Ξαφνικά με εγκατέλειψε. Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνο το παγωμένο βλέμμα!

Ο σύζυγός μου με εγκατέλειψε όταν επέστρεψα από ένα επαγγελματικό ταξίδι 23 ημερών για την προώθηση του πρώτου μου βιβλίου. Ήταν ένα πολύ κουραστικό ταξίδι και ανυπομονούσα να γυρίσω κοντά του.

Είχε έρθει να με πάρει από το αεροδρόμιο και εγώ έπεσα στην αγκαλιά του γεμάτη ανακούφιση που είχα γυρίσει. Θυμάμαι ακόμη την αίσθηση από το απαλό δέρμα του μπουφάν του όταν τον είχα αγκαλιάσει τόσο σφιχτά γιατί μου είχε λείψει τόσο πολύ.

Με άφησε στο σπίτι και έφυγε για τη δουλειά του. Όταν θα επέστρεφε το απόγευμα, ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα μέχρι εκείνη τη στιγμή, θα γκρεμιζόταν μία για πάντα. Είχε μία παράξενη έκφραση στο πρόσωπό του. «Τελειώσαμε»! Αυτό μου είπε και εγώ σάστισα. Το επανέλαβε. «Τελειώσαμε σε αφήνω για μία άλλη γυναίκα»!

Τον κοίταξα επίμονα και έπαθα σοκ όταν συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να αναγνωρίσω αυτό το πρόσωπο. Ήταν να σαν να είχαν αλλάξει όλα του τα χαρακτηριστικά, σαν να είχαν σκληρύνει τόσο πολύ. Είχε χαθεί η λάμψη από τα μάτια του και έδειχναν εντελώς παγωμένα. Κάθισα στο κρεβάτι και άρχισα να κλαίω δυνατά και με λυγμούς. Εκείνος έβαζε τα πράγματά του σε σακούλες σκουπιδιών και ήταν ουσιαστικά λες και δεν με έβλεπε.

Που πήγε ο άντρας που ζούσα μαζί του τόσα χρόνια; Που έπιανε σφιχτά το χέρι μου όταν δεν ήμουν καλά. Ο άντρας που πριν λίγους μήνες στην κάρτα για την επέτειό μας έγραφε: «Είσαι η ζωή μου»!

Από εκείνη την κομβική στιγμή στη ζωή μου και εδώ και 10 χρόνια έχω όλη μου την ενέργεια  στο να βοηθήσω τις γυναίκες που έχουν βιώσει το ίδιο τραύμα με εμένα. Τις γυναίκες που έφτασαν στον πάτο και το μόνο που αισθάνονται είναι πόνο, πένθος και ένα μούδιασμα. Εγώ είμαι εκεί για να τους δείξω τον δρόμο που θα τις βγάλει από τον εφιάλτη και θα τις επιτρέψει να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.

Η εγκατάλειψη μίας συζύγου προκαλεί πολλά και βασανιστικά ερωτήματα σε μία γυναίκα, ωστόσο το βασικότερο, στο οποίο προσπαθεί να απαντήσει αλλά και να καταλάβει είναι το πώς γίνεται ένας άνθρωπος που την φρόντιζε και τη νοιαζόταν μπορεί να σταμάτησε να την αγαπά έτσι ξαφνικά. Πώς μπορεί να έσβησε τόσο ξαφνικά η λάμψη από τα μάτια του; Πώς μπορεί να έσπασε τους δεσμούς τους τόσο απότομα και βίαια; Είναι φοβερό και σοκαριστικό. Αν ο άνθρωπος που μέχρι πριν από κάποιες στιγμές ήταν το στήριγμά σου σε εγκαταλείπει έτσι, τότε ποιον μπορείς να εμπιστευτείς πια; Αυτό το βίωμα επαναπροσδιορίζει τη φύση όλων των σχέσεων της και την αφήνει μόνη, όχι μόνο σε ένα υλικό επίπεδο αλλά και υπαρξιακά. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε το Σύνδρομο της Εγκαταλελειμμένης Συζύγου είναι τόσο συντριπτικό.

