Εκτός ορίων η κατάσταση στα σύνορα της Βενεζουέλας

Τέσσερις νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι σύμφωνα με διεθνή μέσα ο απολογισμός των χθεσινών επεισοδίων σε συνοριακές περιοχές της Βενεζουέλας, αφού διαδηλωτές της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να παρακάμψουν τον αποκλεισμό που διέταξε η κυβέρνηση προκειμένου να εμποδιστεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Ο στρατός και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας έκαναν χρήση σφαιρών καουτσούκ και δακρυγόνων για να απωθήσουν τους συγκεντρωμένων να συνοδεύσουν ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ υποστηρικτές του Μαδούρο πέταξαν πέτρες κατά υποστηρικτών της αντιπολίτευσης που βρίσκονταν πάνω σε φορτηγά.

Τρία φορτηγά τυλίχθηκαν στις φλόγες, καθώς πλησίασαν το πρώτο σημείο ελέγχου στη στη γέφυρα, η οποία συνδέει τη Βενεζουέλα με την Κολομβία και στην οποία ξέσπασαν οι πιο σοβαρές συγκρούσεις.

Τραυματισμοί υπήρξαν κι από τις δύο πλευρές με τις κολομβιανές αρχές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 285 τραυματίες, από τους οποίους 255 είναι πολίτες της Βενεζουέλας και 30 της Κολομβίας, λόγω της χρήσης «δακρυγόνων και μη συμβατικών όπλων».

Στο νότο, ακτιβιστές της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκαν ότι η βοήθεια είχε φτάσει στη Βενεζουέλα, αλλά αν και δύο φορτηγά έφυγαν από τη Βραζιλία, σταμάτησαν μόλις λίγα μέτρα μέσα στα σύνορα.

Οι πιο βίαιες συγκρούσεις έγιναν στην πόλη Σάντα Ελένα ντε Ουρένια με ένοπλες συμμορίες φιλοκυβερνητικών και μέλη της εθνοφρουράς να βγαίνουν στους δρόμους για να εμποδίσουν υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια οι διαμαρτυρίες στα σύνορα από την πλευρά της Βενεζουέλας έγιναν επίσης βίαιες, με διαδηλωτές να ρίχνουν πέτρες και μπουκάλια, να καίνε στρατιωτικές στολές, να πυρπολούν κυβερνητικό λεωφορείο, και τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν πάλι δακρυγόνα. Οι ένοπλες φιλοκυβερνητικές συμμορίες άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων στην πόλη του Σαν Αντόνιο, τραυματίζοντας τουλάχιστον έντεκα άτομα.

Οι κινητοποιήσεις έχουν επίσης στόχο να πείσουν τους στρατιώτες ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν πλευρά. Στο Καράκας διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καρλότα στην καρδιά της πόλης.

Νωρίτερα σε ομιλία του ο Μαδούρο επέμεινε ότι είναι «ισχυρότερος από ποτέ» και κάλεσε τους εθελοντές να βοηθήσουν επαναλαμβάνοντας παράλληλα την αποστολή ανθρωπιστική βοήθειας ως πρόσχημα των Ηνωμένων Πολιτειών για να αποσταθεροποιήσει και να επιτεθεί στην κυβέρνησή του.

Συνάντηση Γουαϊδό με Πενς – Προειδοποίηση Ουάσιγκτον σε Μαδούρο

Από την πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος, Χουάν Γουαϊδό, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να κρατήσει «όλα τα ενδεχόμενα» ανοιχτά έναντι του εκλεγμένου προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ενώ ταυτόχρονα ανήγγειλε ότι

Ο ίδιος αψηφώντας την απαγόρευση εξόδου από την επικράτεια της Βενεζουέλας που του είχε επιβληθεί από τη δικαιοσύνη, πέρασε στην Κολομβία και αύριο θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση της Ομάδας της Λίμας στην Μπογοτά, όπου θα συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, διεμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον θα «περάσει στις πράξεις» για να «υποστηρίξει τη δημοκρατία» στη Βενεζουέλα, καταγγέλλοντας τη δράση των «μπράβων» του Μαδούρο.

Ο Γερουσιαστής της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπι, σχολίασε λέγοντας ότι είχε μιλήσει σε περιφερειακούς ηγέτες και προειδοποιώντας ότι οι ενέργειες του προέδρου Μαδούρο «άνοιξαν την πόρτα σε διάφορες πιθανές πολυμερείς δράσεις που δεν είχαν μπει στο τραπέζι μόλις 24 ώρες πριν».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας, πάνω από 60 άοπλοι στρατιωτικοί, ανάμεσά τους πολλοί αξιωματικοί, πέρασαν στο έδαφος της Κολομβίας (από τη Βενεζουέλα) και ζήτησαν άσυλο, κάτι που δείχνει την απώλεια κάθε εμπιστοσύνης προς τον άρπαγα (της εξουσίας) στη Βενεζουέλα».

«Δηλώνω ότι οι στρατιώτες που διασχίζουν τα σύνορα δεν θα θεωρούνται προδότες στην πατρίδα τους», έγραψε στο Twitter ο Γουαϊδό.

Πηγή: efsyn.gr

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Χουάν Γκουαϊδό: Ο 35χρονος που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας – Η ταπεινή του καταγωγή, η περίοδος που έμεινε άστεγος και το κάλεσμα προς τον Τσίπρα

Στα σύνορα της Βενεζουέλας ο Γκουαϊδό για να παραλάβει την ανθρωπιστική βοήθεια

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο απορρίπτει τα τελεσίγραφα, ενώ οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν Γουαϊδό

Πρόωρες εκλογές ζητά ο Μαδούρο

Μαδούρο: «Οι ΗΠΑ σχεδίαζαν τη δολοφονία μου»

Σχετικά άρθρα