την «αψεγάδιαστη» εικόνα τους.

Προειδοποιητικό σημάδι # 4: Οι μικρές διαφωνίες καταλήγουν σε μεγάλες μάχες με «θύματα»;

Οι ναρκισσιστές πιστεύουν ακράδαντα ότι ξέρουν τι είναι καλύτερο για τον εαυτό τους αλλά και τους συντρόφους τους. Οι διαφωνίες αλλά και τα λογικά επιχειρήματα δεν έχουν θέση σε μία σχέση. Όσο και αν ζητήσεις από έναν ναρκισσιστή να δει τα πράγματα από τη δική σου θέση, αυτός δεν μπορεί να επιτύχει αυτόν τον στόχο γιατί δεν φτάνει σε αυτό το επίπεδο συναισθηματικής ωριμότητας. Μπορεί στην αρχή της σχέσης να είχε τη διάθεση να δείξουν μία διαλλακτικότητα, αλλά αυτό δεν κρατάει για πολύ.

Με πληροφορίες από το PsychologyToday.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X