Το βραβείο «Ewald von Kleist» σε Τσίπρα και Ζάεφ (ΒΙΝΤΕΟ)

Με τη βράβευση του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ για την προσπάθεια που κατέβαλαν υπέρ της συνεννόησης και επίλυσης των διαφορών Ελλάδας– Βόρειας Μακεδονίας και για να επιτευχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, ολοκληρώθηκε η 55η Διάσκεψη για την Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο.

Οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ έλαβαν το τιμητικό βραβείο «Ewald von Kleist»αποσπώντας τα συγχαρητήρια των παρευρισκομένων στην τελετή.

«Ποτέ δεν πίστευα και ιδίως στις δύσκολες εποχές του 2015 ότι 4 χρόνια μετά θα βρισκόμουν εδώ και θα παραλάμβανα αυτό το Βραβείο από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας. Ποτέ μην λες ποτέ», ήταν τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Σήμερα γιορτάζουμε την ελπίδα όχι ως μια αφηρημένη έννοια, αλλά την ελπίδα ως μια συγκεκριμένη προοπτική, που βασίζεται σε πραγματικές λύσεις και συμβιβασμούς, μια ελπίδα που βασίζεται στο κοινό ευρωπαϊκό μας όραμα, βασίζεται στη φιλία και στις σχέσεις καλής γειτονίας», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ελπίδα, διάλογος και συνεργασία

«Είμαστε εδώ απόψε με τον Αλέξη για να σας μιλήσουμε για τα Βαλκάνια του μέλλοντος» είπε ο Ζόραν Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, επικέντρωσε σε τρεις λέξεις κλειδιά: Ελπίδα, διάλογος και συνεργασία. «Είναι καιρός επιλογής: μπροστά ή πίσω» συμπλήρωσε.

Νέες καταστάσεις και νέες ιδέες

Συγχαρητήρια στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, έδωσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ.

«Επέδειξαν θάρρος για να λύσουν με καλό τρόπο και στην Ελλάδα και στη Βόρεια Μακεδονία ένα σημαντικό πρόβλημα και σας συγχαίρω γι αυτή την επιτυχία», είπε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας.

Παράλληλα παρατήρησε πως υπάρχουν νέες καταστάσεις και νέες ιδέες, είναι η εποχή της συνεργασίας, να ακούει κανείς και όχι να έχει δίκιο, να ακούμε περισσότερο, αντί να λέμε στον άλλον τι να κάνει.

Επαφές Τσίπρα στο Μόναχο

Νωρίτερα, οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ είχαν ολιγόλεπτο τετ α τετ ενώ αργότερα είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν στη 55η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο Αλ. Τσίπρας είχε μακρά συζήτηση με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ενώ προηγήθηκε συνάντηση με την συμπρόεδρο των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επαφές και με τον Γεωργιανό ομόλογό του.

Πηγή: efsyn.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Αλέξης Τσίπρας: «Ιστορικό βήμα η Συμφωνία των Πρεσπών»

Συνάντηση και βράβευση Τσίπρα – Ζάεφ στο Μόναχο

 

Σχετικά άρθρα