Υπογονιμότητα: «Έχω περάσει τα 40 και τα ωάριά μου είναι πλέον ελάχιστα. Πώς θα μείνω έγκυος»;

Έχω περάσει τα 40 και τα ωάρια μου είναι πλέον ελάχιστα. Πώς θα μείνω έγκυος; Έχω κάνει διάφορες θεραπείες, αλλά δεν έχουν αποτέλεσμα…

Στα ερωτήματά σας απαντά ο Δρ. Νίκος Σκαρτάδος, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σήμερα που είναι γνωστές πλέον οι επιπτώσεις της πολυφαρμακίας, πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι θεραπείες που απαιτούν μικρότερη φαρμακευτική επιβάρυνση, γεγονός που έχει εφαρμογή και στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, τόσο σε γυναίκες μικρής ηλικίας, όσο και σε μεγαλύτερης, όπου πέραν της πιθανής «δυσανεξίας» στην απαραίτητη  φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να υπάρχει και χαμηλή παραγωγή ωαρίων.

Η νέα αυτή θεραπεία αποτελεί μια «μετεξέλιξη» της συμβατικής εξωσωματικής, αλλά με τη χρήση ελάχιστων φαρμάκων για την διέγερση της ωορρηξίας με το ποσοστό επιτυχίας της να είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Πώς γίνεται η διαδικασία;

Σε ό, τι αφορά τη διαδικασία, η διέγερση των ωοθηκών, ανάλογα φυσικά και με τη συχνότητα του κύκλου κάθε γυναίκας, αυτή ξεκινά τη 2η μέρα της περιόδου με μόνο ένα χάπι και ενδεχόμενα να δοθούν συμπληρωματικά φάρμακα ανάλογα με το ορμονικές ανάγκες που υπάρχουν, τη  3η, 5η και 7η ημέρα της περιόδου.

Είναι απαραίτητη φυσικά η υπερηχογραφική παρακολούθηση και οι εργαστηριακές εξετάσεις μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, για έλεγχο και αξιολόγηση των παραγόμενων ωοθυλακίων, αναμένοντας τον ικανοποιητικό αριθμό τους και τη σημαντικά υψηλή ποιότητά τους, επιτυγχάνοντας την τελική ωρίμανσή τους με τη χορήγηση χοριακής γοναδοτροπίνης.

Πότε γίνεται η ωοληψία;

Μιάμιση μέρα μετά μπορεί να γίνει η ωοληψία και η γονιμοποίηση ωαρίων στο εργαστήριο, οπότε και παρακολουθείται η εξέλιξη και η κατάψυξή τους για τη λήψη καλής ποιότητας εμβρύων, με την εμβρυομεταφορά να πραγματοποιείται κατά μέσο όρο μετά από 2-3 μέρες από την ωοληψία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μέθοδος αυτή, πέραν των πλεονεκτημάτων της μη επιβάρυνσης του οργανισμού της γυναίκας με τα καθημερινά ενέσιμα φάρμακα που απαιτούνταν στο παρελθόν, είναι και σημαντικά πιο συμφέρουσα οικονομικά  σε σχέση με το παρελθόν.

Δρ. Νίκος Σκαρτάδος

Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

skartadosnikolaos.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Είμαι 3 μηνών έγκυος και χθες είδα λίγο αίμα. Μπορεί να χάσω το παιδί;

Γιατί μια γυναίκα επιλέγει την κατάψυξη ωαρίων για να γίνει μητέρα;

Σχετικά άρθρα