Το πείραμα του Ανέκφραστου Προσώπου

Όταν σπούδαζα ψυχολογία, είχα διαβάσει για ένα πείραμα του ψυχολόγου Dr. Edward Tronick, το οποίο έχει το όνομα «Το πείραμα του Ανέκφραστου Προσώπου». Κατά τη διάρκεια του πειράματος, μία μητέρα αλληλεπιδρούσε εγκάρδια με το ενός έτους κοριτσάκι της, το οποίο ανταποκρινόταν με χαρά. Στη συνέχεια το πρόσωπο της μητέρας έμεινε ανέκφραστο, και δεν αντιδρούσε σε κανένα από τα ερεθίσματα με τα οποία το μωρό της προσπαθούσε να της τραβήξει την προσοχή. Το μικρό κοριτσάκι αναστατώθηκε και άρχισε να προσπαθεί με κάθε μέσο να προκαλέσει μία αντίδραση από την μητέρα του.

Βλέποντας ξανά, μετά από όσα πέρασα αυτό το βίντεο, συγκινούμαι βαθιά γιατί αυτό το μωρό είμαστε όλες εμείς οι γυναίκες που εγκαταλειφτήκαμε έτσι ξαφνικά. Η απώλεια της αίσθησης της ασφάλειας, της βεβαιότητας του τι μπορείς να περιμένεις από τους άλλους ανθρώπους. Βασίζεσαι να ένα άτομο απόλυτα και ξαφνικά εκείνο δεν ανταποκρίνεται σε κανένα σου μήνυμα και απλά σε κοιτά με ένα ανέκφραστο ύφος. Ναι αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει πανικό μέσα μας. Ο κόσμος στον οποίο ζούμε παύει να έχει νόημα.

Τους πρώτους μήνες μετά την εγκατάλειψη τους, οι γυναίκες βασανίζονται για καιρό με το ερώτημα:  Πώς μπορεί να μου συνέβη αυτό. Πώς μπορεί να άλλαξε τόσο πολύ και να μην νοιάζεται καθόλου πια για εμένα; Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσει η σύζυγος το τραύμα είναι να δώσει μία απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για ένα ελάττωμα στον χαρακτήρα του συγκεκριμένου  συντρόφου που του επιτρέπει να συνδέεται μαζί της στενά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά να αποσυνδέεται από εκείνη με τεράστια ευκολία για να μπει σε μία νέα σχέση με μία άλλη γυναίκα, λες και οι σύντροφοί του είναι τόσο εύκολα εναλλάξιμες. Πρόκειται για ένα άτομο που ενδιαφέρεται να καλύψει τις δικές τους ανάγκες τη στιγμή που προκύπτουν χωρίς να νοιάζεται  για τη ζημιά που θα προκαλέσει.

Καταλαβαίνω ότι μερικές φορές οι γάμοι μπορεί να τελειώσουν για διάφορους λόγους. Μπορεί ένας άνδρας ή μία γυναίκα να αποφασίσει ότι δεν θέλει να συνεχίσει σε αυτή τη σχέση. Η διαφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι ο σύζυγος αντιμετωπίζει τη σύζυγό του με απόλυτη αδιαφορία όσο κι αν εκείνη υποφέρει.

Μπορεί η σύζυγός που μένει πίσω να μην διαθέτει αυτό το ελάττωμα και να είναι δύσκολο για την ίδια να αποσυνδεθεί τόσο εύκολα. Είναι ωστόσο χρέος της να αποδεχθεί ότι στον κόσμο μπορεί να υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι, ότι δεν είναι δικό της λάθος και να προσπαθήσει να συνεχίσει.

Παρακολουθήστε παρακάτω το Πείραμα του ανέκφραστου Προσώπου:

Με πληροφορίες από το PsychologyToday

 

Σχετικά άρθρα