Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Μέρκελ: «Υπόθεση καρδιάς να στηρίξουμε την Ελλάδα»
merkel-paulopoulos

Μέρκελ: «Υπόθεση καρδιάς να στηρίξουμε την Ελλάδα»

Ζήτημα γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε στην Άνγκελα Μέρκελ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί της Παρασκευής.

«Μένω στην πάγια θέση της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις» είπε ο κ. Παυλόπουλος στη Γερμανίδα καγκελάριο, τονίζοντας παράλληλα ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να λυθεί στο αρμόδιο δικαστικό φόρουμ και με βάση τη διεθνή νομοθεσία.

Υποδεχόμενος την κ. Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά γιατί του δίνεται η ευκαιρία να ανταποδώσει τη θερμή φιλοξενία του 2016 όταν και είχε επισκεφτεί τη Γερμανία.

Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος «κρατά εκείνη τη φιλοξενία» γιατί τότε είχε μεταφέρει την αμετάκλητη απόφαση της Ελλάδας να παραμείνει σταθερά στην Ευρωζώνη.

«Έκτοτε, εμείς οι Έλληνες δείξαμε πόσο αποφασισμένοι είμαστε» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, και συμπλήρωσε:

«Ακολουθήσαμε την ευρωπαϊκή πορεία, κάνοντας πολλές θυσίες ακόμη και για λάθη που δεν μπορούσαν να μας αποδοθούν. Η Γερμανία και εσείς στηρίξατε την Ελλάδα και την έξοδο από τα μνημόνια. Αυτό που κάνατε ήταν καλό και για τη Γερμανία και τόνωσε το δικό σας ηγετικό ευρωπαϊκό προφίλ. Ακόμη και τώρα στηρίζοντας την Ελλάδα».

Μίλησε ακόμη για την κρίσιμη συγκυρία των ευρωεκλογών καθώς κινδυνεύει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα από φαινόμενα λαϊκισμού».

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα σε τρεις πυλώνες:

-Τόνωση του πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Ειδική αναφορά έκανε στην αρχή της αλληλεγγύης

-Η στήριξη της Ευρωζώνης

-Ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Μέρκελ: Υπόθεση καρδιάς να στηρίξουμε την Ελλάδα

Με τη σειρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν εξελιχθεί και «είναι μεγάλο το ενδιαφέρον η Ελλάδα όχι μόνο να παραμείνει αλλά και να είναι και ισχυρό μέλος της Ε.Ε.».

«Χαιρόμαστε που η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα προγράμματα και ξεκινά μία νέα φάση που θα στηρίξουμε, σε οικονομικό επίπεδο. Ελπίζουμε η οικονομική ανάπτυξη να έχει αντίκτυπο σε όλους τους πολίτες. Θα αντιμετωπίζουμε από κοινού τις προκλήσεις της Ευρώπης» σημείωσε επίσης η κ. Μέρκελ.

Η κ. Μέρκελ έκλεισε λέγοντας ότι «αναλαμβάνουμε απόλυτη ευθύνη για την ιστορική μας υποχρέωση και ευθύνη ξέρουμε για τα εγκλήματα των Εθνικοσοσιαλιστών στην Ελλάδα για αυτό είναι υπόθεση καρδιάς να στηρίξουμε την Ελλάδα προς όφελος και των δύο κρατών».

Πηγή: cnn.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X