Μήπως οι γυναίκες δίνουν λάθος μηνύματα στους άνδρες;

Οι άνδρες και οι γυναίκες είναι δύο ανθρώπινα όντα που σκέπτονται διαφορετικά, προσεγγίζουν τα προβλήματα διαφορετικά, δίνουν διαφορετική έμφαση στη σημασία των πραγμάτων και βιώνουν τον κόσμο που μας περιβάλλει μέσα από εντελώς διαφορετικά φίλτρα.

Οι γυναίκες αναζητούν συνήθως συντρόφους, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να τους προσφέρουν οικονομική και συναισθηματική στήριξη, ενώ οι άνδρες ψάχνουν για κάποια όμορφη, νέα και υγιή σύντροφο, ώστε να αποκτήσουν απογόνους. Πρόκειται για έναν μηχανισμό που λειτουργεί ασυνείδητα από κτίσεως κόσμου.

Οι γυναίκες πρέπει να μάθουν να ζητούν

Το παράδοξο είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες νομίζουν ότι οι άνδρες πρέπει να αντιλαμβάνονται αυτομάτως τις ανάγκες τους και, όταν δεν συμβαίνει αυτό, η γυναίκα αποθαρρύνεται. Το μυστικό για τις γυναίκες, έγκειται στο να μάθουν να ζητούν. Αν δεν ζητήσουν  από τους άνδρες τους αυτό που επιθυμούν, ο ανδρικός νους πιστεύει ότι, για να μη ζητούν, δεν έχουν κάποια ανεκπλήρωτη ανάγκη κι έτσι ο άνδρας επικεντρώνεται στην ικανοποίηση των δικών του αναγκών και μόνο.

Μια βασική τακτική που ακολουθεί ο γυναικείος νους, ελπίζοντας ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα κερδίσει την προσοχή του άνδρα, είναι να δίνει αυτά που επιθυμεί να λάβει. Δυστυχώς, όμως, αυτό έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή, την αδιαφορία. Και πάλι το μήνυμα που ο άνδρας λαμβάνει από τη γυναίκα, όχι βέβαια εσκεμμένα, είναι: «Είμαι πλήρης, δεν χρειάζομαι τίποτα».

Αν η γυναίκα αφοσιωθεί στην εξυπηρέτηση των αναγκών του άνδρα και απωθεί συνεχώς τις δικές της επιθυμίες, τότε το μόνο που θα λάβει είναι περισσότερες επιθυμίες του άνδρα, που ζητούν ικανοποίηση. Επιπλέον, αν αρχίσει να δίνει περισσότερα απ’ όσα παίρνει, τότε αρχίζει να γίνεται λιγότερο ελκυστική ως σύντροφος, καθώς εκπέμπει αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και σίγουρα αυτό δεν θα έχει καλά αποτελέσματα. Περιορίζει την ακτινοβολία της σιγουριάς στην αύρα της και δείχνει έλλειψη αυτονομίας και ατομικότητας.

Το βασικό λάθος των γυναικών

Πολλές γυναίκες κάνουν το λάθος να νομίζουν ότι ο άνδρας θα ενδιαφερθεί περισσότερο, αν του προσφέρουν τη στήριξη που αυτές θα ήθελαν να λάβουν. Οι άνδρες όμως κουράζονται από αυτή τη στάση της γυναίκας, η υπέρ του δέοντος προσπάθειά της στερεί από τον άνδρα τη χαρά της κατάκτησης, που είναι σημαντικότατο αίσθημα για τη διατήρηση του ενδιαφέροντος του αρσενικού προς το θηλυκό. Έτσι, σιγά-σιγά, το πάθος του χάνεται.

Τόσο η γυναίκα όσο και ο άνδρας, χρειάζεται να λειτουργούν στη σχέση τους με τη λογική της μάσκας οξυγόνου στο αεροπλάνο. Οι αεροσυνοδοί ενημερώνουν τις μητέρες ότι πρώτα πρέπει να τοποθετήσουν το οξυγόνο στο δικό τους πρόσωπο και στη συνέχεια στο παιδί τους, επειδή, αν λιποθυμήσουν εκείνες από έλλειψη οξυγόνου δεν θα υπάρξει κανείς να βοηθήσει το παιδί τους. Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, το παιδί είναι η σχέση και κάθε σύντροφος, αφού φροντίσει πρώτα τον εαυτό του, φροντίζει και τη σχέση του.

Η γυναίκα πρέπει να προσφέρει μόνο αφού έχει αισθανθεί ότι έχουν καλυφθεί οι ανάγκες της και έχει λάβει αυτό που επιθυμεί. Τότε μόνο μπορεί να δώσει ό,τι αυτή αισθάνεται σωστό. Αν δεν σεβαστεί η ίδια τις δικές της ανάγκες, ο άνδρας θα απομακρυνθεί και τότε δεν θα πρέπει να τον κατηγορεί, επειδή έχει συμβάλλει και η ίδια με τη συμπεριφορά της στη φυγή του.

Ο σεβασμός των αναγκών μας

Ακόμη κι αν ο άνδρας ζητά, η γυναίκα πρέπει να επιμένει και να σέβεται πρώτα τις ανάγκες της, για την καλή λειτουργία της σχέσης. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όταν η γυναίκα υιοθετεί μια συμπεριφορά που δεν αντιπροσωπεύει αυτό που είναι στην ουσία και συμβιβάζεται με δουλικότητα προς τον άνδρα, μεταφέρει το μήνυμα: «Αν θέλεις να είμαστε μαζί, πρέπει να αλλάξεις κι εσύ» – κάτι που δεν αρέσει σε κανέναν.

Αν ένας άνδρας αντιληφθεί ότι μια γυναίκα τον επιθυμεί τόσο, που έχει φτάσει στο επίπεδο της εξάρτησης και κάνει τα πάντα για να προχωρήσει στο μονοπάτι της δέσμευσης γρηγορότερα απ’ όσο εκείνος επιθυμεί, τότε συμβαίνει το έξης παράδοξο γεγονός: όσο περισσότερο αρέσει στον άνδρα η γυναίκα, τόσο διστάζει να εμπλακεί σε σχέση μαζί της, επειδή φοβάται πως, αν δεν καταφέρει να την κάνει ευτυχισμένη, θα την πληγώσει.

Οι γυναίκες που έλκουν περισσότερο τους άνδρες

Οι άνδρες έλκονται από γυναίκες που δείχνουν ότι είναι ικανοποιημένες από εκείνους. Αν ο άνδρας βιώνει ότι δε μπορεί να κάνει μια γυναίκα ευτυχισμένη, ειδικά τη σύντροφό του, αρχίζει να έχει φαντασιώσεις με τις γυναίκες των ονείρων του.

Αν μία γυναίκα δείχνει συνεχώς ανικανοποίητη από τις προσπάθειες του άνδρα να την κάνει ευτυχισμένη, του μεταδίδει το μήνυμα: «Δεν αξίζεις, είσαι λίγος, είσαι ανεπαρκής για μένα» και αυτό εντείνει την αναζήτηση άλλης συντρόφου από τον άνδρα, τόσο σε φανταστικό όσο και σε ρεαλιστικό επίπεδο.

Ο άνδρας αισθάνεται πληρότητα σε μια σχέση, όταν βλέπει ότι η γυναίκα δέχεται με ευχαρίστηση αυτά που εκείνος έχει να της δώσει.

Από το βιβλίο του Μιχαηλ Καρπαθίου «Η Επιλογή του ερωτικού συντρόφου», Εκδόσεις Αλφάβητο Ζωής.

Μιχαήλ Καρπαθίου είναι σύμβουλος ψυχικής υγείας, συγγραφέας και ιδρυτής του Κέντρου Humanology.

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

14 πράγματα που δείχνουν πόσο δυνατή είναι η σχέση σου

3 πιο συχνά λάθη που όλοι κάνουμε στην αρχή μιας σχέσης

Σχετικά άρθρα