Ορθοστατική υπόταση: «Μύθος» ή αλήθεια ότι το αλάτι κάνει καλό;

Η ορθοστατική υπόταση χαρακτηρίζεται από ζάλη, οπτικές διαταραχές, αδυναμία κλπ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάσταση αυτή προκύπτει, όταν μετακινούμαστε από ύπτια θέση (ξαπλωμένη) σε καθιστή, ειδικά όταν το σήκωμα που κάνουμε είναι σχετικά. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται σε πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Αιτίες της ορθοστατικής υπότασης

Η ορθοστατική υπόταση μπορεί να οφείλεται σε πολλά πράγματα: Λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως νευροληπτικά, διουρητικά, αντικαταθλιπτικά, ορισμένες ασθένειες (υποθυρεοειδισμός, διαβήτης), παρατεταμένη ανάπαυση στο κρεβάτι κ.ά.

gunaika-astheneia-xapia

Το νάτριο αυξάνει τις ζαλάδες

Μέχρι σήμερα η συνταγή νατρίου για να ξεπεραστεί αυτή η ζάλη ήταν ιδιαίτερα συνηθισμένη και δημοφιλής.

Όμως, μετά από σχετική μελέτη, κατά την οποία οι ερευνητές μελέτησαν τα αποτελέσματα τριών διαφορετικών επιπέδων πρόσληψης νατρίου ανά ημέρα σε άτομα με ορθοστατική υπόταση (1500 mg, 2300 mg και 3300 mg), διαπίστωσαν το εξής: Όπως ανέφεραν, επιστημονικά, τίποτα δεν απέδειξε το όφελος από την αύξηση της πρόσληψης νατρίου για την πρόληψη του ιλίγγου λόγω ορθοστατικής υπότασης. Αντίθετα, η πρόσληψη νατρίου θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία.

Ειδικότερα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η αύξηση της πρόσληψης νατρίου αυξάνει τον κίνδυνο ζάλης στους νεότερους παχύσαρκους ασθενείς, ενώ μειώνεται ελαφρώς στους ηλικιωμένους.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Υπόταση: Μπορεί να είναι οιωνός εγκεφαλικού επεισοδίου;

Η ορθοστατική υπόταση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ και άνοιας

 

Σχετικά άρθρα