Αυτό είναι το… μυστικό για καλή υγεία και μετά τα 60!

Η σωματική άσκηση είναι από τις βασικές προϋποθέσεις για να μην αντιμετωπίζουμε προβλήματα υγείας, καθώς ωριμάζουμε με το πέρασμα του χρόνου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μετά την ηλικία των 60 ετών, δυόμιση συνολικά ώρες αυξομειούμενης σε ένταση άσκησης την εβδομάδα μειώνει σημαντικά τους ακόλουθους κινδύνους:

  • Καρδιαγγειακές παθήσεις
  • Αρτηριακή πίεση
  • Κατάθλιψη

 

  • Διαβήτη τύπου 2
  • Καρκίνος
  • Άνοια

Το αρνητικό στοιχείο είναι ότι μετά τα 65, οι περισσότεροι άνθρωποι ρέπουν προς την καθιστική ζωή για διάφορους λόγους.

Εάν πάλι το όριο των 2 – 3 ωρών δείχνει αποθαρρυντικό, πόλλες έρευνες δείχνουν γιατί θα πρέπει να το εφαρμόζουμε και να το τηρούμε με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ευλάβεια: Ειδικότερα, έρευνες που έγιναν στις αρχές της χρονιάς, αναφέρουν ότι ακόμα και σύντομα αλλά έντονα προγράμματα άσκησης μπορεί να είναι ευεργετικά για την καρδιαγγειακή μας υγεία.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόλις 30 λεπτά περπατήματος κάθε πρωί μας βοηθάει να έχουμε ρυθμισμένη σε φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακή πίεση στο υπόλοιπο της ημέρας.

Μια άλλη έρευνα κατέδειξε ότι με τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης σε καθημερινή βάση μειώνουν κατά 14% τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιαγγειακής πάθησης, σε σχέση με άτομα που δεν ασκούνται καθόλου. Ακόμα και η ελάχιστη σωματική δραστηριότητα συμβάλλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση του φαινομένου πρόωρων θανάτων, άσχετα από την αιτία αυτών.

Η άσκηση μας χαλαρώνει

Ακόμα και μέτριας συχνότητας άσκηση μπορεί να έχει ευεργετικά οφέλη και για την ψυχική μας υγεία. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, μια ώρα άσκησης την εβδομάδα βοηθάει τα μέγιστα στην καταπολέμηση φαινομένων κατάθλιψης, αλλά και αυτών της άνοιας.

Σημειώνεται ότι προγράμματα άσκησης μικρότερης διάρκειας, αλλάμεγαλύτερης έντασης είναι πιο ωφέλιμα από αντίστοιχα μεγαλύτρερης διάρκειας, αλλά ηπιότερης έντασης. Ακόμα κι αν κάποιος πάσχει από στεφανιαία νόσο καλό θα είναι να κάνει κάποια μορφή άσκησης, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες και τις συμβουλές του θεράποντος γιατρού του.

Με τι να ξεκινήσεις

Μια πολύ καλή πρόταση για να ξεκινήσεις είναι το περπάτημα, που είναι μια σχετικά υποτιμημένη μορφή άσκησης. Τα οφέλη του περπατήματος πολλά, καθώς εκτός από την καλή λειτουργία του οργανισμού μας, βοηθάει και στην απώλεια κιλών.

Εάν δεν έχετε περπατήσει ξανά, ξεκινήστε το στον ρυθμό που σας βολεύει, αυξάνοντας σταδιακά την ένταση. Επίσης, μέχρι να βρείτε τη φόρμα σας μπορείτε να «σπάτε» τη δραστηριότητα του περπατήματος τρεις φορές από δέκα λεπτά μέσα στην ημέρα.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πόσα βήματα πρέπει να κάνεις την ημέρα για να χάσεις κιλά;

Πώς ωφελεί η άσκηση τους ηλικιωμένους άνδρες;

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα