Πόσα βήματα πρέπει να κάνεις την ημέρα για να χάσεις κιλά;

Εάν μέχρι τώρα υποτιμούσες τα οφέλη που έχει το περπάτημα για την υγεία και το πόσο μεγάλο ρόλο μπορεί να παίξει στην απώλεια κιλών, εφόσον είσαι σε διαδικασία δίαιτας, διαβάζοντας το άρθρο αυτό είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αλλάξεις γνώμη.

Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς, το περπάτημα είναι κι αυτό ένα αρκετά καλό άθλημα, το οποίο εκτός από τη μείωση του βάρους βοηθάει και στην τόνωση του σώματος και του οργανισμού γενικότερα.

Μπορείς να το κάνεις οπουδήποτε, χωρίς να απαιτείται κάποιος ειδικός χώρος, χρόνος ή εξειδικευμένος εξοπλισμός. Ας δούμε, όμως, μαζί με ποιον τρόπο το περπάτημα μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις κιλά.

Πόσα βήματα πρέπει να κάνεις την ημέρα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να κάνεις τουλάχιστον 12.000 βήματα την ημέρα για να αδυνατίσεις. Όπως επισημαίνουν, στα 10.000 βήματα κάνεις καλό στην καρδιά, στα 12.000 κάνεις καλό στη διάθεσή σου και με πάνω από 12.0000 κάνεις καλό στη σιλουέτα σου!

Πραγματικά, το περπάτημα είναι μια σωματική δραστηριότητα, η οποία ευνοεί την καλή λειτουργία της καρδιάς και μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το περπάτημα κάνει, επίσης, καλό και στην ψυχική υγεία, καθώς στα 12.000 βήματα, δηλαδή στα 8 – 10 χιλιόμετρα την ημέρα, απελευθερώνονται στον εγκέφαλο ενδορφίνες, που βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρες και της κατάθλιψης, ενώ πολλοί την αποκαλούν και «ορμόνη της ευτυχίας».

Τα 12.000 βήματα, πάντως, θεωρούνται το όριο στο οποίο βλέπεις αλλαγή τόσο στο σώμα σου, όσο και στη διάθεσή σου. Μάλιστα, όσο αυξάνεις τους στόχους σε βήματα και χιλιόμετρα, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχεις.

Αναφορικά με την ομάδα των μυών που ασκεί το περπάτημα, αυτή είναι του κάτω μέρους του σώματος, οπότε εάν θέλεις να τονωθείς και στο άνω μέρος του σώματός σου (κορμός, χέρια κλπ.), θα πρέπει να βάλεις και άσκηση ενδυνάμωσης.

Συμβουλή: Αν περπατήσετε στην πόλη, επιλέξτε την κατηφόρα για να γυμνάσετε ακόμα και τις ίνες των μυών, ενώ βάζοντας το πόδι σας επίπεδη επιφάνεια, δουλεύετε καλύτερα τους δικέφαλους, δηλαδή τους μυς του πίσω μέρους του μηρού. Αντίθετα, με την κατηφόρα γυμνάζεται το μπροστινό μέρος των μηρών (τους τετρακέφαλους).

Bonus πληροφορία: Σύμφωνα με τους ειδικούς, το περπάτημα σε συνδυασμό με μια σωστή διατροφή μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, θετικά τόσο για τη σιλουέτα σου όσο και για την υγεία σου γενικότερα.

Πόση διάρκεια πρέπει να έχει το περπάτημα;

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι προτιμότερο να περπατάμε τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα συνεχόμενα, πάρα να το «σπάμε» για παράδειγμα σε τρία 20λεπτα. Αυτό συμβαίνει, διότι μετά τα 45 λεπτά συνεχούς άσκησης το σώμα μας αρχίζει να «καίει» λίπος. Καλό θα είναι να ξεκινήσεις κανείς με 30 λεπτά διάρκειας περπάτημα την ημέρα και σταδιακά να αυξάνει τον χρόνο του και τους στόχους του, βλέποντας φυσικά ότι σιγά – σιγά αντέχει περισσότερο. Οι στόχοι μας δεν θα πρέπει να τεθούν από την αρχή πολύ ψηλά. Καλό θα είναι, αρχικά τουλάχιστον, για κάθε 500 βήματα που κάνουμε την επόμενη μέρα να κάνουμε άλλα 500.

Πότε να το κάνεις;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αλλά και όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες, καλό θα είναι να κάνουμε περπάτημα για μισή ώρα τουλάχιστον το πρωί με το που θα ξυπνήσουμε, μιας και έτσι όχι μόνο γυμνάζουμε το σώμα μας, αλλά φτιάχνουμε και τη διάθεσή μας.

Πώς θα βρεις χρόνο;

Κακά τα ψέματα, το πιεσμένο πρόγραμμα της σύγχρονης καθημερινότητας μας καθιστά δύσκολο το να αφιερώσουμε μισή ώρα την ημέρα στο περπάτημα. Όμως, υπάρχουν ορισμένες δραστηριότητες μέσα στην ημέρα, που ευνοούν το περπάτημα για αρκετή ώρα. Για παράδειγμα, πηγαίνετε τα παιδιά στο σχολείο περπατώντας. Το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια του διαλλείματος στη δουλειά μας, μπορούμε για παράδειγμα να κάνουμε τον γύρο του τετραγώνου.

Εάν πάλι, βαριέσαι το περπάτημα ή πονάς, μια πολύ καλή εναλλακτική λύση είναι το ποδήλατο, με το οποίο μπορείς να πας στη δουλειά ή να ανεβαίνεις τις σκάλες με γρήγορο ρυθμό. Γενικότερα, οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα έχεις μέσα στην ημέρα, σε πιο… ανεβασμένο ρυθμό, αποδεδειγμένα κάνει καλό στην υγεία και τη σιλουέτα σου!

Προσοχή! Το μίνιμουμ των 12.000 βημάτων την ημέρα αφορά σε περιπτώσεις ανθρώπων που δεν κάνουν κάποια άλλη σωματική δραστηριότητα ή δεν έχουν άλλο είδος άσκησης μέσα στην ημέρα. Εάν για παράδειγμα, πηγαίνεις και γυμναστήριο, σίγουρα τα βήματα που πρέπει να κάνεις δεν είναι τόσο πολλά.

Πόσες θερμίδες «καίει» το περπάτημα;

Το περπάτημα δεν «καίει» μεγάλο αριθμό θερμίδων, γι’ αυτό και χρειάζονται πολλά χιλιόμετρα για να καταναλώσεις ικανοποιητικό αριθμό από αυτές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι με νορμάλ περπάτημα δεν «καίμε» πάνω από 3 – 4 θερμίδες το λεπτό, δηλαδή ούτε 300 θερμίδες την ώρα. Για να χάσεις 1 κιλό θα πρέπει να «κάψεις» 9.000 θερμίδες. Αυτό, χοντρικά, σημαίνει ότι μόνο με περπάτημα και σωστή διατροφή θα χάσεις 1 κιλό σε έναν μήνα.

Όμως, το περπάτημα είναι  μια πολύ καλή αρχή, ειδικά εφόσον δεν έχεις γυμναστεί ποτέ ξανά μέχρι σήμερα, για να υιοθετήσεις έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, που σταδιακά θα σε βοηθήσει να χάσεις τα κιλά που θέλεις, χωρίς να φοβάσαι ότι θα τα ξαναπάρεις.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς οι… σκάλες ωφελούν την υγεία σου;

Καρδιαγγειακές παθήσεις: Περπάτημα και ποδήλατο μειώνουν τον κίνδυνο!

Σχετικά άρθρα