Έχω 67% αναπηρία και 6.300 ένσημα. Παίρνω κανονική ή αναπηρική σύνταξη;

Εργάστηκα από το 1994 έως το 1997 στο ΙΚΑ με 979 ένσημα και από το 1998 έως σήμερα στο δημόσιο με 6300 ένσημα. Πάσχω από κάποια νοσήματα που στα ΚΕΠΑ άλλοτε τα δίνουν 67% ποσοστό αναπηρίας και άλλοτε όχι. Επειδή κάποια νοσήματα επιβαρύνονται στο νοσοκομείο όπου εργάζομαι, δικαιούμαι να αναγνωρίσω ως εργατικό νόσημα και να βγω σε σύνταξη μόνιμη; Η οποία θα είναι κανονική ή αναπηρική; Και αν ναι για τι ποσό μιλάμε; Γιατί από τα ΚΕΠΑ μόνιμη αναπηρική δεν δίνουν και δεν θα μπορώ να ζήσω αλλιώς. Μπορώ να αναγνωρίσω κάποια πλασματικά; Έχω σπουδάσει ΤΕΙ οπότε 3 χρόνια και 1/2 χρόνος η πρακτική, όπου είχαμε ασφαλιστεί στο ΙΚΑ μόνο με ιατρούς.

Στα ερωτήματά σας απαντά ο εργατολόγος – δικηγόρος, Δημήτρης Μουσελίμης (e-syntaxi.gr)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σύνταξη γήρατος δυστυχώς δεν δικαιούστε. Εφόσον λάβετε ποσοστό αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ ανάλογα με το ποσοστό θα δικαιουστέ και ανάλογο ποσό σύνταξης αναπηρίας. Οι πλασματικοί χρόνοι στην παρούσα στιγμή δεν αλλάζουν κάτι ως προς το συνταξιοδοτικό σας δικαίωμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Άκουσα ότι υπάρχει ένα καινούριο νομοσχέδιο που μου επιτρέπει να βγω στη σύνταξη παίρνοντας ένα ποσοστό της σύνταξης μου και συνεχίζω κανονικά την επαγγελματική μου δραστηριότητα.Αν γνωρίζετε κάτι, θα ήθελα να μου απαντήσετε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι πράγματι, έχετε την δυνατότητα να καταθέσετε αίτηση για σύνταξη και παράλληλα να εργάζεστε. Σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται παρακράτηση του 60% της σύνταξης, για όσο χρονικό θα συνεχίζετε να εργάζεστε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ασφαλιστικά για πρώτη φορά στο ΙΚΑ τον 8ο του 90 έως τον Νοέμβριο του 95 έχω κενό διάστημα ασφάλισης από το 95εως το πρώτο εξάμηνο του 99 και από κει και πέρα είμαι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ ή ΕΦΚΑ. Μπορώ να αγοράσω το κενό διάστημα ασφάλισης και πότε βγαίνω στη σύνταξη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δικαιούστε σύνταξη με 40 έτη ασφάλισης σε ηλικία 62 ετών. Τα κενά ασφάλισης μπορούν να αναγνωριστούν ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης. Συνολικά μπορείτε να αναγνωρίσετε μέχρι και 7 έτη από πλασματικό χρόνο ασφάλισης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γεννημένος τον Σεπτέμβριο 1957, εργαζόμενος από το 1982 μέχρι Απρίλιο 2018 στο  ιδιωτικό τομέα (ΙΚΑ,) έχω 8042 ένσημα. Από τον Μάιο 2018 είμαι  στο ταμείο ανεργίας. 1) Πότε βγαίνω στη σύνταξη; 2) Μπορώ να εξαγοράσω πλασματικά από σπουδές, στρατό, παιδιά ( έχω 2 ανήλικα) ώστε να βγω άμεσα?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε ηλικία 62 ετών δικαιούστε μειωμένη σύνταξη εφόσον έχετε 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος  την τελευταία πενταετία πριν από τα 62. Ο χρόνος επιδοτούμενης (τακτικής) ανεργίας από τον ΟΑΕΔ μπορεί να ληφθεί υπόψη για την συμπλήρωση των 100 ημερών. Τα πλασματικά έτη στην περίπτωσή σας δεν διαφοροποιούν κάτι ως προς την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού σας δικαιώματος, καθώς για να μπορούσατε να διεκδικήσετε πλήρη σύνταξη θα πρέπει μαζί με τα πλασματικά να συμπληρώνατε 12.000 ημέρες ασφάλισης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η μητέρα μου παίρνει σύνταξη χηρείας από τον πατέρα μου που ανήκε στο ΤΕΒΕ. Έχει φτάσει στο όριο της ηλικίας για να καταθέσει τα χαρτιά για σύνταξη από τον ΟΓΑ. Επειδή η σύνταξη χηρείας είναι μεγαλύτερη από αυτή του ΟΓΑ, εάν καταθέσει τα χαρτιά της μπορεί να κρατήσει σαν κύρια σύνταξη αυτή του ΤΕΒΕ και από τον ΟΓΑ να πάρει κάποιο ποσοστό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν  η σύνταξη του ΟΓΑ αποτελείται από κλάδο πρόσθετης και κύριας σύνταξης θα χάσει το κομμάτι της  πρόσθετης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είμαι δημόσιος υπάλληλος διορίστηκα σύμφωνα με το ΦΕΚ 3/12/1992 και ορκίστηκα στις 25/1/1993. Eίμαι παλιά ασφαλισμένη, από το 1983 με λίγα ένσημα του Ι.Κ.Α. Είμαι γεννηθείς στις 4/5/1964, το έτος 2011 είχα ανήλικα παιδιά. Αναγνώρισα  έξι πλασματικά χρόνια (παιδιών και σπουδών). Με τα παλαιά δεδομένα έβγαινα σε σύνταξη στα 52 με ανήλικο παιδί (25ετία το 2011με ανήλικο).Θα ήθελα να μου γνωρίσετε σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό: α) πότε βγαίνω σε σύνταξη, πλήρης ή  μειωμένη. Επίσης τα έξι πλασματικά χρόνια πόσο περίπου θα κοστίσουν.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εφόσον συμπληρώσατε το 52ο έτος το 2016 το νέο ηλικιακό όριο για λήψη πλήρους σύνταξης διαμορφώνεται στο 56ο έτος της ηλικίας σας.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Μπορώ να εξαγοράσω κενό εργασιακό χρόνο για να βγω στη σύνταξη;

Βαρέα ένσημα: «Πόσα πρέπει να έχω για να βγω στη σύνταξη»;

 

Σχετικά άρθρα