psemata-maska

Η 36χρονη Μαριάννα ρωτά

Πόσο καιρό μπορείς να κρυφτείς πίσω από ένα ψέμα;

Θα ήθελα να με συμβουλέψετε για κάτι που με βασανίζει εδώ και καιρό. Είμαι σε απόγνωση. Είχα πει ψέματα για την ηλικία μου στον άντρα μου, όταν γνωριστήκαμε χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Είπα ότι είμαι 30, ενώ εκείνος είναι 50 ετών. Δεν ήξερα που θα καταλήξει και αυτό το ψέμα συνεχίστηκε.

Μετά από έναν χρόνο μαζί αποφασίσαμε να προχωρήσουμε τη σχέση μας και να κάνουμε παιδί. Αποφάσισα να μείνω έγκυος και μετά να του έλεγα την αλήθεια. Φοβόμουν πώς αν του το έλεγα πριν θα με χώριζε.

Μετά από αρκετές άκαρπες προσπάθειες κατέληξα σε ειδικό, ο οποίος μας είπε ότι υπάρχει πρόβλημα και ότι το παιδί θα γίνει μόνο με εξωσωματική. Όπως καταλαβαίνεται πλέον πρέπει να μάθει την αλήθεια για να προχωρήσουμε, αφού δεν γίνεται να το κρύψω άλλο. Πώς θα του το πω; Φοβάμαι ότι θα με χωρίσει. Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Μαρία Σκαρλάτου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Λέτε ότι είπατε ψέματα για την ηλικία σας στην αρχή της γνωριμίας σας. Για ποιό λόγο θεωρήσατε ότι ήταν καλό να το κάνετε;  Και ας δεχτούμε ότι στην αρχή έγινε το λάθος, μετά που είχατε προχωρήσει τη σχέση γιατί δεν του εξηγήσατε; Θα πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη της πράξης σας, πριν να είναι πολύ αργά.

Μαρία Σκαρλάτου
Ψυχολόγος
6945916860
http://mariaskarlatou.blogspot.gr

 

Γιατί λέμε ψέματα στους συντρόφους μας;

Η ειλικρίνεια είναι ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά μιας επιτυχήμενης σχέσης. Η ειλικρίνεια, και από τις δύο πλευρές, βοηθά στη δημιουργία εμπιστοσύνης στο ζευγάρι και στη βελτίωση της σχέσης. Τα ψέματα μπορεί να προκαλέσουν αρνητικά συναισθήματα και κακή επικοινωνία. Το πιο σημαντικό ερώτημα δεν είναι «αν λέμε ψέματα στον σύντροφό μας» αλλά «γιατί λέμε ψέματα»;  Υπάρχουν πέντε βασικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι λέμε ψέματα στις σχέσεις μας.

1.Πολλοί  πιστεύουν πως με αυτόν τον τροπο θα αποφύγουν προβλήματα

Αν κρίνετε το σύντροφό σας συνεχώς για τις πράξεις του, τότε εκείνος για να αποφύγει διενέξεις και προβλήματα μπορεί να πει ψέματα. Μπορεί να φοβάται ότι θα του προκαλέσετε προβλήματα, αν σας πει την αλήθεια. Θα πρέπει να είστε υποστηρικτική με τον συντρόφο σας. Αυτός ο τύπος «ψεύτη» είναι εν μέρει δικό σας λάθος και όχι του συντρόφου σας. Θα πρέπει να κάνετε μια προσπάθεια για να σας εμπιστευτεί ξανά και με το χρόνο θα σταματήσει να λέει ψέματα.

2. Δε θέλουν να σας πληγώσουν

Μερικές φορές οι άνθρωποι δεν λένε την αλήθεια, επειδή φοβούνται ότι θα πληγώσουν κάποιον. Με αυτό τον τρόπο ο σύντροφός σας ίσως προσπαθεί να σας προστατέψει. Σας λέει ψέματα για το καλό σας, για να μην σας πληγώσει επειδή σας αγαπάει πολύ. Αυτή είναι η δικαιολογία του. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να δείξετε στο σύντροφό σας ότι είστε αρκετά δυνατή για να αντιμετωπίσετε ό, τι έχει να σας πει. Όταν μιλάτε μαζί προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα συναισθήματά σας, προσπαθήστε να μη φαίνεστε πολύ αδύναμες για να τον βοηθήσετε να εκφραστεί.

3. Σας λέει ψέματα για να γίνει αποδεκτός

Ο σύντροφος σας μπορεί να αισθάνεται ότι αν σας πει την αλήθεια, δεν θα σας αρέσει ή δεν θα τον δεχτείτε γι’ αυτό που είναι. Τέτοιοι άνθρωποι μπορεί να μεγαλοποιούν την επιτυχία τους ή να κρύβουν πράγματα, όπως τις αποτυχίες από το παρελθόν τους. Εάν ο σύντροφός σας δεν είναι έτοιμος να μοιραστεί το παρελθόν του μαζί σας, τότε θα πρέπει να του δώσετε χρόνο με τον καιρό θα ανοιχτεί και θα μπορεί να μοιραστεί πράγματα μαζί σας.

4. Ντρέπεται για τα συναισθήματά του

Πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να μιλάνε για τα συναισθήματά τους. Για αυτούς είναι πιο εύκολο να πουν ψέματα αντί να εκφράσουν τα αληθινά τους συναισθήματά. Θεωρούν ότι αν μοιραστούν τα συναισθήματά τους, θα πληγωθούν. Θα πρέπει να περιμένετε και να αφήσετε τη σχέση σας μαζί τους να δυναμώσει.

5. Είναι παθολογικός ψεύτης

Λένε ψέματα γιατί είναι η συνήθεια τους. Μερικές φορές, τα ψέματα μπορεί να είναι μικρά και ασήμαντα άλλες φορές όμως διηγούνται υπερβολικές ιστορίες, λένε ψέματα για πολύ σοβαρά ζητήματα. Η σχέση με έναν παθολογικό ψεύτη είναι δύσκολη. Θα πρέπει να αυξήσετε την αυτοεκτίμησή τους και να τους κάνετε να αισθάνονται ασφαλείς. Τα άτομα αυτά χρειάζονται συνεχή επιβεβαίωση της αγάπης σας.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X